Målbildsträning och motivation – Avsnitt 53

I dagens avsnitt (avsnitt 53) i Idrott-och ledarskapspodden är jag själv gäst och temat som jag pratar om är mål och motivation. Jag vet att vi alla kan nå precis dit vi önskar och jag vill hjälpa dig förstå vilka verktyg du kan använda för att komma igång. I min bok ”Stolt, stark och säker – en bok om helhetsträning för golfare” har jag i det Mentala träningskapitlet (del 3) skrivit om grunderna i mental träning där den 3:e delen handlar om Mål och målprogrammering.

Att ha tydliga, konkreta, motiverande, självvalda, attraktiva, djärva, men också rimliga mål är en av de 4 framgångsfaktorer som är de gemensamma nämnarna (resultatet genom forskning som gjorts på ämnet sedan 60-talet) hos de människor som har nått både inre och yttre framgång. De som både mår och presterar på topp.

I det här avsnittet har jag ägnat mig åt just mål och hur viktigt det är att ha en riktning i livet för att få motivation i nuet. Om du saknar motivation när du vaknar på morgonen så är det förmodligen så att du just nu inte har din riktning klart för dig. Det låter som en stor fråga, och det är det, men att då och då gå igenom vart du vill och vad du önskar är mycket viktigt och klokt för ditt välmående i nuet.

Jag har med en övning i avsnittet som är den övning mina elever alltid får börja med när de börjar träna med mig, både i mina kurser och när du tränar individuellt. Det är att börja med ”Mirakelfrågan” som också är övning 1 i min bok under målbildsträningen. Jag förklarar den i avsnittet och när du har kommit fram till dina 3-5 önskade lägen så kan du fylla i dem i modellen jag också har med här ovan.

Låt det ta tid att hitta dina önskade lägen. Gör övningen och sedan kan du låta den vila ett tag och efter några dagar eller kanske någon vecka så tar du upp den igen och fortsätter. När du till slut har dina önskade lägen klart för dig och när du läser/ser dem framför dig så ska det ge dig en känsla av glädje, nyfikenhet och det ska pirra till lite i hjärtat. Om du känner någon form av oro eller liknande när du tittar på dina mål (du kanske undrar om du verkligen kommer att nå dem osv) då får du göra om målen. Fortsätt tills de endast är fyllda med känslor av glädje, motivation osv.

När du sedan är klar med dina mål så fyller du i målkartan ovan. Ditt nuläge, vad du behöver göra, eventuella hinder på vägen och så följer du upp varje vecka/en gång per månad för att se så att du är på rätt väg.

Målprogrammering
I avsnittet pratar jag också om hur jag gjorde en sk ”omedveten målprogrammering” och hur du gör för att istället göra medvetna målprogrammeringar. Detta är en mental träningsteknik som Lars-Eric Uneståhl lärde mig för länge sedan. För att du ska nå dina mål så behöver du programmera in dem och det kan du göra efter att du har dina mål klart för dig.

Du kan sedan lyssna på det mentala träningsprogrammet del 4 och  som tillhör min bok (det mentala träningsprogrammet har samma namn som min bok och heter Stolt, stark och säker och du beställer det hos mitt förlag Buena Vida HÄR. Du lyssnar på programmet (15 min  långt) under 7 dagar och så gör du det för varje målbild du har. Då gör du en sk ”beställning” till kropp och sinne och eftersom hjärnan inte förstår skillnaden mellan vad som hänt i verkligenheten och vad du föreställer dig (så länge du gör det med stor inlevelse) så fungerar denna typ av visualiseringsteknik mycket bra.

Vill du läsa mer om detaljerna kring detta så hittar du allt i min bok under Målbildsträningen från sidan 201.

Jag hoppas att detta avsnitt ger dig en hel del inspiration och motivation kring hur du kan komma igång med dina målbilder och hur du hittar en kraftfull riktning och därmed motivation i din vardag.

Du hittar Idrott-och ledarskapspodden överallt där poddar finns och på min hemsida HÄR!

Hör av dig direkt om du  har några frågor eller funderingar! Du når mig på info@jennyhagman.com

Önskar dig en underbar dag och helg!

Kram från Jenny

Lämna ett svar