Du visar för närvarande Mina 10 bästa råd för att bli en bättre golfare!

Mina 10 bästa råd för att bli en bättre golfare!

Jenny Hagman i ruffen

Nu så här inför golfsäsongen kommer du att kunna läsa hur du blir en bättre golfare i den ena artikeln efter den andra. Då tipsen är många tänkte jag här sammanfatta mina egna 10 bästa tips och råd över hur du blir just en bättre golfare. De är en samling från mina egna erfarenheter och från diskussioner med tränarkollegor och andra spännande människor. Men att bli en bättre golfare betyder ofta olika för olika personer och därför vill jag här ge några exempel över vad jag själv tycker förknippas med att bli en bättre golfare.

En bättre golfare är du när du tex  1) Ökar antal bollträffar under en golfrunda 2) Minskar antal puttar under dina golfrundor 3) Börjar få bollen i hål på det antal slag som ger dig 2 poäng/hål 4) Börjar ta dina dåliga slag med en klackspark och tänker framåt och förstår att även proffsen slår dåliga slag ibland;-), kolla bara på spelarna under årets US Masters 5) Lär dig att använda en och samma rutin inför varje slag 6) Vet hur långt du slår med dina klubbor 7) Ökar antal fairwayträffar under en runda 8) Börjar ha kul under dina golfrundor 🙂 9) Lär dig hantera dina medspelare oavsett deras personlighet;-) 10) Lär dig en teknik som får dig lugn när du behöver det, såsom tex djupandning.

Ok, och här kommer nu mina 10 bästa tips för att lyckas med ovan:

  1. Bestäm vad du vill denna säsong- vad är din önskan med din golf?  För dig kanske att bli bättre betyder att gå ned i hcp? I så fall till vilket? Vill du komma under en viss score, tex under 80 slag? Vill du vara med i en tävling för första gången? Vill du vinna en tävling för första gången? I så fall vilken och vilket datum? Ja, ni förstår. Målet ska vara specifikt och tydligt, det ska kännas gott i hjärtat när du tänker på det, det ska finnas en tidpunkt knytet till målet, och det bör vara realistiskt. Ge 15-30 min på att tänka igenom vad du vill ha för mål med säsongen.
  2. Gör en besiktning – ”Varje år lär jag mig spela golf igen” sade Ben Hogan för länge sedan. Det han menar är att han varje år gick igenom grunderna i sin sving så att sikte, grepp, uppställning, och balans var i sin ordning. För att öka dina fairwayträffar och dina bollträffar så bör du gå igenom detta. Ta kontakt med din favorittränare och besikta dig!
JH_10.3
Kontrollera din utrustning så att den är redo att hålla dig på fairway under hela säsongen!

3. Gå igenom din utrustning – Hur ser tex dina grepp ut? De ska vara rena och inte glida när du håller i klubban. Om de gör det kan du enkelt byta dem hos din tränare. Vidare är det bra att kolla så att du har alla klubbor du behöver i bagen. Du bör ha en klubba som täcker var 10:e meter när du spelar. Ett fullt set är en SW (ca 56 grader) en Gapwedge (ca 52 grader), en PW (ca 49 grader) och sedan en J9-J6 eller kanske vidare upp till J5 och J4, men därefter kan du med fördel bygga på med hybrider och träklubbor såsom du önskar. Om du känner dig osäker kan du fråga din tränare, eller hör av dig till mig!

4. Gå igenom slagen från green till tee – Vilka slag behöver du för att få bollen i hål och få 2 poäng?  Börja från greenen och gå igenom de slag du behöver från puttning (hur många puttar har du vanligtvis?), till chippning, pitching, bunker, inspel från 50-100 meter, längre fairwayslag och utslag.  Vilka slag behöver du träna på? Vet du vilken klubba du ska använda för att lättast få bollen dit du vill? Ta gärna hjälp av en kompis och gå ut och spela, testa och analysera ditt spel. Du kanske kommer fram till att du nästan alltid missar fairway åt höger, då kan du ta en lektion för att se hur dina utslag kan bli rakare. Eller så upptäcker du att du har 3 eller fler puttar på greenen (de ska helst vara 2) och då är det bra att träna puttning, eller att träna på att inspelen ska hamna närmre pinnen:-).

Jenny och röhnisch på bro hof
Elin, jag och Lotta kollar in puttlinjen på Bro Hof Slott GC.

5. Lär dig hitta lugnet när du behöver det. Att tex ha en rutin inför varje slag ger dig trygghet och ett lugn på banan. Om du inte har en rutin så hitta en. Lägg gärna in en till tre djuplandningar i rutinen vilket hjälper dig att öka syretillförseln till hjärnan och därmed blir du mer koncentrerad.

6. Jobba med din hållning – Att träna på din hållning hjälper dig att få en bättre uppställning på banan ända till 18:e hålet. Du får en bättre hållning till vardags på köpet! HÄR hittar du mina 6 övningar för en bättre hållning.

7. Ladda med rätt mat – För att bli en bättre golfare gäller det att ladda med rätt mat inför och under rundan. Tipset är att hålla blodsockernivån jämn hela tiden så att du inte går upp och ned i koncentration och i energi. För att hålla blodsockernivån jämn så kan du tex ladda med långsamma kolhydrater (tex havregrynsgröt), proteiner (tex ägg) och en grön smoothie på morgonen innan du ska spela (kolla in golfaren och näringsterapeuten Marlene Gustawssons tips för gröna smoothies HÄR)  och ta sedan med dig din favoritmacka som gärna får vara gjord på grovt bröd och gott pålägg. Fyll bagen med en stor vattenflaska och ha även med dig en påse med tex nötter, russin och kanske lite mörk choklad. Ät ofta (ca var tredje hål), men lite varje gång du äter, under rundan så håller blodsockret en bra nivå under hela rundan vilket får dig koncentrerad och alert ända till 18:e hålet.

8. Bli inspirerad! Finns det någon som du ser upp till och som kan få dig inspirerad till att nå dina mål med golfen? Hitta en förebild och läs gärna en inspirerande blogg eller bok som hjälper dig med motivationen och inspirationen. Här är några tips på bra böcker;  Bob Rotellas ”Golf is not a game of perfect”, ”Little Red Book av Harvey Penick, ”Golf in the Kingdom” av Michael Murphy mfl. En bra inspirerande golflogg har du ju redan här;-).

Jenny logar
Meditera för starka nerver och lugn i sinnet!

9. Meditera – Starka nerver, lugn i sinnet! Det finns oändligt mycket forskning om hur meditation påverkar hjärnan och hur det kan ge dig den sinnesro du behöver både på och av golfbanan. Det räcker med 10 minuter per dag! Kolla in detta klipp på TED TALK med Andy Puddicombe; ”All it takes is 10 mindful minutes” om just detta. Jag är övertygad om att detta är en av nycklarna till att bli en bättre golfare då en lugn hjärna är en mer koncentrerad hjärna och genom att du blir lugnare kommer du lättare att kunna hantera både dina framgångar och motgångar på och av golfbanan!

10. Join Röhnisch Golf School eller min kurs på Inspire Me! Om ditt mål är att gå ned i hcp så häng med på Röhnisch Golf School i mitten av maj! Fokus i år är just ”Lower your hcp with Röhnisch Golf School”. Anmäl dig HÄR!  Denna är på engelska och vill du hänga med på en webkurs på svenska så lanserar Inspire Me sina kurser med bland annat mig vecka 18! Stay tuned för mer info. Du kan självklart också träffa mig personligen för träning och coaching och då hittar du mig HÄR! Varmt välkommen!

Ett sista tips:-). Skriv ned tre bra saker du har gjort bra efter varje runda in en liten träningsbok du gärna får ha i bagen. Fortsätt med detta under hela säsongen!

Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar! Jag önskar dig en härlig start på golfsäsongen och en riktigt fantastisk helg!

OCH hör gärna av dig hur det går med din golf. Fungerar mina tips och råd! Kommentarer välkomnas!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jag önskar dig en grym golfsäsong!

 

 

Lämna ett svar