Medicinsk Yoga & Mindfulness

MEDICINSK YOGA (MEDIYOGA) OCH MINDFULNESS- FÖR STARKA NERVER OCH LUGN I SINNET

Medicinsk Yoga eller MediYoga och Mindfulness är de ingredienser jag jobbar med tillsamammans med den fysiska- och mentala avslappningen från den mentala grundträningen. Det är några av de viktigaste nycklarna för att kunna lära dig prestera på topp OCH må bra på vägen och jag har därför inkluderat MediYoga och Mindfulness i min avspänningsträning med mina elever. Här följer mer info om denna träning och dess kraftfulla metoder:

Medicinsk Yoga, eller MediYoga som den idag heter är den terapeutiska yogaformen som används i svensk hälso-och sjukvård för att stärka din kropp och ditt sinne från insidan och ut. Yogaformen härstammar från Kundaliniyogan och har fått stor spridning i Sverige och utomlands sedan 1997 då Göran Boll (lyssna mer om detta i avsnitt 30 med Göran Boll i min podd Idrott-och ledarskapspodden) tillsammans med forskare och läkare på Karolinska Institutet, Huddinge sjukhus och Danderyds sjukhus började studera de fantastiska effekterna av denna yogaform hos patienter. Idag  finns över 10 000 studier gjorda inom yogan (läs mer om dem HÄR) och alla visar på effekter av välmående i kropp och sinne. MediYoga är den yogaform som jag utgår ifrån i min avspänningsträning förutom de olika verktyg som finns inom den mental träningen (läs mer om den mentala träningen HÄR). MediYoga kan definieras som en form av ”body-mind” träning, en helhetsträning som stillar sinnet, ökar kroppsmedvetenheten och balanserar kroppens nerv- och hormonsystem men som också bidrar till ökad rörlighet, flexibilitet och styrka.

Övningar från MediYogan finns alltid med i min avspänningsträning med mina elever och bland annat gjorde jag ett skräddarsytt mediyogaprogram för hårdrocksgruppen Rammstein inför deras konsert på Stadion sommaren 2019. De har insett vikten av att använda just yoga som förberedelse för en prestation och jag ser om och om igen hur denna form av träning förbättrar både prestationen och välmåendet hos mina elever, oavsett om det är idrottare, inom sitt arbete eller i skolan. 

Kärnan i MediYoga är att skapa ökad balans fysiskt, mentalt och emotionellt.

Mindfulness är ett tillstånd där vi har vår uppmärksamhet oh vårt medvetande i den situation vi befinner oss i för ögonblicket är Buddhistmunken Thich Nhat Hahns definition av mindfulness. Att bli medveten om hur ditt sinne så lätt vandrar iväg in i framtiden eller tillbaka i dåtiden är ett stort steg för att lära dig både må och fungera bra, speciellt i en situation där du vill prestera och agera utefter din fulla potential, såsom inför ett golfslag, en serve, en straff, inför en match eller inför ett lopp, under en föreläsning du håller i, i ett möte du upplever mycket viktigt eller liknande. Det är inte lätt att vara i nuet och därför behöver vi ofta verktyg och en hel del träning för att om och om igen ta tillbaka fokus till nuet. De verktyg som jag lärt mig från framförallt MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) som är den mindfulness träning som är utveklad av Jon Kabat Zinn och som jag tagit del av genom Linda Björk’s Mindfulness Intelligence träning (lyssna mer om detta och om Linda i hela 4 avsnitt 19, 20, 50 och 51 i Idrott- och ledarskapspodden) och från MiMy (Mindfulness & MediYoga i kombination) genom Balansinstitutet och Sara Emilionie (avsnitt 23 i Idrott-och ledarskapspodden) är både enkla och effektiva och du får ta del av dessa i min träning med dig. De delar som ingår i övningarna i passen är andning, fysiska positioner, fysiska rörelser och djupavslappning. Målet är att synkronisera dessa delar med varandra tillsammans med uppmärksamhetsträning i kroppen. Grunden och den röda tråden i träningen är andningen som är den del som tydligast knyter ihop de mentala och fysiska aspekterna.

Genom att träna Mindfulness och bli medvetet närvarande ökar ditt välmående OCH din prestation

MiMy är integrationen av Mindfulness och Mediyoga och kombinerar därmed två flertusenåriga metoder som är testade i vetenskapliga studier och ingår i svensk sjukvård. MiMy är utvecklat av yogaterapeuten Sara Emilionie och syftar till att ge avtryck i din vardag – det du gör på yogamattan ska tydligt påverka livet utanför. I MiMy vävs de viktiga 9 attityderna inom Mindfulness samman med yogaövningar på ett medvetet och aktivt sätt. Träningen bygger på daglig träning som består av yogaövningar och meditationer som baserars på chakrakunskap och buddhistisk livsfilosifi med tydlig koppling till din vardag. Det finns två olika träningsprogram på 6 eller 12 veckor och i min träning med dig som elev så använder jag mig av dessa program och du får även enskilda övningar från både MediYogan och Mindfulness träningen anpassat efter de behov som du har just nu. Denna del ingår i avspänningsträningen som är den första delen av den mentala grundträningen. Du kan träna individuellt, alternativt komma på någon av mina yogapass på InMo där jag har olika teman varje onsdag kväll kl. 19.00, men där MediYogan är i fokus.

Träna MediYoga och Mindfulness med Jenny
Jag väver ofta in MediYoga och Mindfulness övningar i min träning med mina elever och antingen jobbar vi långsiktigt med den mentala träningen som grund eller så fokuserar vi mer på avspänningsträningen och då blir det mer av MediYoga och Mindfulness träning. Du kan träna med mig på ditt företag, individuellt eller så kommer du på någon av mina öppna klasser på InMo Medveten träning dit alla är välkomna (måndagar kl. 07.00 och Onsdagar kl. 19.00). Vad gäller den mentala träningen så ingår alltid ett eller flera skräddarsydda MediYoga övningar till varje elev när vi jobbar med avspänningsträningen (den första delen av grunderna i den mentala träningen). På trainforbalance. com hittar du exempel på övningar från MediYogan som tex Djupandning, Ryggflex, Suficirklar mm.

Du kan boka din tid individuellt eller till någon av mina öppna klasser eller kursen via länken nedan. Nästa kurs i mental träning är en intensivkurs på Djurönäset den 21-22/3:

Medicinsk Yoga för golfare och idrottare- Starka nerver och lugn i sinnet även under press

För att stärka din teknik och din förmåga att få med dig den från träning in i tävling, för att få den att hålla under press, för att få med dig din sving från rangen till golfbanan, så har jag sedan 2015 börjat fokusera mer och mer på avspänningsträning och tillståndsträning hos de golfare och idrottare jag jobbar med. MediYoga och Mindfulness träning har en mycket fin effekt på din kropp och ditt sinne och du får en ödmjuk inställning till din prestation och ditt välmående. Du lär dig kroppskännedom och du lär dig att släppa på spänningar i kroppen i områden där de gärna och i sinnet genom att du lär dig jobba med rörelser i takt med din andning, samt flera olika andningsmeditationer.

Genom att jag väver in Mindfulness och dess 9 attityder/förhållningssätt i din vardag så kommer du att bygga upp en attityd som är stärkande, accepterande och icke-dömande vilket är några av de viktigaste nycklarna för att kunna prestera på topp och må bra på vägen. Om du tex har problem med din tillit och trygghet i grunden så kan det påverka din förmåga att lita på din förmåga när du ska ta med dig svingen från rangen till golfbanan. Genom att jobba med övningar som jag hämtat från mediyogan och samtidigt med attityden tillit och acceptans, så stärker du kropp och sinne från grunden för att  hålla i längden.

Kom på någon av mina föreläsningar om du vill veta mer eller hör av dig för frågor eller funderingar! Eller boka en tid!