Säsong 8 – Säsongstart med Tanja Djelevic

Välkommen till säsong 8 av Idrott-och ledarskapspodden. I detta avsnitt möter du Tanja Djelevic som bor och jobbar i Los Angeles, USA. Tanja är psykolog och har jobbat som personlig tränare och coach med inriktning på fysisk och mental styrka i över 20 år. Hon är en av de mest eftertraktade coacherna i LA och har bland annat tränat många skådelspelare såsom Uma Thurman (som hon tränade inför filmerna Kill Bill), Pink, Matt Dillon mfl. När vi spelade in det här avsnittet befinner vi oss mitt i en hälsokris pga Coronaviruset och vi börjar avsnittet med att reflektera kring det och Tanja delar med sig av hennes bästa råd när du hamnar i en kris där mycket hamnar utanför din kontroll.
Vidare berättar Tanja om hur du gör för att träna kropp och sinne långsiktigt så att din träning blir hållbar. VI pratar om vilka målbilder som fungerar och som inte fungerar och vikten av att ha små små mål dagligen så att du hittar en vana du kan hålla.
Tanja var tidig med att förstå vikten av balansen mellan aktiv träning och avslappning och hennes första bok ”Livskraft” har hon tagit med många övningar för både fysisk och mental styrka. På följande länk har hon delat med sig av en andningsövning bara för DIG och vi hoppas du kan få användning av den för att behålla lugnet och hitta återhämtning. Du kan läsa mer om Tanja på www.tanjadjelevic.com och även hos Yogobe.com som hon samarbetar med och där du hittar träningsprogram med Tanja. Här är nu länken till andningsövningen:
https://youtu.be/lZTC-AJMiBs
och ett 12-veckors träningsprogram för att ”Skapa Livskraft med enkla och effektiva övningar som heter ”Dailyfix” hittar du på Tanja’s youtube kanal, Tanja Djelevic!
Och mer om Tanja kan du läsa på www.tanjadjelevic.com
Trevlig lyssning!

Säsong 8 – Avsnitt 59 – Nils Molinder

I det här avsnittet får du möta Nils Molinder, även kallad för Stockholms Fisk kung. Nils är en av Sveriges mest framstående kockar och driver ett flertal berömda restauranger runt om i Stockholm. Bla Melanders Fisk, Sjöpaviljongen, KB, Wärdshuset Ulla Winbladh och legendariska Wedholms fisk. I det här avsnittet börjar Nils berätta om den nuvarande situationen och vi kommer in mycket på hur du hanterar motgångar och kriser. Nils har under sina många år i restaurangbranschen varit med om många framgångar och några motgångar, men den vi befinner oss i just nu är något Nils aldrig förr varit med om.
Vi pratar vidare om Nils tankar kring ledarskap, hur du driver en restaurang på bästa sätt, hinder på vägen till framgångarna och hur han anpassat sig efter förändringarna i restaurangbranschen. Nils svarar också på era lyssnarfrågor som bland annat handlar om om hur han hittar favoritrestauranger när han är ute och reser och vad du ska tänka på när du handlar fisk som privatperson.

OBS! Jag vill här uppmuntra alla som har möjlighet att stödja Nils och hans bror Erik’s restaurang kedja genom att besöka dem, beställa take away och följa dem på www.melanders.se och på instagram på @melanders.fisk @melanders_saluhallen och @nisse.molinder. Just nu har de fri hemleverens när du köper mat för över 1000 kr! Allt stöd hjälper och hos dem både handlar och äter du i en ansvarsfull, trygg och ren miljö.
Trevlig lyssning!

Säsong 8 – Avsnitt 60 – Patrik Larsson

Välkommen till ett avsnitt med komikern och skådespelaren Patrik Larsson! Patrik har varit komiker och jobbat med humor som stand-up komiker och skådespelare i över 20 år och för många känns han mest igen för sin roll som Karsten Torebjer vars show du just nu hittar på Netflix. I det här avsnittet får du höra mer om hur det är att vara komiker, hur du förbereder dig inför ett uppträdande, hur Patrik hittar inspiration till nya skämt och hur det känns när publiken inte skrattar. Vi pratar om vilka styrkor du behöver för att lyckas som komiker och hur du hanterar motgångar, inte minst vad gäller den nuvarande krisen med Coronaviruset.
En sak som Patrik gör för att förbereda sig inför en show är att hitta lugnet och det genom djupa andetag. På följande länk hittar du en guidad djupandning som jag själv gjort och som är 10 min lång. Gör den gärna varje dag eller några dagar i veckan så kommer din syresättning i kroppen öka och du kan därmed också stärka ditt immunförsvar.

Du kan läsa mer om Patrik på www.patriklarsson.com och för ett extra gott skratt kan du se Karsten Torebjer show på Netflix och även följa Patrik och Hasse Bronténs ”Nyhetsminuten” som släpps 1-3 ggr i veckan på You tube.
Trevlig lyssning!

Säsong 8 – Avsnitt 61 – Lars-Eric Uneståhl del 1 av 2

Välkommen till del 1 av 2 med den fantastiska Lars-Eric Uneståhl, grundaren av mental träning, psykologen och forskaren som sedan 60-talet forskat om och studerat vad som får människor att må och fungera bra i längden. Idag är Lars-Eric fortfarande fullt aktiv och senast i förra veckan blev översättningen av träningsprogrammen i den mentala grundträningen översatta till arabiska för att kunna nå områden där krig har ökat oro och ångest hos många människor. I det här avsnittet berättar Lars-Eric om hur du kan hantera en kris såsom coronakrisen genom mental träning, hur du lär dig hantera din rädsla och hur du hittar lugnet. Vi kommer in på mental tuffhets träning, placebo- och nocebo effekter och vad du kan göra om du blivit arbetslös för att vända situationen till en möjlighet. Detta är del 1 av 2 och nästa avsnitt kommer nästa vecka, den 24 april.

I slutet av programmet delar jag med mig av en modell du kan använda för att lära dig släppa taget om det du inte kan påverka, samt en dikt av Rumi som handlar om hur du kan möta motgångar med öppna armar.

Lars-Eric har också precis spelat in ett mentalt träningsprogram som du kan använda för inre och yttre trygghet och du hittar det gratis på följande länk:
https://www.unestaleducation.se/webshop/#!/Inre-&-Yttre-Trygghet/p/187279784/category=2833260

Trevlig lyssning och hör av dig till mig om det dyker upp några frågor eller funderingar på info@jennyhagman.com. Och vill du höra mer om grunderna i mental träning med Lars-Eric så hittar du fyra avsnitt till i säsong 1 och 4 här i Idrott-och ledarskapspodden! Du kan också gå in på www.slh.nu för att veta mer vad Lars-Eric har på gång.

Säsong 8 – Avsnitt 62 – Lars-Eric Uneståhl del 2 av 2

Varmt välkommen till mitt andra samtal med Fil Dr. Lars-Eric Uneståhl, psykologen och grundaren av mental träning och som sedan 60-talet hängivit sig åt att forska på och studera vad som gör att människor presterar på topp och mår bra på vägen. I det här avsnittet fortsätter vi att prata om hur du kan agera i en kris och vi börjar med frågan om hur du gör när förutsättningar förändras. Om du tex tränat inför OS i sommar i flera år och nu är den framflyttad på obestämd tid, du kanske har tränat inför olika golftävlingar som är inställda mm, hur kan du hantera det på bästa sätt? Vi pratar om mål och motivation och om hur mål och närvaro i nuet hänger ihop, både i din vardag och när du spelar golf. Vi pratar om vikten av att andas bra och vi kommer också in på hur du genom mental träning kan hantera sömnsvårigheter. Jag tar upp några av era lyssnar frågor som tex hur du gör när du vill för mycket och det låser sig.

Trevlig lyssning och på följande länkar hittar du de träningsprogram för sömn och för oro och stress som Lars-Eric pratar om. Och vill du veta mer om andning så hittar du andningsexperten Anders Olsson i avsnitt 37.
Här hittar du ett träningsprogram för inre och yttre trygghet:
www.unestaleducation.se/webshop/#!/In…egory=2833260 (kostnadsfri)

Säsong 8 – Avsnitt 63 – Igor Ardoris del 1 av 2

Välkommen till det första av två avsnitt fulla av kunskap och inspiration om mental träning med Igor Ardoris. Igor är mental tränare, författare, föreläsare, pedagogisk konsult och i grunden förskolelärare och med en bakgrund i landslaget i karate. Igor är grundare av Budo Mental Training – mental träning för hantering av svåra situationer och har sedan 2007 utbildat bland annat elitidrottare, lärare, polis, ambulanssjukvårdare och företagsledare i att agera utifrån lugn och balans i pressade situationer.
Igor har direkt erfarenhet av högrisk situationer genom att sedan sina tidiga tonår ha tävlat i kampsport på elitnivå, arbetat som dörrvakt i Malmös nattliv, men framför allt, genom upplevelsen av att vara en civil och utsatt ung man mitt i inbördeskriget på Balkan.
I det här avsnittet riktar vi in oss på mental grundträning, hur du själv kan träna upp det och vart du kan börja. Vi kommer också in på djupa frågor som hur du kan hantera din värsta rädsla och varför ”Monte Mori” – att påminna dig om att du är dödlig är balansen och fortsättningen av ordspråket som lyder ”Carpe Diem”. Igor ger dig verktyg kring hur du lär dig hantera motgångar och varför muskulär avspänningsträning och mental avslappning alltid kommer först när du ska bygga din mentala styrka från grunden. Trevlig lyssning!

Om du blir nyfiken på hur du kan börja träna upp din mentala grundstyrka så kommer här de boktips och ljudfiler vi pratar om i avsnittet:
Böcker som du kan beställa på www.buenavida.se eller på nätbokhandlar:
”Mindtraining- Grunderna i mental träning”, av Igor Ardoris och Lars-Eric Uneståhl
”Att lära sig förlora”, ”Hypnothinking” och ”Stark på Insidan”, av Igor
”Stolt, stark och säker – en bok om helhetsträning för golfare” där Igor är en av gästförfattarna.
Ljudfiler:
I appen ”Mental training” – Mental grudträning- 4 ljudfiler
I appen ”Stark på insidan” med Igor’s ljudfiler
Stolt, stark och säker – mental grundträning för golfare – finns på www.buenavida.se.

Om du har några frågor eller funderingar kan du alltid höra av dig till mig på info@jennyhagman.com

Säsong 8 – Avsnitt 64 – Igor Ardoris del 2 av 2

Välkommen till den andra delen av två med den mentala tuffhetstränaren Igor Ardoris. I det här avsnittet fortsätter vi prata om mental träning och avsnittet börjar med att Igor får svara på hur du genom mental träning kan lära dig hantera några av de vanligaste hinder och problem som vi människor upplever; Förmågan att hantera kritik, Bekräftelsebehov från andra, Hur du gör om inte tiden räcker till för dessa ”välmående” verktyg mm. Igor svarar med tydliga tips och råd grundade i både forskning och i egen erfarenhet och från att ha arbetat med klienter inom både sjukvård, poliskåren, ambulansförare, ledare inom näringslivet och elitidrottare. Du får också höra vilka lärdomar Igor tror att vi kommer att ta med oss när vi om ca 1 år ser tillbaka på denna tid.

Du kan läsa mer om Igor på www.igorardoris.se och i slutet av programmet ger jag dig ett verktyg du kan använda om du behöver lite stöd på din resa från ett nuläge till ett önskat läge så häng gärna med dit. Du hittar modellen i min bok ”Stolt, stark och säker – en bok om helhetsträning för golfare” under Målbildsträningen och även på följande länk:
www.jennyhagman.com på första sidan i det senaste inlägget. Trevlig lyssning!

Säsong 8 – Avsnitt 65 – Säsongsavslutning med Jenny – ”Från kris till framgång, på och av golfbanan”

Varmt välkommen till säsongsavslutningen av säsong 8. Det här avsnittet har jag själv spelat in och temat är ”Från kris till framgång – på och av golfbanan”. Temat hänger ihop med säsongens tema då jag pratat med mina gäster om just den kris vi är i just nu, hur de har hanterat den och vad man lära utav just en kris. Du har fått många kloka infallsvinklar, råd och erfarenheter från mina grymma och generösa gäster som jag hoppas du kunnat ta med dig in i din egen vardag.

Eftersom golfbanan är en sådan bra metafor till hur du kan hantera din vardag/ditt liv, så handlar detta avsnittet om hur du hanterar en ”kris” i form av ett eller flera dåliga slag, en djup svacka i ditt spel, ditt eget beteende osv och hur du lär dig hantera den på bästa sätt. Jag har delat in verktygen/”hanteringen” i tre delar; förberedelse, vid slaget och under promenaden mellan slagen. Du får med dig många verktyg och övningar och de flesta finns i min bok ”Stolt, stark och säker- en bok om helhetsträning för golfare” med sidhänvisningar inkl. tips till träningsprogrammen. I mitten av avsnittet pratar jag om ”Utvecklingskurvan” som handlar om vilka steg vi alltid går igenom när vi lär oss något nytt (nytt jobb, ny teknik i din sving osv). Jag kom tyvärr inte in på det som jag säger så du kan gärna läsa mer om det på sidan 235 i min bok. Sammanfattningsvis handlar utvecklingskurvan om de olika steg vi går igenom när vi lär oss något nytt:
1. Omedvetet inkompetent. Betyder att vi inte är medvetna om hur okunniga vi är inom ett nytt område. Vi är helt enkelt totala nybörjare.
2. Medvetet inkompetent. Inträffar när vi har börjat bekanta oss med den nya färdigheten. Nu börjar vi inse hur lite vi kan och börjar bli medvetna om hur mycket det finns att lära sig. Här brukar vi hamna i en svacka.
3. Medvetet kompetent. Innebär att vi börjar få grepp om den färdighet som vi försöker bemästra och kan göra skapligt ifrån oss. Vi behöver dock fortfarande koncentrera oss på det vi gör. Här går det fortfarande upp och ned, men du ser en ljusning.
4. Omedvetet Kompetent. Nu börjar färdigheten bli automatiserad och integrerad inom oss. Det innebär att kroppen vet vad den ska göra utan att vår medvetna vilja behöver lägga sig i. Du kan prestera utan att tänka på hur du gör och vad du gör. Det här är den nivå du är på när du jobbat många år på ditt jobb och när du spelat golf under en längre tid. Du hittar flow lättare här.

Trevlig lyssning och hör av dig för frågor på info@jennyhagman.com och läs mer om mina övningar mm i min bok eller på www.trainforbalance.com.
Vi ses nästa säsong som startar i början av hösten (september) och tack för att du lyssnar!

PS. Du kan gärna lyssna på tidigare avsnitt i podden och då framförallt där jag pratar mer om Målbildsträning. Det är en viktig del när du vill ändra en ”felprogrammering” såsom att du alltid slagit i vattnet på ett hål, nervositet på första tee och liknande och istället göra en ”omprogrammering”. Ds.