Du visar för närvarande 10 viktiga egenskaper hos framtidens ledare

10 viktiga egenskaper hos framtidens ledare

Jenny skriver

I helgen när jag för en gångs skull städade igenom min lilla arbetsplats hemma hittade jag en hel del gamla anteckningar från bla olika ledarskaps utbildningar jag deltagit i genom åren. Jag kommer ihåg hur jag som ny VD på Birdie Golf Tours 2008 sökte mycket info om vilka egenskaper som behövdes för att bli en bra ledare. Jag hade stor erfarenhet från golfbranschen som tränare och coach och jag hade jobbat som säljare och marknadschef, men jag hade ingen erfarenhet av att ha personal.

Några saker som gjorde att jag kom igång som VD och som gjorde att resultatet ökade sakta men säkert var att jag hade en mycket bra chef, ett öppet sinne, en engagerad och arbetsvillig personal, förmågan att kavla upp ärmarna och jobba hårt och att jag bad om hjälp när jag behövde den. Jag sökte också mycket kunskap och inspiration ifrån olika nätverk, mentorer och ledarskapsutbildningar och för ett par år sedan var jag på just en sådan ledarskapsutbildning hos PWC via Swedish American Chamber of Commerce där jag ingick i ett mentorprogram. Det var en sådan där föreläsning som gav stort intryck och bland annat så nämnde föreläsaren 9 egenskaper som enligt deras undersökning var väsentliga och viktiga för att lyckas som ledare i framtiden. Jag tyckte de var mycket bra! Här är de:

1. Var flexibel och anpassningsbar

2. Fokusera på att underhålla och utveckla ett bra nätverk

3. Var bekväm med otydlighet och hitta en trygghet i en föränderlig tillvaro

4. Våga bryta gränser och lär dig hur

5. Utveckla ett lärande ”mindset” där det är självklart att ett misslyckande är en lärdom som du går starkare och mer kunnig ur

6. Våga stå för och ha din egen åsikt

7. Du kan leda alla typer av människor, oavsett personlighet

8. Skapa en kultur med högt i tak där inget är ”off limits” att diskutera

9. Ha ett genuint socialt samvete. Det blir viktigare och viktigare för en ledare att visa ansvar för samhället och via olika aktiviteter och engagemang vara en förebild och visa vägen till en mer hållbar framtid.

För att bli en bra ledare tror jag aldrig att man blir helt ”klar” eller nöjd. Det är ett ständigt arbete och upp-och nedgångarna kommer och går hela tiden. Ovan 9 egenskaper tror jag är en bra utgångspunkt att gå efter, men utöver ovan skulle jag vilja lägga till en otroligt viktig 10:e egenskap, nämligen:

10. Förmågan att veta hur du återhämtar dig och att veta vad du behöver för att kunna prestera på topp OCH må bra på vägen!

Om du inte mår bra själv, eller vet hur du ska göra för att må bra så kommer du inte att kunna vara en bra ledare och framförallt inte en sådan ledare som vi kommer att behöva i framtiden. Det är inte bara barn som gör som du gör, inte vad du säger att de ska göra, det gäller även dina anställda. Walk the Talk är en mycket bra utgångspunkt alltså. Inte så lätt och vi är alla människor, men under punkt 5 ovan finns en gyllene punkt om just detta. Att göra fel, eller att misslyckas är OK, bara du vet hur du ska lägga det bakom dig, lära dig av det, och gå vidare rakt framåt.

Under mina år som VD fick jag två underbara barn och blev därmed en småbarnsmamma i karriären. Jag önskar att jag kunde säga att det gick väldans bra det med, men faktum var att när jag var tillbaka efter mammaledigheten, som jag tack och lov tog ut och njöt av i 9 månader respektive 12 månader (inte helt självklart för många som är VD’s, men som jag verkligen ville och som gick pga en förstående chef som gick in och tog min roll under ledigheten), så började jag agera som om jag var singel när jag jobbade och som om jag var heltidsmamma när jag var hemma. Ohållbart som ni förstår och det som kom i kläm var jag själv.  Jag tycker att det ändå gick bra för det mesta pga ett gäng bra människor omkring mig, både hemma och på kontoret, och anledningen att jag slutade som VD var dels att jag hade varit i positionen i över 7 år och var redo för nya utmaningar, men också att jag stressade alldeles för mycket och alltså försökte hinna med att både vara en bra ledare när jag var på kontoret inför min personal, inför våra kunder, partners och leverantörer (i Sverige och utomlands), samtidigt som jag ville vara en närvarande mamma.  Jag blev aldrig utbränd, men otydlighet vad gällde mål och styrning från ledningen, symtom på för hög stress såsom lättirritation, dåligt tålamod, oförmåga att bekräfta mig själv och sökandet efter bekräftelse från min chef, sämre koncentration, ett ojämnt humör (speciellt hemma) osv gjorde att jag helt enkelt inte kunde vara en bra ledare. Som tur var fanns det bra människor runt omkring mig. De fick mig att öppna ögonen och det gjorde att jag slutade som VD, tog en paus för att sedan kunna bygga upp min egen verksamhet igen där jag coachar och tränar människor i personligt ledarskap för att få  både knoppen och kroppen att fungera bra! Jag tror mig nu, efter ca 18 år som tränare, coach och ledare att jag vet både vad som fungerar och vad som INTE fungerar och jag vill nu gärna dela med mig av den kunskapen till så många som möjligt:-).

Så, jag hoppas att tipsen och råden i de 10 meningarna ovan kan hjälpa dig en bit på vägen oavsett om du är ledare, har en ledare, eller är en framtida ledare!

Den 2 december kommer min nya podcast som heter Idrotts- och Ledarskapspodden och då söker jag svaren kring frågor såsom nycklar till framgång, lärdomar av misstag och hur du kan prestera på topp och må bra på vägen! Samtidigt kommer jag att köra en serie artiklar i denna blogg med lite fördjupning kring b la ledarskap, målsättning, motivation och prestation. Hoppas att du hänger med på resan!

Ha en skön start på veckan!

Jenny redo för business

Lämna ett svar