Du visar för närvarande Dags för en analys av driven!
(C) Photo by Jacob Sjöman. jacob@sjomanart.com

Dags för en analys av driven!

Efter att ha tittat på Ryder Cup nu under helgen och Evian Championship för ett par veckor sedan är jag mer tränings sugen än någonsin och jag har även haft lite tid att fundera över min egen golf:-).

År 2006 vann jag SM i Long Driving på en carry (där bollen landar) på 262 meter. Det var ju ett tag sedan och även om jag fortfarande slår långt så har svingen halkat efter några steg sedan mina år som proffs. Därför är det extra kul att jag nu är motiverad av att förbättra svingen igen och att analysera den. Hur ser den ut idag? Filmen ovan visar min sving med driven i slowmotion och här kommer en kort analys och ett första träningsprogram för att få allt i sin ordning igen till nästa säsong:-).  Häng gärna med framöver också för det kommer att komma mycket träningstips på bloggen ang träning inför nästa säsong, både mentalt, tekniskt och fysiskt:-).

Swinganalys av min driver sving analyserad framifrån:

 1. Uppställningen är bra. Bollen ligger bra fram mot vänster häl och peggningen är ok (ca halva bollen bör vara ovanför klubbhuvudet).
 2. Kroppshållningen med överkropp kontra underkropp är också bra. Axlarna lutar något uppåt som om jag skulle stå i en liten uppförsbacke. Detta hjälper till att träffa bollen på uppvägen, vilket du vill med driven som har en bred sula och är byggd på det sättet.
 3. Bredden av stansen är ok. Jag har en något bredare stans än normalt, men det är ok då min rörlighet fungerar så att jag kan vrida upp bra ändå. Om du har normal rörlighet så kan du alltså stå lite bredare än axelbrett.
  PS. HÄR kan du titta på en instruktionsfilm jag gjort med några tips ang. just uppställningen med driven (den börjar med en avslappningsövning:-)). Ds.
 4. Benen är starka och lätt böjda vilket aktiverar låren och ger stabilitet. Detta ser också ok ut.
 5. Nu till starten av svingen. Jag startar med axlarna och låter klubban följa marken de första decimetrarna av baksvingen. Detta skapar vidd och är bra.
 6. Det som dock händer i baksvingen är att benen är lite för aktiva och jag tappar stabiliteten i låren och knäna. Detta har alltid varit något jag jobbat med och jag har alltid ”vinglat” något i baksvingen när svingen inte varit helt i form. Detta gör att jag tappar ut vikten något på höger sida av höger fot istället för att hålla benet helt starkt och stabilt med vikten på insidan av foten. Jag tappar också ned vänster knä något vilket gör att jag sjunker ned något till bollen. Denna ”vinglighet” gör att jag tappar kraft och det kan bli svårt att repetera svingen.
 7. Pga att jag tappar kraften i höger benet i baksvingen så blir baksvingen något för lång. Jag har en lite för svag vändning i svingen vilket gör att svingen blir ostabil och svår att repetera.
 8. ”Impact” – Träffögonblicket är helt ok, även om jag kommer in till bollen med en relativt låg infallsvinkel vilket ger ett något högre slag än vad jag önskar. En låg infallsvinkel av klubbhuvudet ger en hög utfallsvinkel och därmed alltså ett högre slag. Jag vill komma in till bollen med en något låg infallsvinkel med min driver, men inte så mycket som jag gör just nu.
 9. Avslutningen av svingen är bra och stabil.

Lösning till svingen med driven och träningstips:

Teknikträning:

 1. Jag behöver främst träna på stabiliteten i benen i baksvingen. Detta fick jag lära mig när jag tränade på David Leadbetter Academy med Gary Gilchrist och som jag nämnde är det oftast samma problem som dyker upp efter att ha tränat mindre under en period. Jag hade alltså en vinglig sving även då och fick då lära mig att stabilisera benen i baksvingen genom att ”spänna” dem något från början och därmed hitta kraften i de stora muskelgrupperna i låren.
 2. Sedan gäller det att behålla vikten på insidan av höger foten i baksvingen. Detta gör att jag inte kan svinga upp för långt, samtidigt som jag behåller kraften i benet i baksvingen. Jag vrider då upp kraften i de stora muskelgrupperna i låren och rumpan och skapar mycket energi som sedan kan användas från vändningen av svingen och framåt mot målet i framsvingen.
 3. Att träna tempot med driven är alltid bra och då jag kan få en lite för ”otydlig” vändning när jag vinglar med benen så hjälper det att fokusera på en bra vändning för att hitta tillbaka till tempot. Jag tänker att jag ska hinna säga siffran ”ett” på toppen av svingen innan jag vänder. Här kan man använda det ord som man känner passar.

Fysträning

 1. För att öka stabiliteten i benen och rumpan så är det bra att träna upp styrkan i just dessa muskelgrupper. Benböj och höftlyft är två bra övningar för detta (inom kort kommer jag att lägga upp ett träningsprogram med fokus på de stora muskelgrupperna så håll utkik på bloggen framöver).
 2. Träning av bålen är också viktig. Jag kör ofta det träningsprogram jag gjorde för Röhnisch Golf Shool och du hittar det HÄR!
 3. För att förbättra styrkan så behövs ca 3-4 pass i veckan och ett pass kan då tex vara övningarna i punkt 2 och då kör jag övningarna 1-3 varv.

Mål till nästa säsong

Jag slår idag ca 230 meter med min drive och träffar ca 40 % av alla fairways under en runda. Mitt mål tills nästa säsong vad gäller driven är att slå ca 250 meter (min normala längd) och ha en träffstatistik på 60 % fairwayträffar.

Tips till dig

Lägg gärna redan nu upp tre mål som du önskar uppnå tills nästa säsong. Detta gör att du kan fokusera lättare och lägga upp en träningsplan tills nästa säsong. Hör av dig om du behöver hjälp, tips eller råd!

Lycka till!

 

Lämna ett svar