Klassiska svingproblem och hur du löser dem – Nr 1. Viktförflyttningen fungerar inte

Foto: Karin Fagerlund på Evian Resort, Frankrike
Foto: Karin Fagerlund på Evian Resort, Frankrike

Klassiska svingproblem och hur du löser dem med det mentala träningsperspektivet i fokus! 

Under sommaren kommer jag då och då ta upp ett klassiskt svingproblem och hur du löser det, med det mentala träningsperspektivet i fokus. Det finns många lösningar både vad gäller din teknik och din fysik (bla hittar du dem i min bok), men jag vill här fokusera på hur du löser detta med din mentala styrka i fokus. Den delen upplever jag nämligen att vi talar om mycket mindre än hur du löser dina svingproblem tekniskt.

Men visst fungerar allt som en helhet så om du är nyfiken på den tekniska och fysiska lösningen så hittar du dem på sidan 89 i min bok. Men, som nämnt, om du inte har med dig det mentala perspektivet i lösningen så blir det svårt att lösa dessa svingproblem långsiktigt. Mitt syfte med träningen och verktygen jag jobbar med är att visa dig hur du både kan må och fungera bättre som golfare, på och av golfbanan, och jag tror att genom att fokusera på verktygen ur det mentala träningsperspektivet i kombination till din tekniska och fysiska träning så kommer du att komma närmre både din fulla potential och ditt välmående som golfare:-).

Så, nu kör vi igång med svingproblem 1; Din viktförflyttning fungerar inte och du har svårt att svinga igenom.

Sommarens svingproblem nr 1 – Viktförflyttningen fungerar inte och du har svårt att svinga igenom/fullfölja din sving

Problem med din viktförflyttning betyder att du hänger kvar på vänster fot i din baksving (det blir då svårt att rotera, hämta kraften du behöver från musklerna i din baksving och ryggen kan ta stryk) och vad gäller din framsving så betyder det att du hänger kvar på din högra fot för mycket och du kan då inte svinga igenom. Det här kan resultera i lite olika sorters slag där det vanligaste är ett toppat eller duffat slag eller en slice.  I bilderna ovan ser du hur jag visar en sving där jag inte svingar igenom ordentligt och där jag hänger kvar på min högra fot i framsvingen.

Nu ska vi fokusera på hur du löser din förmåga att svinga igenom, och det genom att se på den mentala lösningen.

Mental lösning – Möt dina rädslor och ”Play forward” genom Avspänningsträning och Målbildsträning
Det jag har märkt vad gäller mina elever som har svårt att svinga igenom är två saker:

 1. Det finns en rädsla vad gäller resultatet, vad kommer hända med bollen när jag slår iväg den? Kommer den hamna i vattnet? Blir det en slice? Kommer jag missa bollen? Kommer jag slå i bunkern? Osv. Och
 2. För mycket fokus på bollen och för lite fokus på målet, där du vill att bollen ska landa. När du ser på bollen så representerar den resultatet och om du har problem att svinga igenom så står den ofta för något som skapar rädsla hos dig.

Här gäller det därför att träna på två saker;

 1. Din förmåga att slappna av och därmed lättare kunna möta dina rädslor och fortsätta ”play forward” och
 2. Din förmåga att skapa en målbild som ger dig en tydlig bild av vad du ska göra, trygghet och säkerhet.

Det här är två av grunderna i den mentala träningen där din förmåga att kunna reglera din spänningsnivå är nummer ett och målbildsträning är nummer 4 (gå gärna in i Träningsprogram 10 längst bak i min bok för att att läsa om de olika stegen).

 1. Träna avspänningsträning 7-15 min per dag och komplettera med quick-fix på golfbanan
  Vad gäller avspänningsträning och din förmåga att kunna reglera din spänningsnivå under din golfrunda så är det viktigt att du tränar långsiktigt; 7-15 min/dag och då tex med det muskulära avspänningsträningsprogrammet; ljudfil 1 som tillhör min bok (du hittar ljudfilen här), långa djupa andetag (du hittar en guidad version av mig här) eller medicinsk yoga (här kan du följa mitt live pass varje onsdag kl. 19.10 i facebookgruppen ”Stolt, stark och säker – träning för mental hälsa och balans här). Då håller du din grundspänning låg, en förutsättning för att kunna hantera stress såsom rädslor, behålla fokus och skapa tydliga målbilder på golfbanan. Mer tips om hur du håller din grundspänning låg hittar du på trainforbalance.com under Mental träning och Inre lugn, samt i min bok från sidan 178.
  Komplettera med olika Quick-fix på golfbanan
  Till denna långsiktiga avspänningsträning kan du ta till olika Quick-fix på golfbanan när du märker att din spänningsnivå går upp (du börjar bli stressad över ditt resultat, över ett jobbigt hål, du känner dig irriterad på en medspelare osv). Här har jag flera olika exempel i min bok från sidan 186 och bland annat kan du andas genom vänster näsborre (aktiverar ditt lugn-och ro system), göra långa djupa andetag, massera ”hjärnknapparna” mm.
 2. Målbildsträning
  Att ha en tydlig och klar målbild som också ger dig trygghet och säkerhet är väldigt bra för att verkligen våga svinga igenom. Du vet vad du vill och fokuserar på det, istället för att fokusera på det du inte vill. Det här är ett otroligt spännande område och du anar inte hur mycket du kan påverka hjärnan och dina egna tankar. Jag är säker på att du märkt det när du spelar golf. Om du tänker på vattnet eller bunkern eller skogen och om du också slagit bollen dit tidigare så är sannolikheten mycket stor att du kommer att hamna just där och om du inte vill hamna just där så kommer du inte våga svinga igenom. Du håller igen svingen omedvetet.
  Så, istället behöver du skapa en målbild över vad du önskar och vart du vill att bollen ska landa. Det här kan du bestämma innan du åker till golfbanan och tom dagar innan om du känner att du har lite tid över. Du visualiserar helt enkelt hur du vill spela varje hål, eller specifikt det hål där du har problem. Du ser hur bollen hamnar på fairway, på greenen osv. Vad gäller din förmåga att svinga igenom så kan du även här visualisera hur du svingar igenom med full kraft och avslutar din sving stolt, starkt och säkert. För att förstärka denna målbildsträning så finns ljudfil 4 som är en guidad målbildsträning/målprogrammering och som tillhör min bok (du hittar all info om detta här).

I min podcast Idrott-och ledarskapspodden hittar du två avsnitt som tillhör detta tema och som jag själv spelat in. Det ena handlar om just målbildsträning och det är avsnitt 53 och det senaste avsnittet handlar om att skapa en tydlig mental strategi för din golfrunda inkl. din förmåga att hantera dåliga slag och andra hinder på banan. Avsnittet heter Från kris till framgång på och av golfbanan och et är avsnitt 65. Podden hittar du på min hemsida här, där poddar finns och på Spotify.

Här nedan ser du en framsving där jag har en god balans på vänster fot (högerspelare) när jag är klar. Jag har avslutat och kan stå kvar och se hur bollen landar precis där jag önskar:-).

Träna på ovan; Avspänningsträning och målbildsträning och till det kan du gärna se över mina tips vad gäller den tekniska och fysiska lösningen för att få ihop helheten (sid 89 i min bok), men ta alltid med det mentala perspektivet i din lösningsplan så lovar jag att du kan lösa ditt svingproblem långsiktigt och samtidigt höja ditt välmående ordentligt:-).

Hör av dig för frågor eller funderingar! Kram Jenny

Foto: Karin Fagerlund på Evian Resort, Frankrike

Lämna ett svar