Du visar för närvarande Övning för lugnare tankar

Övning för lugnare tankar

JH2.1.3

Har du ibland svårt att få bukt över dina orostankar? Att känna oro är väldigt vanligt och även om vi känner att vi har det bra och bara borde vara tacksamma för allt fantastiskt som finns så kan den där oron smyga sig fram och ta över. Inte så konstigt med tanke på alla negativa nyheter som media sprider och som lätt förvrängs till katastrof nyheter för att fånga vår uppmärksamhet. Vår hjärna registrerar också lättare negativa nyheter och information då den vill hjälpa oss att hantera det värsta. Det den inte kan skilja på är dock om det vi registrerar är verkligt, eller bara just tankar.

När vi låter de negativa tankarna vara så spinner de på och påverkar vårt sympatiska nervsystem som gör oss redo för strid, dvs vårt sk stress system drar igång. Detta händer alltså oavsett om det är en verklig händelse, eller bara något vi tänker.

Genom att lära dig att andas djupt och lugnt kan du i detta läge istället aktivera det parasympatiska nervsystemet, som motsatt till det sympatiska nervsystemet, lugnar ned hela systemet. När du andas lugnare får du bland annat mer syre till hjärnan och och den lugnar ned sig och tankarna blir lugnare och mer realistiska.

Så nästa gång du känner att oron tar över, gör följande övning:

Gör detta i 10-15 min en gång per dag eller varje gång du känner dig orolig, osäker eller har svårt att känna närvaro.
1.  Hitta en lugn plats och se till så att du får vara ostörd i minst 10 min.
2. Sätt dig ned i en bekväm ställning eller ligg ned på rygg. Händerna i knät om du sitter, handflator uppåt och armar längs med sidan om du ligger ned.
3. Blunda och börja andas in och ut genom näsan i lugn takt. Utandningen ska vara längre än inandningen så andas tex in på tre och ut på fyra.
4. Föreställ dig nu en bild utav dig själv när du är lugn och trygg. Se dig själv tex på en plats som ger dig lugn och ger dig trygghet och visualisera gärna över hur du ser ut och hur du känner dig när du är lugn och trygg.
5. Fortsätt nu att andas i lugn takt in och ut genom näsan och ha fokus på andningen. Om tankarna flyger iväg så låt dem göra det, acceptera dem, men gå tillbaka till att fokusera på andningen. Fortsätt i 10- 15 min. Ställ en klocka på ringning om du behöver och det gör inget om du kör längre😀.

Jag önskar dig en lugn och trygg vecka med mycket närvaro!

Lämna ett svar