Du visar för närvarande Mental träning – en enkel metod med stora effekter!

Mental träning – en enkel metod med stora effekter!

Skärmavbild 2016-07-17 kl. 16.21.42
Henrik Stenson under The Open på Royal Troon. Läs hela artikeln på följande länk på dn.se: https://www.dn.se/sport/just-nu-folj-stensons-jakt-pa-seger-i-british-open/

Förra året lyssnade jag på en föreläsning med Torsten Hansson (mental tränare och coach) som bla tränat Henrik Stenson i mental träning de senaste åren. Han är därmed en av anledningarna till Stenson’s comeback. Jag fastnade framförallt för två saker som  Torsten berättade om vad gäller hans mentala träning med Stenson:

  1. Stenson hade haft några mindre bra år vad gäller golfen och dessförinnan hade han haft några riktigt bra och framgångsrika år. Torsten berättade att han upplevde att Stenson mentalt var kvar i de år när han spelade bra. Det gjorde att varje gång han spelade dåligt så kände han att han borde kunna bättre, att han borde kunna tänka och spela mycket bättre och han blev väldigt förbannad varje gång det gick dåligt. Klart förståeligt, men som Torsten sade så är det viktigt att landa i det läge man är just nu. Han sade till Stenson att han skulle landa i sitt nuläge och förstå att just nu var han helt enkelt inte bättre än så här. Genom att landa i det kunde Stenson träna utifrån det läget och helt enkelt acceptera att han inte var bättre än så just nu. Han blev lugnare och sakta men säkert kunde han komma tillbaka till att spela bättre och bättre.
  2. Torsten berättade också om ett tillfälle när han tränade både Stenson och Peter Hanson i mental träning vad gäller deras närspel. De stod ca 50 meter från flaggan med ett gäng bollar. Båda två fick en uppgift vilket var att tänka på en enda sak inför varje slag. Tanken skulle ha med målet att göra såsom att slå bollen i hål, sikta mot flaggan eller något liknande. OM de började tänka på något annat så skulle de göra om rutinen och börja om. De fick inte slå iväg bollen förrän de uppnått målet med en tanke. En spännande och mycket bra övning för att lära sig att fokusera och göra en målprogrammering. Hjärnan fungerar bättre om den får ett specifikt mål. Torsten berättade att det tog många slag innan de båda lyckades att bara tänka på en sak, MEN till slut så lärde de sig, som ni också kan förstå vad gäller deras framgångar de senaste åren.

Mental träning är en färskvara, en enkel metod med stora effekter, men det gäller alltså att träna regelbundet. Jag tror att Stenson har gjort just det och är redo att vinna en major. Lycka till idag på The Open! Vi är många som nu följer tävlingen med spänning och förväntan!

Lämna ett svar