Du visar för närvarande Bålstabilitet för längre slag!

Bålstabilitet för längre slag!

Att lära sig slå längre är nog den mest populära frågan och önskan jag får av mina elever. Bålstabilitet är en del som påverkar längden i dina slag och genom att bli stark i bålen skyddar du också din rygg från skador OCH du får en bra hållning! Här nedan är några övningar för att stärka din bålstabilitet. Lycka till!

JH3.2.1
Detta är den klassiska övningen Plankan. Bilden är tagen av Svensk Golf.

 

1. Träna upp din bålstyrka.
Bålen är enkelt uttryckt de muskler du har runt magen och nedre ryggen.  Dessa muskler är ”motorn” i din golfsving och du behöver ha en god till mycket god styrka i detta område för att kunna utveckla din längd. Ovan är övningen som heter ”plankan”. Det är en mycket bra övning för hela bålen. Försök hålla i först 30 sek, fungerar det testar du 1 min nästa gång, utveckla till 1 min och 30 sek och sedan 2 min. Vart du börjar beror på hur stark du är idag.

JH3.2.3
Ryggresning är en bra övning i kombination med små situps. Bilden är tagen av Svensk Golf.

2. Träna ländryggen
OBS! Den nedre delen av ryggen kan spöka en del för många. Om du har problem eller ont i din ländrygg bör du kontrollera detta innan du gör dessa  övningar. Övningen ovan stärker din ländrygg och kallas ryggresning. Gör den i kombination med små situps enligt bilden nedan. Lyft armar och ben enligt ovan (ett litet lyft räcker, det viktigaste är att det känns i ländryggen) håll och räkna till 10, vänd dig om och gör 10 små situps, slappna av i 30 sek och upprepa sedan samma kombination 5 ggr.

JH3.2.6

3. Små situps
Denna övning tränar de nedre och inre magmusklerna som inte bara stärker din mage, utan som också skyddar din ländrygg från skador. Om du har en stark inre magmuskulatur underlättar du för ländryggen och den får ”vila” lite mer. Det viktiga med denna övning är att du börjar med att ”pressa” svanken mot marken. Behåll detta tryck under hela rörelsen. Det ska vara små små lyft och det viktiga är att du känner att det tar i den nedre magmuskeln, samtidigt som du alltså bibehåller trycket av ländryggen i marken. Försök göra 10 st, öka nästa gång till 15, sedan till 20 osv. Ett bra mål kan vara att efter några veckors träning klara 50 st i rad.

När du blivit lite starkare i magmusklerna….

JH12.1.6

…så kan du göra dessa två övningar:

1. Bilden ovan är en mycket bra övning för de nedre och inre magmusklerna. Även här är det viktigt att du håller svanken i marken under hela övningen. Börja med att ligga ned med benen rakt upp i luften. Ha armarna åt sidan. Jobba sedan nedåt sakta med benen såsom på bilden. Stanna 10 cm från marken och jobba uppåt igen. Upprepa 10 ggr.

Rotera boll sida sida2. Denna bålstabilitetsövning utmanar både din balans och bålstyrka. Du behöver som du ser en balansboll för att göra övningen. Börja övningen med att ha båda benen på balansbollen och stå som i en armhävningsposition.  Spänn bålen så att du känner dig stark och stadig innan du börjar. Rotera sedan bollen sida till sida med hjälp av dina ben och fötter. Armarna är stadiga i marken hela tiden. Upprepa 10 ggr åt varje sida.

Dessa övningar kan du göra både på gymet och hemma. Om du är nyfiken på mer övningar och träningstips så kan du läsa mer i Röhnisch Golf School. Du hittar alla filmer på You Tube och HÄR är mina bästa övningar om bålstabilitet på film!

Ha en skön vecka!

 

 

 

Lämna ett svar