Du visar för närvarande En stark och välmående golfare, på och av banan!

En stark och välmående golfare, på och av banan!

I lördags höll jag i en föreläsning på Friskis & Svettis City i Stockholm! Tack alla ni som kom och ni som inte hade chans att komma får fler tillfällen framöver. Jag kommer att ha lite föreläsningar på både InMo, Djurholms GK och Röhnisch Brand Store och så är det några fler på gång. Det bästa är att du anmäler dig till mitt nyhetsbrev eller följer mig på instagram @jenny_hagman så får du rykande färsk info om vad jag har på gång!

Denna föreläsning handlade om helheten och hur du blir stark och välmående på och av golfbanan. Jag jobbar ju både med teknikträning, fysträning och mental träning av den enkla anledningen att dessa delar hänger så tätt ihop och jag gick under föreläsningen igenom hur jag jobbar med dessa delar och jag pratade om kroppens förutsättningar, olika övningar som är bra för golfare och varför, vilka ”fel” i svingen som kan dyka upp pga att något av grunderna i svingen är fel, såsom kanske siktet. Vikten av att börja med grunderna och hur du lär dig hitta lugnet när det gäller. Jag gick också in på hur kan börja träna mental träning i form av avspänning och målbildsträning.  Vi kan ju vara hur väl förberedda som helst, både tekniskt och fysiskt, men om du känner dig stressad eller har tankarna på annat håll så kommer du ändå inte kunna spela bra golf. Mental träning, eller tanketräning är därför väldigt bra att ha med i bilden också:-).

När det gäller olika ”fel” i svingen så har de ofta med någon av grunderna i svingen att göra; greppet, uppställningen eller siktet. Det är därför väldigt bra att checka av dessa grunder först. Om du tex har en dålig hållning såsom bilden till vänster, så kommer du för nära bollen och det blir svårt att träffa rent. Men om du nu har en svag bröstrygg så är det svårt att direkt ändra denna hållning till att bli ”rak” direkt. Du bör parallellt med att börja tänka på din hållning också börja träna din bröstrygg med tex roddövningar så att du ger dig själv bättre förutsättningar till en rakare hållning i din uppställning.

Vad gäller bilden till höger så visar jag där en sk ”chicken wing”. Min högra armbåge pekar utåt istället för nedåt. Detta kan ha att göra med rörligheten i din rotation i överarmen, axeln och bröstryggen/bröstmuskeln, men det kan också ha att göra med ditt sikte. Lösningen är då att börja jobba med rörligheten i armen/axeln, men också att börja jobba med siktet. När kroppen står ”rätt” till bollen så blir det lättare för dig att svinga klubban i ett swingspår som ger dig rakare slag och en bättre bollträff.

Att träna din styrka och rörlighet hjälper dig alltså att få en bättre teknik och du har då större förutsättningar att hålla i 18 hål så att din hållning och sving är lika grym på 18:e hålet som på 1:a hålet. Om du vill testa din rörlighet och styrka och få ett skräddarsytt träningsprogram så är du välkommen att hör av dig till mig så bokar vi in en träff på InMo där jag gör detta (Brahegatan 42 i Stockholm). För några bra träningsprogram för att stärka bålen, öka flexibiliteten eller för att få mina bästa övningar för golfare så kan du följa mig på instagram @jenny_hagman eller här på bloggen och snart släpper jag också min nya hemsida där jag samlat alla mina filmer på ett och samma ställe + att du där också kommer att hitta nya tips och råd och kurser om hur du blir en välmående och stark golfare på och av golfbanan:-). Stay tuned!

Ovan bild är också från min föreläsning i lördags och jag visade då alla deltagare några rörlighetstester för golfare, samt några bra övningar för att stärka bålen och bröstryggen.

För att kunna känna dig lugn och säker på golfbanan så är det bra att du har en låg grundspänning, men också att du har en tydlig och klar målbild om varför du gör det du gör. Varför ska du egentligen spela golf? Vad är ditt syfte med det? Vill du ha kul, träffa vänner, vinna en tävling, gå ned i hcp, bli lugnare, bli mer harmonisk osv. Vad har du för önskemål med din golf. Genom att tydliggöra det kan du öka din motivation, känna större glädje, även om du missar ett slag och du blir generellt mer mentalt stark på banan. Jag jobbar en hel del med både avspänning och målbildsträning med mina elever och genom att vi går till grunden med detta så blir det lättare att nå ditt du önskar, oavsett vad dina önskemål är:-).

Att sänka sin grundspänning kan man göra på flera olika sätt. Det gäller att du hittar ditt sätt, men några metoder som fungerar för många är meditation, djupandning, mediyoga, yinyoga, mindfulness (en modernare definition av meditation), meditativ löpning, att vistas i naturen, lyssna på lugn musik och mental träning (där många av delarna jag precis nämnt ingår). De delar jag själv främst jobbar med är mental träning, mediyoga, djupandning och meditation. Genom att du får ned din grundspänning så får du tillgång till dina bästa kvaliteter, du får lugnare och därmed klarare tankar och du kommer att fatta bättre beslut, du tar kritik bättre och du kommer bli tryggare och säkrare och du kommer att bli mindre och mindre påverkbar av yttre omständigheter.

Denna bild var min avslutande bild på föreläsningen. Jag tycker bilden på mig Lotta och Elin är så härlig och den får mig att komma ihåg att det viktigaste är att ha kul och njuta, oavsett vad du håller på med! Snart kommer mitt nyhetsbrev för april månad ut och där kommer du hittar mer info om nästkommande events, föreläsningar, resor, och så blir det några träningstips som vanligt!

Vi ses och hörs!

Lämna ett svar