Du visar för närvarande Från arbete till semester – dags för nedladdning!

Från arbete till semester – dags för nedladdning!

img_8515.jpg

När semestern väl infinner sig så kan det ta lite tid att komma ned i varv. Låt det ta sin tid, och försök att inte ”pressa” fram lugnet, det kommer när du är redo. Men för att kanske ändå få lugnet att infinna sig lite tidigare än mot slutet av semestern så kommer här några tips:-):

 1. Gå långsamt! Vad du än gör nu när du har börjat semestern så gör det långsammare än normalt. Framförallt kan du tänka på att gå lite långsammare. Tänk gärna också på att hålla huvudet högt så att du får en lång och härlig hållning. Då blir det lättare att andas lugnt eftersom du ger mer plats för lungorna när du sträcker på dig. Genom att gå långsamt håller du kroppen lugn och tankarna blir då också lugnare.
 2. Börja eller avsluta dagen med några stretch övningar. Det ger dig en stund av ro, samtidigt som du stretchar ut musklerna och ökar cirkulationen i dem. Här kommer några av minafavorit stretch övningar. Flera kan du även göra innan du ska ut och spela golf. Håll stretchen i minst 20-30 sek och upprepa 2 ggr.
JH12.1.12
Stretcha bröstmusklerna med en golfklubba eller tex ett gummiband. Jag sitter på knä på bilden, men du kan lika gärna stå upp. Håll kroppen rak, andas in och gå in i stretchen. Håll i 20-30 sek och upprepa 2 ggr.
Jenny stretchar
Stretcha sätet (rumpan) som på bilden. Ha ryggen så rak du kan och vrid bara så långt du kan. Andas in när du går in i stretchen och andas ut och håll i 20-30 sek. Upprepa 2 ggr/sida. Sätet fäster i ländryggen och genom denna stretch får du både sätet och ländryggen att slappna av.
JH12.1.11
Du kan också prova denna stretch för sätet om du gillar den bättre. Den kan kännas lite mer i sätet när du hittar rätt. Andas in när du går in i stretchen och andas ut och håll i 20-30 sek. Upprepa 2 ggr/sida.
IMG_8965
Gör axelcirklar för att öka cirkulationen kring axlar och nacke. Denna övning är också bra för att öka syreflödet till hjärnan då det blir lättare när musklerna kring nacken är avslappnade. Börja med vänster axel och gör 5 cirklar framåt och 5 bakåt i en lugn takt. Ha en rak hållning och andas lugnt hela tiden. Upprepa med den andra axeln.
IMG_8967
Svanka och krumma ryggen för att stretcha ut ländryggen och bröstryggen. Upprepa svank och krumning totalt 10 ggr. På bilden svankar jag och när du krummar för du ryggen uppåt så att det drar i bröstryggen. Sänk då nacken och huvudet nedåt mot marken.
IMG_8968
Stretcha baksida lår antingen stående som jag gör på bilden, eller sittande med raklånga ben så att det ser ut som på bilden, men alltså sittande . Andas in och för ryggen nedåt med så rak rygg du kan. När du inte kan böja mer följer du efter med bröstryggen och nacken. Slappna av och håll i 20-30 sek. Upprepa 2 ggr.

3. Meditera eller djupandas 11 minuter per dag. Detta har jag rekommenderat några gånger under den senaste tiden och det är för att jag vet att det fungerar. Det minskar din grundspänning och gör att du börjar tänka klarare, känner dig lugnare och blir mer närvarande. Så, försök hitta en liten stund per dag under semestern där du ägnar dig åt just meditation eller djupandning som det i princip är. Sätt dig bekvämt och sätt gärna på någon lugn musik om det känns bra (kolla in spellistor med sökordet yoga, mindfulness eller liknande på Spotify). Blunda och börja andas in och ut genom näsan. Börja med att fylla magen med luft, fortsätt med att fylla bröstet med luft, håll andan lite och släpp sedan ut luften tills den tar slut. Avvakta tills kroppen själv säger till att den vill andas igen och börja om. Om tankarna kommer, låt dem komma, men fokusera tillbaka till andningen och musiken. Du kan hålla fokus på en punkt mellan ögonbrynen (kallas det tredje ögat inom yogan) när du blundar så försvinner tankarna mer och mer.

JH2.1.2

4. Gör något utmanande och kul! Fundera en stund över vad du tycker är allra roligast att göra! Ge det ca 20 minuter. Vad gjorde du som barn på sommarloven? Finns det något du gått och tänkt på att du verkligen vill göra, men inte tagit dig för? Testa att yoga på en SUP bräda? Surfa? Börja skriva på en bok? Hoppa fallskärm? Anmäla dig till ett triathlon? Anmäla dig till din första golftävling? Resa till en stad du aldrig varit i? Rida? När du kommer på vad det är så kör! Att göra något som du kanske inte brukar göra, som du tycker är lite äventyrligt eller svårt, men samtidigt kul gör mycket för själen:-).

IMG_9057
För mig betyder wakeboarding både kul och utmanande. Jag försöker komma ut på brädan så ofta det går och med våtdräkt fungerar det bra, trots att kylan håller i sig i havet (för min smak i alla fall;-)).

Jag önskar dig en härlig, lugn och kul semester och dela gärna med dig av dina egna råd för att komma ned i varv när semestern börjar!

 

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Paulina Gunnardo

  Bra tips! Har själv bloggat en del om avslappning och att komma ner i varv nu under semestern. Men märker att det inte är det lättaste.
  Behövde faktiskt tips på stretch-övningar. Tränade mycket för, dansade bland annat och stretchade mycket då.. Nu har jag blivit stel som en pinne. På riktigt. Måste ta tag i det där.. Så jag ska titta närmare på dina tips ikväll och hjälpa kroppen att landa. Tack 🙂

  1. Jenny

   Hej! Vad roligt att du just nu var ute efter lite stretch tips. Det är inte det lättaste att komma ned i varv när semestern börjar, jag håller verkligen med. Hoppas övningarna hjälper och tänk på att ta tid på dig och göra dem långsamt. Hör av dig om du har några frågor eller funderingar. Glad sommar! Hälsningar Jenny

Lämna ett svar