Lugn ger styrka och klarhet i en kris

”You don’t rise to the occasion, you sink to the level of your training”
Navy Seals

Det här citatet brukar ledarskapscoachen och Mindfulness Intelligence skaparen Linda Björk ha med i sin träning (du kan lyssna på henne i Idrott-och ledarskapspodden om du blir mer nyfiken). Jag tycker citatet är en bra påminnelse över vikten av att träna på mentala styrka/våra inre muskler varje dag. Forskningen rekommenderar 7-15 minuter avspänningsträning per dag för att lägga grunden till just mental styrka då mental styrka alltid börjar med att du är lugn i grunden, att du har en låg grundspänning. Då har du full tillgång till hjärnans intelligens, men också till den ännu viktigare fysiska intelligensen. Enligt vissa forskare, bland annat i USA, så är vår fysiska intelligens dubbelt så hög som vår mentala…

Oavsett så är i alla fall alla överens om att när vi är lugna så hanterar vi kriser bättre, vi får tillgång till hela vår kapacitet och kan därmed fatta kloka beslut. Om vi till detta lär oss att reglera vårt spänningstillstånd, förstå när den går upp och hur vi ska göra för att få ned den, så har vi börjat utveckla en mental styrka från grunden.

Om du märker att ditt stressystem är igång och att du upplever rädsla så börja med att få ned din spänningsnivå i kroppen. Andningen är här din bästa vän och här kommer två andningsövningar du kan göra;

  • Djupandning (se nedan) och
  • Andningsankaret  (klicka på bilden ovan så får du en guidad version av mig:-)).

Gör någon av dessa övningar dagligen och på www.trainforbalance.com hittar du alla mina övningar för mental träning och inre lugn online (uppdateras snart:-)) och lägg gärna till yoga (tex via ManaYoga’s App som heter ManaYoga eller via Balansinstitutet online) eller lyssna på någon av de ljudfiler som du kanske fått av mig och som du annars kan ladda ned via appen Mental Training eller via Igor Ardori’s app ”Stark på insidan”.

Hör av dig om du har frågor eller funderingar! Ta hand om dig och här kommer övningen Djupandning:

Djupandning 10 minuter
Jag lärde mig själv om effekterna av djupandning när jag gick igenom min medicinska yoga utbildning för några år sedan och det är väldigt intressant att läsa om vilka fantastiska effekter en sådan enkel övning har. Här är några exempel av effekterna av dessa långa djupa andetag:

-Skapar lugn och avspänning
-Reducerar gifter och slem från lungor och luftvägar
-Underlättar blodcirkulationen
-Förhindrar ackumulation av kolesterol (stresshormon) i blodet
-Stimulerar kemisk balans i hjärnan
-Reglerar pH-värdet i kroppen
-Ökar flödet av spinalvätska till hjärnan
-Motverkar depression

Här kommer en kortare förklaring av övningen och den finns också med i min bok ”Stolt, stark & säker – en bok om helhetsträning för golfare” i det Mentala träningskapitlet på sidan 181 (boken beställer du HÄR! om du inte redan har den)

Djupandning 10 minuter

-Lägg dig ned på rygg med fötterna lätt isär och handflatorna uppåt och slut ögonen
– Ta några andetag och landa
– Lägg nu en hand på magen och en hand uppe vid bröstet. Armbågarna ska nudda marken så att axlarna slappnar av
– Börja nu andas in genom att resa magen mot taket/himlen efter följt av att bröstkorgen reser sig och fylls med luft. Håll en kort stund och andas sedan ut all luft
-När du andats ut all luft stannar du en liten stund tills kroppen själv säger att den vill andas igen, men utan att det blir spänt.
-Ta ett nytt andetag och fortsätt i 10 minuter och gör gärna övningen en gång/dag eller några gånger/vecka.

Önskar dig en fortsatt skön dag eller kväll!

Kram från Jenny

 

 

 

Kram Jenny

Lämna ett svar