Du visar för närvarande En dag på Europatouren!

En dag på Europatouren!

Jenny puttar
Vilken känsla att värma upp med proffsen på greenen innan dagens pro-am. Träffade bla Peter Hanson som är tillbaka och känner sig stark efter lite skadeuppehåll (han slutade på -14 och hamnade på 29:e plats).

Förra veckan fick jag en unik möjlighet att vara med på Europatouren Portugal Masters Pro-am. Jag blev inbjuden av Portugals turistråd tillsammans med 20 andra personer ifrån Turist – och näringsbranschen i Europa. Det var väldigt spännande att få vara med bakom kulisserna på herrarnas Europatour. Det var faktiskt första gången och jag märker både likheter och skillnader mellan damernas Europatour. Likheter vad gäller stämningen, proffsigheten och känslan av att det är en stor tävling på gång. Skillnader vad gäller antal människor på plats. Både sponsorer, teamen kring spelarna och åskådarna är fler. Detta är i och för sig den sista Europatouren innan Dubai så då brukar det bli lite fler folk som hänger med spelaren (inkl. familj mm).  Det är i alla fall otroligt spännande att få vara här tycker jag! Jag värmer upp på puttinggreenen och kommer snabbt in i min ”proffs” roll och jag tänker på när jag själv spelade Europatouren för första gången på Irland och i Waterford, även om det var väldigt länge sedan (2001:-)).

Alexander Norén chippar
Alexander Norén är en annan svensk på plats och han fokuserade sin uppvärmning med inspel från 10-20 meter!
Victoria GC
Victoria GC och det 18:e hålet med hotellet i bakgrunden. En vacker bana och proffsig bana och ett väldigt bra hotell. Tyvärr har det varit torrt i Algarve i sommar och höst och banan var inte i sin bästa kvalitet, även om det var ok. Nya ägare är också på väg in vilket ofta kan påverka skötseln av banan…

Vi befinner oss alltså i Portugal och på Victoria GC i Algarve/Vilamoura. Banan är väldigt vacker och vanligtvis svår, men de har klippt ned ruffen och proffsen vi spelar med tycker att banan är relativt lätt och de tippar en score på -23 för vinst under helgen (det blev exakt det som blev den vinnande scoren av Padraig Harrisson). Hotellet där spelarna bor ligger precis vid banan och de berättar att denna tävling är väldigt trevlig och att de alltid tar med sina familjer hit som avslutning på säsongen. Många spelare har med sin partner till alla tävlingar, men det kan vara dyrt så det gäller inte alla.

IMG_3929 2
Nu är vi redo att spela och de första 9 hålen hade vi proffset Simon Kahn från England i bollen. Vi ”amatörer” var jag själv, Peter Browall, VD på Apollo Norden (inkl. Golfplaisir och Lime travel) och Jorge Carreira från Sport TV i Lissabon! Ett grymt team eller hur:-).

Vi gör oss redo för spel och startern förklarar tävlingsformen (en form av scramble) och Simon Kahn har hand om scorekortet. Skönt tänker jag. Bara att spela så bra jag kan och någon annan tar hand om ansvaret:-). Vi är laddade och är säkra på att det kommer att gå bra med Simon Kahn som proffs de första 9 hålen.

IMG_3419
Simon hade en fantastisk rytm i sin sving och en balanserad finish. Hans caddie Julius gick till honom för första gången och de verkar trivas bra ihop.

Simon har en vacker och stabil sving och han berättar att han är tillbaka efter en skada i knät som gjorde att han hade speluppehåll i ett helt år. Han säger att han kommer känna sig som en vinnare oavsett hur det går då han redan nått sitt största mål, att bli frisk och hel igen. Han verkar verkligen vara i form och han slutade på en 12:e plats i turneringen med ett resultat på -17.

Jag frågade honom om hans nycklar till framgång på touren och han berättade bland annat att en stor de i att han vann sin första Master 2010 var att han lade om hur han tränade. Tidigare hade han mest tränat mängd träning, men efter lite nedgångar ändrade han strategi och började träna mer målinriktat. Max 30 minuter teknik och sedan mycket målträning och målfokus. Han började spela några hål på rangen och bytte klubbor ofta. Detta sade han var nyckeln för honom. Han ändrade alltså till att träna mer med kvalitet istället för med kvantitet.

Jag frågade även hans caddie vad han tyckte var nyckeln hos de spelare som spelar som bäst. Han nämnde fokus, träningsvilja och att man måste vara självisk för att lyckas. Det betyder inte att man behöver vara det privat säger han, men i sin golf behövs det. Han nämner dock att tex Colin Montgomery som tydligen var väldigt självisk när han spelade och som enligt Julius var ganska otrevlig, nu får känna på sin egen medicin då inte många vill vara vän med honom…Man ska inte sparka nedåt, det kommer tillbaka till dig, säger han.

Julius nämner också att han ser en annan ödmjukhet hos de yngre spelarna och jag tänker att det bådar ju gott till framtiden:-).

IMG_1588
De andra 9 hålen spelade vi med proffset och svensken Joakim Lagergren. Han har spelat riktigt bra i år och det syntes att han var i form. Även han har en ny caddie denna vecka!

Joakim Lagergren var proffset vi spelade med de andra 9 hålen. Riktigt trevlig han också och han har en stark och kraftfull sving. Man ser också ett fantastiskt fokus och den mentala styrkan han besitter lyser igenom. Han har spelat bra i år och jag är säker på att vi kommer att få se mer av honom inom en snar framtid.  Han slutade på -16 och hamnade på 17:e plats i tävlingen.

IMG_6253 2
Lunchen innan spel åt vi i klubbhuset. En riktigt härlig utsikt över spelarna både på greenen och rangen! Jag tänker att jag är väldigt glad att vara här under så avslappnade former!

Vi fick äta en trevlig lunch i klubbhuset innan start och jag reflekterar över att jag nu kan slappna av inför en tävling och att jag tycker det är ganska skönt att inte vara en av de tävlande. Det var en fantastisk tid när jag själv spelade som proffs, men jag har nog alltid trivts allra bäst som tränare och coach istället för spelare:-).

Nu har jag fått en ny injektion av inspiration och kunskap att använda i min träning och coachning med mina elever och kunder och jag är tacksam över denna nya erfarenhet!

Lycka till säger jag till Kahn och Lagergren och tack till Portugals Turistråd för denna nya erfarenhet! Jag hoppas det blir fler gånger!

Lämna ett svar