Mina 10 bästa råd inför golfsäsongen 2023

Nu kör vi igång denna golfsäsong och jag hoppas att följande 10 tips och råd kommer att hjälpa dig till en glad, utvecklande och härlig säsong. Bilden är tagen av Sophie Odelberg för Röhnisch vårkampanj på Wermdö GCC.

Varje år brukar jag skriva en artikel om mina 10 bästa råd för att bli en bättre golfare. Eftersom det har gått ett år sedan sist så har jag samlat på mig lite nya kunskaper och infallsvinklar så här kommer samma artikel igen, men med en uppdaterad version:-).

Mina 10 bästa råd inför golfsäsongen 2023!
Nu så här inför golfsäsongen kommer du att kunna läsa hur du blir en bättre golfare i den ena artikeln efter den andra. Då tipsen är många tänkte jag här sammanfatta mina egna 10 bästa tips och råd över hur du blir just en bättre golfare. De är en samling från mina egna erfarenheter och från diskussioner med tränarkollegor och andra spännande människor. Men att bli en bättre golfare betyder ofta olika för olika personer och därför vill jag här ge några exempel över vad jag själv tycker förknippas med att bli en bättre golfare.

En bättre golfare är du när du tex:
1) Ökar antal bollträffar under en golfrunda. 2) Minskar antal puttar under dina golfrundor. 3) Börjar få bollen i hål på det antal slag som ger dig 2 poäng/hål. 4) Börjar ta dina dåliga slag med en klackspark och tänker ”nu och framåt” och förstår att även proffsen slår dåliga slag ibland;-). 5) Lär dig att använda en och samma rutin inför varje slag. 6) Vet hur långt du slår med dina klubbor. 7) Ökar antal fairwayträffar under en runda 8) Börjar ha en positivare inre dialog under rundan. 9)Lär dig hantera dina medspelare oavsett deras personlighet;-) 10) Lär dig en teknik som får dig lugn när du behöver det, såsom tex djupandning eller genom någon av mina quick-fix jag lär ut och som finns i min bok

The Mindful Golfer Training Program Ett nytt sätt att spela och träna golf Jenny Hagman

Ok, och här kommer nu mina 10 bästa tips för att lyckas med ovan. Hör av dig för frågor eller funderingar.

1. Bestäm vad du vill denna säsong! Vad är din önskan med din golf? 
Att ha ett tydligt önskat läge är både skönt och nyttigt. Det viktiga här är att dina önskemål ska komma från just dig och ingen annan. För dig kanske att bli bättre betyder att du ska ha roligare när du spelar golf. I så fall, vad betyder det att ha roligt för dig? När har du uppnått det målet? Är det när du går och skrattar hela rundan:-), eller är det när du är lugn, har en skön, stolt hållning och känner dig glad inombords? Bestäm i detalj  vad detta innebär för dig. Eller är ditt mål denna säsong att  gå ned i hcp? I så fall till vilket? Vill du komma under en viss score, tex under 80 slag? Vill du ha fler fairwayträffar från tee? Vill du uppnå ett harmoniskt lugn under dina golfrundor? I så fall, vad betyder det? Vad betyder det för dig att vara harmoniskt lugn?  Hur kan du göra det målet mer specifikt? Vill du vara med i en tävling för första gången? Vill du vinna en tävling för första gången? I så fall vilken och vilket datum? Ja, ni förstår. Målet ska vara specifikt och tydligt, det ska kännas gott i hjärtat när du tänker på det, det ska finnas en tidpunkt knytet till målet, och det bör vara realistiskt. Ge 15-30 min på att tänka igenom vad du vill ha för mål med säsongen. Du kan ha mellan 3-5 önskade lägen, men inte fler, då blir det för många att hålla reda på. Skriv ned dem och gör gärna en härlig bild över det du valt och häng upp på ett ställe där du ser det ofta:-).

2. Gör en besiktning. 
”Varje år lär jag mig spela golf igen” sade Ben Hogan för länge sedan. Det han menar är att han varje år gick igenom grunderna i sin sving så att sikte, grepp, uppställning, och balans var i sin ordning. För att öka dina fairwayträffar och dina bollträffar så bör du gå igenom detta. Ta kontakt med din favorittränare och besikta dig!
Och på mitt kurscenter online: trainforbalance.newzenler.com hittar du några filmer över de viktigaste grunderna; Grepp, Uppställning och sikte. Gå in under Inspiration och där hittar du filmerna kostnadsfritt.

Kanske vill du gå ”all in” vad gäller dina wedgar inför säsongen. Michelle Wie hade dessa 3 Harry Potter Mack Daddy Forged wedgar med Harry Potter tema under tävlingen ANA Inspiration för ett par år sedan. Och nu med Masters igång kan du säkert få lite inspiration.

3. Kontrollera din utrustning så att den är redo att hålla dig på fairway under hela säsongen!
Gå igenom din utrustning. Hur ser tex dina grepp ut? De ska vara rena och inte glida när du håller i klubban. Om de gör det kan du enkelt byta dem hos din tränare. Vidare är det bra att kolla så att du har alla klubbor du behöver i bagen. Du bör ha en klubba som täcker var 10:e meter när du spelar. Ett fullt set är en SW (ca 56 grader) en Gapwedge (ca 52 grader), en PW (ca 49 grader) och sedan en J9-J6 eller kanske vidare upp till J5 och J4, men därefter kan du med fördel bygga på med hybrider och träklubbor såsom du önskar. Till sist är det toppen om du har en utslagsklubba du gillar och som sätter bollen i spel så ofta som möjligt.  Om du känner dig osäker kan du fråga din tränare, eller hör av dig till mig!

4. Gå igenom slagen från green till tee. OBS! Gå gärna igenom Träningsprogram 1 i min bok Stolt, stark och säker för att få hjälp med detta och för att komma igång. Du hittar det längst bak i boken.
När du går ut och spelar de första rundorna så kan du börja analysera ditt spel och fundera vilka slag du behöver behärska för att få bollen i hål och få 2 poäng.   Börja från greenen och gå igenom slagen från puttning (hur många puttar har du vanligtvis?), till chippning, pitching, bunker, inspel från 50-100 meter, längre fairwayslag och utslag.  Vilka slag behöver du träna på? Vet du vilken klubba du ska använda för att lättast få bollen dit du vill? Ta gärna hjälp av en kompis och gå ut och spela, testa och analysera ditt spel. Du kanske kommer fram till att du nästan alltid missar dina utslag åt höger, då kan du ta en lektion för att se hur dina utslag kan bli rakare. Eller så upptäcker du att du har 3 eller fler puttar på greenen (de ska helst vara 2) och då är det bra att träna puttning, eller att träna på att inspelen ska hamna närmre pinnen:-).

Jenny Hagman mental tränare och coach för idrottare och ledarskap. Mindfulness & Yoga.

5. Lär dig hitta lugnet när du behöver det. I både slaget och promenaden!
Det här är egentligen mitt allra viktigaste råd till dig då allt vilar på just det här. Det här är också den första grunden i den mentala träningen. Att tex ha en rutin inför varje slag ger dig trygghet och ett lugn på banan. Om du inte har en rutin så hitta en. Och en rutin betyder helt enkelt att du gör något likadant inför varje slag. Hur den ser ut och vad du gör är upp till dig. Bara du gör samma sak varje gång.  Lägg gärna in en till tre djupandningar i rutinen vilket hjälper dig att öka syretillförseln till hjärnan och därmed blir du mer koncentrerad och lugn. Träna sedan på att reglera din spänningsnivå och behålla lugnet också i promenaden mellan slagen. Här kan du använda någon av de quick-fix som finns i min bok, tex att andas in på 4, håll på 2, andas ut på 6. Eller använd mindful walking osv. Välj det som passar dig bara du väljer något:-). 

6. Jobba med din hållning Att träna på din hållning hjälper dig att få en bättre uppställning på banan ända till 18:e hålet. Och du får en bättre hållning till vardags på köpet! OCH, en stark och ståtlig hållning gör att du även stärker ditt självförtroende, känner dig mer positiv och bättre till mods. Och när du mår bra spelar du bra! Även om du slår ett dåligt slag så kan du alltså behålla en bra positiv attityd genom att fortsätta ha en ståtlig hållning!

Här nedan ser du en film där jag går igenom mina 6 övningar för en bättre hållning. Övningarna finns också med i min bok och på mitt kurscenter online: trainforbalance.newzenler.com under Inspiration. 

Gör programmet 1-3 gånger per vecka och 1-3 varv så kommer du att se ett resultat ganska så snabbt.

7. Ladda med rätt mat. 
För att bli en bättre golfare gäller det att ladda med rätt mat inför och under rundan. Tipset är att hålla blodsockernivån jämn hela tiden så att du inte går upp och ned i koncentration och i energi. För att hålla blodsockernivån jämn så kan du tex ladda med långsamma kolhydrater (tex havregrynsgröt), proteiner (tex ägg) och en grön smoothie på morgonen innan du ska spela och ta sedan med dig din favoritmacka som gärna får vara gjord på grovt bröd och gott pålägg. Fyll bagen med en stor vattenflaska och ha även med dig en påse med tex nötter, russin och kanske lite mörk choklad. Ät ofta (ca var tredje hål), men lite varje gång du äter, under rundan så håller blodsockret en bra nivå under hela rundan vilket får dig koncentrerad och alert ända till 18:e hålet. I min bok skriver näringsterapeuten och golfaren Marlene Gustawsson ett stycke om kosten så läs gärna vidare där. Hon är också med i min podd Idrott – och ledarskapspodden i avsnitt 10 så lyssna gärna på hela avsnittet när du har tid. 

Här spelar jag in det 2:a avsnittet av den andra säsongen av min podcast Idrott-och ledarskapspodden med näringsterapeuten och gröna smoothies drottningen Marlene Gustawsson. Lyssna gärna på alla avsnitt av Idrott-och ledarskapspodden som numera är 116 stycken:-)
Jenny Hagman mental tränare och mental coach för idrottare och ledarskap. Helhetsträning

8. Börja träna mental träning! Tex genom att gå igenom min onlinekurs i mental träning för golfare! 25 % rabatt under hela påsken:-). Läs mer nedan!
Jag önskar själv att jag hade haft en tränare som sade till mig att börja träna mental träning tidigt i min golfkarriär. Det är verkligen skillnaden som gör skillnaden, oavsett om du är amatör eller om du är ett proffs eller blivande proffs. Och när du blir mentalt stark på golfbanan så blir du det i din vardag också:-). När jag jobbar med mina elever med mental träning så får du träna efter de grunder som forskningen sedan 60 -talet sett ger dig det resultat du önskar; att nå din potential och må bra på vägen. Det betyder att du får träna på att få din grundspänningen till en låg nivå, att stärka din självbild och tydliggöra dina målbilder och stärka ditt fokus.  Vill du veta mer om hur du kan förstärka möjligheten att nå dina mål som du skrev ned i punkt 1, eller hur du kan lära dig hantera jobbiga tankar, lära dig att bry dig mindre om vad andra tycker och tänker, nervositet, stress, tala inför folk, slå ut på första tee, nå dina mål osv så är mental träning svaret.
Du kan antingen gå onlinekursen jag gjort som du hittar på länken nedan och det går också att boka individuella tillfällen på mitt kontor på Danderydsgatan 2 i Stockholm eller via Zoom. 
Håll även utkik efter kurser i mina nyhetsbrev och på instagram @jenny_hagman  

Här hittar du min kurs i mental träning för golfare som verkligen har allt du behöver för att stärka dig mentalt från grunden för att hålla i längen.

OBS! Påskrabatt på 25 % tom 16/4. Använd då koden: EASTER25
Här hittar du kursen: trainforbalance.newzenler.com/courses

9. Meditera och få starka nerver, lugn i sinnet! 
Meditation är en del av den mentala grundträningen och där kallas det mental avslappning/avspänningsträning. Det finns oändligt mycket forskning om hur meditation påverkar hjärnan och hur det kan ge dig den sinnesro du behöver både på och av golfbanan. Det räcker med 10 minuter per dag! Kolla in detta klipp på TED TALK med Andy Puddicombe; ”All it takes is 10 mindful minutes” om just detta. Jag är övertygad om att detta är en av nycklarna till att bli en bättre golfare då en lugn hjärna är en mer koncentrerad hjärna och genom att du blir lugnare kommer du lättare att kunna hantera både dina framgångar och motgångar på och av golfbanan! Jag hade precis en elev som berättade för mig att han hade testat att meditera och att inte meditera inför 4 olika besök på rangen. Han mediterade 2 gånger och 2 gånger skippade han det. De två gånger han mediterade innan träningen så gick det otroligt mycket bättre! Bra exempel på vilka otroliga effekter meditation har på din prestation.

10. Följ mina kurser online och kom igång inför säsongen!
Under ett par år har jag jobbat med mitt kurscenter online; trainforbalance.newzenler.com och jag är mycket glad att kunna erbjuda kurser till dig med både golfträning, fysträning, mental träning och yoga online. Du hittar alla kurser på länken nedan och jag hoppas de kan ge dig den guidning du behöver för att komma igång inför säsongen. Glöm inte rabatten du har på den mentala träningskursen för golfare OCH glöm heller inte den otroliga effekt som den medicinska yogan har på ditt välmående och din prestation, på och av golfbanan.  Varmt välkommen!

Här hittar du alla mina kurser online!

Ett sista tips:-). Skriv ned tre bra saker du har gjort bra efter varje runda in en liten träningsbok du gärna får ha i bagen. Fortsätt med detta under hela säsongen! Detta stärker din självbild och din självkänsla vilket ger dig större förtroende för dig själv och en mer positiv inre dialog:-).

Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar! Jag önskar dig en härlig start på golfsäsongen och en riktigt fantastisk helg!

OCH hör gärna av dig hur det går med din golf. Fungerar mina tips och råd? Kommentarer välkomnas!

Boka din mentala coaching!

Stärk ditt inre lugn och din mentala styrka från grunden för att hålla i längden!

Varmt välkommen med din bokning via länken nedan. Eller maila Jenny på info@jennyhagman.com för frågor eller funderingar. Vi ses!

Lämna ett svar