Du visar för närvarande Det är aldrig för sent…

Det är aldrig för sent…

…att börja träna! Idag hade vi den andra frukostföreläsningen för veckan på Stadionkliniken och fokus hamnade en hel del kring träning för seniorer (både golfare och icke-golfare). Både jag och Stellan Back (personlig tränare på Stadionkliniken och Balance) poängterade vikten av att fortsätta träna styrka och rörlighet när du blir äldre. Det är så lätt att åldern psykologiskt börjar hindra en och man börjar ta det lugnare, saktar ned tempot och rör sig mindre. Att varva ned är ju bara skönt, men det är dock viktigt att våga fortsätta träna styrka och hålla motionen igång. Det är precis det som musklerna behöver för att inte åldras i förtid.

Redan från 20-årsåldern förlorar vi muskelmassa och kraft, det är sant och sant är också att det sedan går snabbare och snabbare och mellan25-80 kan vi förlora så mycket som 30-40 % av muskelmassan. Tyvärr ingår här också förmågan till kraftutveckling och snabbhet. MEN, med smart, regelbunden träning kan du förhindra den här utvecklingen! Du kan till och med få snabba styrkeökningsresultat långt upp i åldern.

Här är några tips vad gäller träning om du tillhör den äldre generationen:

  • Var inte rädd för att ta i rejält! Det ska kännas att du blir trött. OBS! Var dock noga med att inte fortsätta om det gör ont och ta det lugnt i början
  • Det är helt ok att göra övningen relativt snabbt så länge du gör den rätt. Om du tex gör enarms rodd i en cable cross eller med ett gummiband så kan du jobba hyfsat snabbt. På så vis bevaras och förbättras snabbheten i musklerna.
  • Träna hela kroppen, men prioritera höft- och lårmusklerna som är de som ofta blir mest utnötta genom åren.
  • Gör några enkla rörelser varje dag och fokusera exempelvis på rodd, benböj, höftlyft och några rotationsövningar.
  • Tänk på din hållning varje dag!!! Känn dig stolt när du är ute och går och håll huvudet högt. Det är lätt att sjunka ihop som en ovana så bara genom att tänka på hållningen i din vardag ger stor effekt.
  • Se till att aldrig fortsätta att träna om det gör ont och starta övningarna i lugn takt tills de känns bra. Om du har hjärtproblem så är det bra att arbeta med en muskelgrupp i taget. Ta i utan att pulsen ökar så du flåsar. Men träna bör du!
  • Träna din balans genom att tex stå på ett ben på en balansbräda eller på marken. 30 sek/ben utan att tappa balansen är målet.
  • Ta för vana att sträcka och tänja lite på kroppen varje dag. Morgongymnastik helt enkelt! Fokusera tex på att ta några djupa andetag och sträck på dig några gånger, ”hämta” något från golvet några gånger, vrid kroppen åt sidan några gånger åt vardera hållet, ta några djupa andetag till och sedan är du redo för en härlig dag!

Lycka till och hör av dig om du har några frågor!

 

JH1.1.6
Stretcha och tänj på kroppen varje dag. Det är en långsiktig investering! OCH du kommer att slå längre och rakare:-)
JH1.1.4
Att stå på en balansbräda, eller direkt på marken på ett ben är en mycket bra balansövning.

 

 

Lämna ett svar