Du visar för närvarande Inte bara vad du tränar på, utan HUR!

Inte bara vad du tränar på, utan HUR!

  1. Träningsbollar

Under hösten har jag jobbat med några spelare som vill satsa stort på sin golf. Det är fantastiskt att jobba med  helheten med dessa inspirerande spelare och i deras träning fokuserar jag mycket  på att grunderna i tekniken ska sitta, att fysiken vad gäller rörlighet och styrka är normal till bättre och hållbar och hur man får ihop allt i spelet via mental träning. Under detta arbete jobbar jag också mycket med kvaliteten i träningen och det fick mig att tänka på vad jag hörde från proffset Simon Khan och även nu vinnaren av Hero World Championship, Hideki Matsuyama.

I oktober hade jag förmånen att vara nere i Portugal på Portugal Masters och jag spelade då den Pro-Am som alltid spelas dagen innan tävlingen startar. Jag passade på att fråga ”min” spelare Simon Khan (vi spelade 9 hål med Simon och sedan spelade vi 9 hål med Joakim Lagergren:-)) vad han tyckte att nycklarna till framgång var på touren. Simon har spelat framgångsrikt på Europatouren i över 15 år, men han tappade kortet 2009 och berättade då vad han ändrade inför 2010 när han kom tillbaka och då vann BMW PGA Championship. Han började helt enkelt träna på ett annat sätt! Tidigare hade han åkt ut till rangen och slagit mycket bollar och bara kört på och sedan fortsatt med närspel och puttning. Han hade såklart saker som han tränade på, men han hade inte haft en tydlig struktur och inga tydliga mål med sin träning berättade han. Nu började han träna målträning på rangen varje gång han var där och även närspelet och puttningen fick en kvalitetssäkring vad gällde målträning och fokus.

Jenny med putters

Nu efter helgens Hero World Challenge på Bahamas där Hideki Matsuyama som sagt vann berättar han  hur han förbättrat sin puttning de senaste 5 tävlingarna där han vunnit 4 av dem. Han berättar att han inte ändrat tekniken på något sätt, utan bara ändrat rutinerna kring hur han har tränat. Han skapade en rutin på morgonen innan spelet vad gällde hans puttning och sedan använde han samma rutin vid träningen efter ronden. Självförtroendet spelade också in sade han, ju bättre du puttar och ju fler puttar du sätter, desto större blir hålet!

Samma sak säger Alex Noren om varför han lyckats så bra i år. I och med att han nu har en familj att tänka på kan han inte få in lika mycket mängdträning och nötande som tidigare, utan måste träna mer med kvalitet och det tillsammans med en mer avslappnad attityd har alltså som vi sett gett resultat!

Så, för att öka kvaliteten kring din träning kan du tänka på följande:

  1. Träna max halva tiden teknik och halva tiden kör du målträning. Om du ska träna på rangen, oavsett om det är inomhus som nu på vintern, eller utomhus så träna max halva tiden på din teknik och lägg sedan den sista halvan på målträning, rutinträning eller liknande. Då gäller det att tänka på målet, och slå max 3 bollar åt samma mål. Byt också klubba ofta. Ska du träna i en timme så blir det alltså 30 min valfri uppvärmning och kanske teknikträning och sedan kör du 30 min målträning.
  2. Träna så likt spelet som möjligt när du tränar. Det gäller alltså även puttning och chippning. Börja träna lite teknik från ett och samma ställe, men byt sedan mål ofta, slå långa och korta puttar. Lägg kanske ett mål runt hålet max 1 meter ifrån och försök få in bollarna innanför osv.
  3. Spela ett hål när du står på rangen. Som avslutning på din träning kan du spela ett hål. Välj ett par 4 eller par 5 som du känner igen. Gör precis som du gör på banan med din rutin osv. Gör ett utslag, sedan ett transportslag och sedan ett inspel. Spela några hål innan du avslutar.
  4. Ha kul! Utmana dig själv att försöka träffa ett litet mål som du inte tror du kan träffa. Sikta in dig och försök träffa det. Byt mål efter varje slag och fortsätt så ett tag.
  5. Träna mindre, men mer fokuserat och du kommer se resultatet bli bättre:-)

Lycka till och hör som vanligt av dig om du har några frågor!

Bunkerslag
Satsa på att träna med kvalitet. När du tex tränar närspel kan du halva tiden du tränar köra lite mängdträning och halva tiden tar du en boll och några klubbor och tränar från olika lägen runt greenen! Lycka till

 

Lämna ett svar