Du visar för närvarande Mod och att lära dig möta dina rädslor!

Mod och att lära dig möta dina rädslor!

På toppen av Keb med Alex och Erik
Här är Erik, jag och Alex (min man Jonas tar bilden) på toppen av Kebnekaise för några år sedan. Jag var livrädd, vilket kanske inte syns på bilden:-), men jag kröp upp till toppen ändå. Ett minne för livet och nog blev jag både modigare och starkare efter detta:-).

Jag känner många modig människor och jag läser ofta om äventyrare, ledare, artister, idrottare och många andra som jag uppfattar som modiga. Det ger mig inspiration att våga vara modig själv! Men vad betyder det egentligen att vara modig. Den bästa förklaring som jag själv har är att mod är att våga göra något som du inte vågar, men som du gör ändå. Du vågar möta din rädsla helt enkelt!

Jag har precis läst ut boken ”Otroligt högt och Extremt djupt” (tack än en gång Camilla och Sanna för denna gåva:-)) och Annelie Pompe förklarar och beskriver begreppet mod och rädsla på ett både inspirerande, lärande och motiverande sätt tycker jag (läs gärna boken som du hittar på adlibris.com). Rädsla är en av de starkaste känslor som vi har och när vi blir rädda påverkas vi direkt och går in i beredskap. Vi ställer in oss på att fly och skydda oss. Kroppen känner att du är rädd, du spänner dig, blodtillförseln stryps, koordinationen blir sämre och hjärnan kan därmed inte tänka klart. Det blir då väldigt svårt att göra det vi vill göra och det blir svårt att göra ditt bästa.

Lär dig hantera och möta dina rädslor!

Rädslan kan bli ett hinder för att du ska kunna nå dina mål och drömmar och därför är det väldigt bra att identifiera vad du är rädd för lyfta upp det till ytan och möta det. Här är några saker du kan göra för att ta kontrollen över din rädsla:

  1. Skriv ned dina rädslor, gör helt enkelt en lista på allt du kommer på. Identifiera även vilka situationer du kan hamna i där du upplever rädsla. Skriv ned dessa också.
  2. När rädslan kommer, acceptera den! Låt känslan och tankarna komma och och se rädslan som en möjlighet för dig att träna på att möta den. Försök beskriva hur det känns när rädslan kommer. Startar den i magen, i huvudet, i hjärtat, i benen osv?
  3. Var förberedd! Precis som du behöver en rutin inför varje golfslag, behöver du en rutin över hur du ska hantera din rädsla när den kommer. Nu har du identifierat några situationer där du blir rädd och vad du känner. Bestäm nu vilken plan du ska ha när rädslan kommer. Tex kan du ta tre djupa andetag långsamt, blunda och slappna av. Låt rädslan komma och se vad som händer.
  4. Lär dig slappna av i kroppen! När du är avslappnad är det svårare att bli rädd. Det finns många olika avspänningstekniker och en som är mycket effektiv är muskelavspänning där du scannar igenom kroppens muskler genom att spänna och slappna av i muskel för muskel. Det bästa är att träna detta lite varje dag (tex genom Lars Eric Uneståhls avspännings program som du kan köpa på Buenavida.se). Till slut behöver du bara ta ett djupt andetag och kroppen förstår att du ska slappna av. Det blir som en ”trigger” som betyder just slappna av.
  5. Träna! Om du vet att du ska vara i en situation du är rädd inför (tex hålla tal på en föreläsning, ha ett lönesamtal, gå på date osv), träna gärna innan. När du tränar konditionsträning eller styrketräning så gör du av med lite adrenalin och kroppen är mer avslappnad och full med endorfiner som gör dig lugnare och då kan du hantera rädslan bättre.

Jag hoppas att du fick med dig några råd och att du vågar börja träna på att möta dina rädslor! Alla har vi dem, vi hanterar dem bara på olika sätt! Låt dig inspireras av de du tycker är modiga och härma dem gärna!

Ha en fortsatt skön dag!

Jonas och Jenny på Keb 08
Jag och Jonas efter att vi bestigit Kebnekaise! Vilken underbar känsla! Att bestiga ett berg var en otrolig upplevelse och om du inte gjort det ännu så hoppas jag du får chans att göra det någon gång! Du klarar det, det vet jag!

Lämna ett svar