Du visar för närvarande Det kärleksfulla ledarskapet

Det kärleksfulla ledarskapet

Skärmavbild 2016-07-08 kl. 15.08.14
Jan Carlzon i en bild från artikeln om Det kärleksfulla ledarskapet i Kvalitetsmagasinet.se

Det kärleksfulla ledarskapet (se artikeln nedan) hade jag själv aldrig läst om eller fått lära mig i någon av mina utbildningar. Utan första gången jag fick höra talas om det var när jag som nybliven VD fick lyssna till Jan Carlzon på en mindre föreläsning. Det var jag själv och mina 9 VD kollegor från systerbolagen inom Unlimited Travel Group (UTG) som var med i rummet. Jan, som satt med i styrelsen på UTG var inkallad som en av våra föreläsare i vår ledarskaps utbildning och jag kommer ihåg att mitt första intryck av honom var att han utstrålade både styrka och värme på samma gång.

Som ny på min post och relativt oerfaren vad gäller personalansvar var jag väldigt nyfiken på vad han skulle lära oss. Jag lärde mig mycket den dagen och framförallt två saker lade jag på minnet.

  • ”Walk the talk”– Idag har jag läst detta på fler ställen, men jag tror att Jan var en av de första att mynta detta uttryck i Sverige. Att höra honom berätta hur han gick runt bland passagerarna på SAS flighter för att höra vad de egentligen tyckte om maten, servicen osv fick mig att förstå hur riktiga ledare anammar och applicerar just denna fras. ”Det är människorna i företagen som ska möta människorna i marknaden”, som han säger.Det gäller även inom organisationer och ett annat exempel på när jag upplevt detta var när jag jobbade på Grand Hotell på Room Service som 18-åring. Varje morgon kom hotellchefen Tord Smidt ned och gjorde ”ronden”, hos oss på Room Service, i köken, hos housekeeping osv. Han stämde av hur vi alla på ”golvet” hade det och vi kände hur han brydde sig om oss. Det gjorde att vi fick en väldigt god stämning och våra hjärtan slog lite extra för att göra ett bra jobb.
  • Behandla alla kunder lika. Vi jobbade ju i resebranschen och Jan berättade för oss hur viktigt det är att  behandla alla kunder lika. Det kanske låter självklart, men det kan ibland vara lätt för resesäljaren eller andra personer som jobbar inom försäljning att lägga ned mer tid på en ”större” affär än en mindre. Men varje kund som ringer in och ska boka en resa är precis lika viktig och det gäller att alla i företaget förstår det. Ibland kanske en kund har sparat pengar i flera år för att kunna åka iväg på en semester, samtidigt som personen lägger sina semesterdagar i resebolagets händer. Att den personen blir nöjd är lika viktigt som den som reser mer ofta och har mer resurser. ”Word of mouth” är en kraftig marknadsföringskanal och en kund som är missnöjd påverkar ofta företaget mer än en som är nöjd.

Det kärleksfulla ledarskapet är ett kraftfullt verktyg och jag hoppas att det blir mer och mer accepterat och använt inom organisationer. Ska du hålla ett företag starkt och hållbart i dagens föränderliga samhälle så är jag av den uppfattningen att det gäller att våra ledare är både starka och varma! Läs hela artikeln i Kvalitetsmagasinet nedan.

Att vara ledare är inte ett lätt jobb och jag själv fick erfara både fram- och motgångar som VD. Det viktigaste är att ta lärdom av allt man går igenom och idag delar jag med mig av mina erfarenheter som coach och mental tränare. Då är det bland annat personer som Jan Carlzon och Tord Smidt som jag tar inspiration av:-).

Läs hela artikeln i Kvalitetsmagasinet nedan.

 

 

Lämna ett svar