Du visar för närvarande Lär dig meditera och få starka nerver och ett lugnt sinne!

Lär dig meditera och få starka nerver och ett lugnt sinne!

Jenny logar

Fler och fler börjar hitta meditation som en väg till lugn och ro och som en väg att stå emot oro och allt som händer runt omkring oss. Att meditera är ett sätt att stilla sinnet och få tillbaka tilliten till att allt ordnar sig. Att meditera är som att ”vässa sågen”. Du frigör tid och blir mer ”effektiv” då du börjar förstå vad du behöver göra och alla onödiga saker som kan fånga ditt fokus suddas bort. Att meditera gör dig mer närvarande och du får en lugnare andning vilket i sin tur ger dit blod chansen att föra ut det viktiga syret, både till hjärnan och till alla viktiga celler i din kropp. Att meditera ger dig starka nerver och ett lugnt sinne!

Jag läste en sak på Yoga Girls instagram igår som var så träffande (@yoga_girl); hon skrev att ett av hennes ”life tip” är att meditera 20 min per dag, och om du nu inte känner att du hinner och är för upptagen för att ge dig själv dessa 20 min, så är hennes tips att meditera i 1 timme:-). Klokt sagt, då det är när vi börjar ”nalla” på de viktiga sakerna vi mår bra av som vi börjar bli stressade och alla vet vad det kan leda till idag. Så, om vi nu ska börja lägga ned 10-20 min på meditation varje dag, hur ska vi börja och hur mediterar man egentligen?

Jag utbildade mig till MediYoga instruktör för ett par år sedan och alla MediYoga pass avslutas med en meditation. I och med det fick jag in meditationen i mitt liv och nu mediterar jag varje dag minst 10 min och ibland upp till 30 min. Det har gjort under för min närvaro, min tillit, men också för min golf:-).

Här kommer några tips till hur du kan göra om du vill börja meditera. Och det är ju ett perfekt tillfälle att börja med det nu under sommaren så att du är redo att fortsätta med det när hösten kommer igen:-).

Lär dig meditera för starka nerver och ett lugnt sinne:

  1. Det kan vara bra att börja med några enkla stretchövningar innan du börjar meditera för att förbereda kroppen lite och för att varva ned. Inom Mediyogan jobbar vi med 2-6 övningar innan meditationen och några av dem är Ryggflex, Ryggböjningar, och benböj. Se mitt tidigare inlägg om några av dessa övningar HÄR!
  2. Du kan också göra lite djupandningar innan du börjar. Ligg då på rygg och börja andas in luft och fyll då magen så att den reser sig mot taket, fortsätt fylla bröstet med luft, håll en stund och andas sedan ut all luft. Stanna en stund utan att det känns spänt innan du andas igen. Fortsätt i ca 10 min.
  3. När du har gjort några stretchövningar och djupandas så kan du sätta dig i lätt meditationsställning, eller på huk. Det viktiga är att du har en rak rygg så att dina andningsvägar är fria. Sitt bekvämt och du ska alltså ha en lugn och stolt hållning utan att vara spänd.
  4. Sätt gärna på en lugn musik du gillar (sök på spotify under meditation eller calm yoga så hittar du massor med alternativ).
  5. Slut dina ögon och börja nu andas in och ut genom näsan. Du kan börja med att räkna om du har svårt att fokusera. Då kan du tex andas in och räkna till 5 och andas ut och räkna till 5 (välj det antal du tycker fungerar just när du testar)
  6. När tankarna kommer (det kommer de göra då hjärnan producerar tankar och det är det den är bra på) så låt dem komma, men så fort du kan återgår du till att fokusera på andetagen och musiken.
  7. Du kan ha fokus på en punkt mellan dina ögonbryn som du ”tittar” på även fast du blundar. Detta kallas det tredje ögat inom yogan och står för ”vägen till ditt inre”. Det kan vara skönt att ha något specifikt att fokusera på så testa det, annars kan det också räcka med att fokusera på din andning och musiken om du har den på.
  8. Fortsätt i 10 min till att börja med och öka sedan efter hand. Du kan välja en musik som är 10 min lång tex så slipper du ha en väckarklocka och undra hur lång tid som är kvar:-).
  9. Jag mediterar på kvällen innan jag går och lägger mig då det är den tid jag tycker passar mig bäst, men prova på morgonen eller mitt på dagen eller vad som passar dig. Bra dock att det är ungefär samma tidpunkt varje dag.
  10. Njut och känn hur lugn och harmonisk du känner dig när du har testat några dagar.

Varmt lycka till och hör gärna av dig för frågor!

Jenny yogar på stranden
Numera mediterar jag vart jag än befinner mig och denna bild är ifrån Mazagan i Marocko där jag var på en golfresa i februari i år:-).

 

 

Lämna ett svar