Förebygg skador!

Precis hemkommen från Sälen med en son som trillat i backen och nu får ha gips i 5-6 veckor så tänker jag extra mycket på vikten av att träna för att förebygga skador. Hos barn läker ben och muskler bra och snabbt, men för oss vuxna kan det vara lite tuffare och desto viktigare är det att vi tränar så att vi kan göra det vi vill långt upp i åldrarna. Golfare kan spela golf under hela sitt liv och med rätt träning så går det verkligen att köra på så länge man önskar (en av mina äldsta elever är 95 år:-))!

Så, hur ska vi då träna för att kroppen ska hålla i längden och förebygga skador? Här är några tips:

  1. Jobba på din hållning så ofta du kan – HÄR hittar du 6 bra övningar för just hållningen
  2. Stärk dina inre nedre magmuskler för att förebygga skador i ländryggen. För att hitta dessa muskler kan du tex sitta på en stol med rak rygg och fötterna i marken, dra in naveln mot ländryggen och använd endast musklerna kring naveln.
  3. Stärk din bålmuskulatur som skyddar både rygg och förbättrar din hållning. HÄR hittar du 6 bra övningar för din bål (mage och rygg)
  4. Stretcha ditt säte ofta! Sätesmusklerna (rumpmusklerna) är de största musklerna vi har och de blir lätt spända. Eftersom de fäster i ländryggen kan de därmed medföra onödiga spänningar även i ländryggen. Stretcha tex enligt bilden nedan och håll minst 30 sek/ben och upprepa 2 ggr/ben.
  5. Håll konditionen igång genom promenader, löpning eller andra sätt som får igång ditt flås. En bra kondition ger bättre koncentration och mer syre till dina muskler och du orkar mer.

Försök jobba med dina muskler och din kondition tre gånger i veckan och hör av dig till mig om du vill ha fler tips och råd om hur just du kan träna för att hålla i längden! Ha en fin dag!

Jenny stretchar
Stretcha sätet så ofta du kan och gärna en gång per dag! Håll stretchen i 30 sek minst och upprepa 2 ggr/ben

 

William Ngeusseu och Jenny Hagman boxas
Själv tränar jag boxning och yoga så ofta jag kan och när jag behöver lite extra pepp så kör jag med bästa tränaren William Nguesseu! Just boxning tränar både din kondition, styrka och explosivitet och yogan blir ett bra komplement med fokus på balans, styrka, rörlighet och andning!

 

Lämna ett svar