Träning för själens skull

Idag har SvD startat en serie om varför motion förbättrar den psykiska hälsan. Otroligt intressant läsning och jag rekommenderar alla att följa den. Som golfare har ni förmodligen redan förstått fördelarna med motion och om du tränar mycket har du säkerligen erfarit vilka positiva effekter träning och motion har. Visste du dock följande:

1) När du konditions tränar ökar du din syreupptagnings förmåga. När denna ökar förbättras också din koncentration, vilket gör att det blir lättare för dig att fokusera när du spelar golf.

2) När du styrketränar förbättras kommunikationen (enkelt uttryckt) mellan hjärnan och dina muskler. De lär sig att ”prata” med varandra vilket gör att du lättare kan ta emot instruktioner från exempelvis din golftränare. Det gör också att dina muskler snabbt vet vad de ska göra ute på golfbanan, bara du ger dem information om vad du vill att de ska göra.

3) Hjärnan påverkas alltså positivt pga nybildning av hjärnceller i hippocampus vid träning. Detta ger dig bättre förutsättningar för minne och inlärning.

4) Endorfinhalten ökar (ditt glädje hormon kan man säga). Detta kroppsegna morfin frisätts vid långvarig kroppsansträngning och ger känslor av välbehag, lust och lycka (källa SvD 27 feb 2012). Detta är välbehövligt ute på golfbanan, eller hur!

5) Man blir också mer motståndskraftig för stress genom träning. Detta hjälper dig mycket som golfare då denna sport kan vara mycket stressande när pressade situationer uppstår.

Det finns många fler olika effekter med träning som påverkar dig som golfare och jag hoppas att du bara genom dessa punkter ser vilka positiva effekter små saker kan ha för dig som golfare:-). Nedan ett bra sätt att öka din kondition och koordination; hoppa hopprep!

20120227-144826.jpg

Lämna ett svar