Du visar för närvarande Glad sommar och lite inspiration

Glad sommar och lite inspiration

En sommaruppmuntran till dig – Bli en mästare på att aktivera ditt lugnande system 

Nu är det semestertider för många och även för mig och det känns verkligen välbehövligt och härligt med lite längre ledighet och jag tror vi är många som behöver det. Många stora händelser i världen har avlöst varandra och effekterna gör sig tydliga både i vår ekonomi och vad gäller vårt välmående. Vila och återhämtning blir därför ännu viktigare så att vi kan behålla ett inre lugn och en stabil grund för att på så vis klara av yttre omständigheter bättre. 

På mitt instagram flöde har jag under våren och även tidigare ofta påmint dig om vikten av att lägga in dagliga pauser och rutiner för att reglera din spänningsnivå, hålla din grundspänning låg och  lära dig aktivera ditt lugnande system, det parasympatiska nervsystemet. Detta är den första grunden du tränar på för att bygga upp en mental styrka från grunden och också det som är det allra viktigaste vad gäller stresshantering. 

Ibland kan det vara svårt att hålla dessa rutiner när det är fullt upp med jobb, familj och aktiviteter och därför kommer här en uppmuntran till dig att träna på detta under sommaren, när det är lite lugnare omkring dig (förhoppningsvis:-)) . På så vis kommer du att bli en mästare på att aktivera ditt lugnande system oavsett vad som händer runt omkring dig.  

Här kommer några tips på hur du kan träna i sommar och hur du lär dig bli en mästare på att aktivera ditt lugnande system:

1. När du märker spänningar i kroppen eller i ditt beteende, notera det och börja samtidigt använda någon quick-fix du lärt dig tidigare (se instagram eller min bok). Min favoritövning är att andas in och räkna till 4, håll andan räkna till 2 och andas ut ch räkna till 6. När utandningen är längre än inandningen så aktiveras ditt lugnande system. 

2. Förmodligen blir du triggad av något när du känner spänningar enligt punkt 1. Det kan vara att du börjar tänka på något som oroar dig, att någon säger något eller liknande. När du blir triggad av något tappar du med all säkerhet din närvaro. Tanken vandrar till dåtid eller framtid. I nuet kommer du alltid både fungera och må som bäst och det är också i nuet du löser alla problem bäst.  Ett tips är därför att, närhelst du blir triggad av något eller någon, använda följande modell:

SOAS-A.
Stanna upp, Observera vad du känner och vad som händer, Acceptera det som händer och hur du känner till 100 %, Släpp sedan taget om allt du inte kan påverka och kom tillbaka till ett Ankare för att landa i nuet igen. För att lättare kunna släppa taget och förstå vad du inte kan påverka så kan du använda din andning (4,2, 6 eller långa djupa andetag). Som Ankare väljer du något som hjälper dig till närvaro. Det kan vara andningen, alternativt det du gör just för tillfället, eller så använder du något av dina sinnen; hörseln (tex att lyssna intensivt på den som säger något till dig, kanske hör du något du annars hade missat om du inte varit närvarande?), synen (det du ser), känseln (tex att du noterar fötterna som vilar mot marken) eller lukten. Testa dig fram. 

3. Gör någon av mina medicinska yogapass regelbundet för att få både mental och fysisk avslappning. Du hittar ett pass i Facebookgruppen Stolt, stark och säker som ligger där hela sommaren. 
Vill du ha tillgång till fler pass så finns 18 medicinska yogapass med olika teman på mitt träningscenter online www.trainforbalance.com. Du hittar dem på följande länk HÄR


4. Om du inte har 1 timme att lägga ned på mental-och fysisk avslappning i form av yogapassen så kan du lyssna på någon av mina ljudfiler. De är 15 min långa och vid regelbunden användning kommer de rensa bort alla spänningar i din kropp och få din grundspänning låg. De finns att köpa under Produkter på följande länk.

De finns också hos Yogobe och då kan du använda min kod jennyhagman för att prova dem kostnadsfritt i 30 dagar:-). 

5. Lyssna på Idrott-och ledarskapspodden för mer inspiration för ditt välmående och din mentala styrka. Du hittar alla avsnitt på följande länk, på Spotify eller där poddar finns. 

När du börjar lära dig att aktivera ditt lugnande system så har du helt plötsligt ett fantastiskt verktyg mot stress, vilket handlar om det motsatta systemet; det sympatiska nervsystemet. Detta system är det som aktiveras när du upplever rädsla eller oro, oavsett om den är verklig eller ej. Genom att lära dig förstå detta system (genom att du noterar spänningar i kropp eller i ditt beteende) och därefter agera genom att aktivera ditt lugnande system så kommer du att bygga upp en stark motståndskraft som håller i längden. Du kommer att kunna agera ur ett lugn och ur närvaro istället för från rädsla och stress. Det kommer att ge dig en mycket stark grund att stå på!

Varmt lycka till med detta och jag själv kommer att ha samma uppmuntran till mig själv i sommar. Jag ser fram emot att höra dina reflektioner när jag är åter efter den 15/8 igen!

Tills dess, glad sommar och ta hand om dig och dina nära och kära!

Många kramar från Jenny

Boka din coaching här!

Varmt välkommen!

Varmt välkommen att boka en mental coaching session eller ett medicinskt yogapass här. För bokning av föreläsning kan du höra av dig direkt på info@jennyhagman.com.
Varmt välkommen!

Lämna ett svar