Bli en mentalt starkare golfare

Igår höll jag en föreläsning på J’s place om hur man blir starkare mentalt på banan. Detta är kortfattat mina bästa råd:
1) Målfokusering! Det är mycket viktigt att ge hjärnan exakt information om vad du vill göra. Tex. Om du står vid utslaget och ska slå en drive så räcker det inte att tänka att du ska träffa fairway. Den informationen blir otydlig för hjärnan. Du ska istället sikta på exempelvis en trädtopp bakom punkten på fairway du vill träffa, en sten i din mållinje, eller vänsterkanten på en bunker eller liknande. Då har du varit exakt och även om du nu missar något så hamnar du förmodligen inte så snett.

2) Rutin – både innan ditt slag och inför din runda. Var noga med att välja en rutin inför ditt slag. Denna rutin bör vara lika inför varje slag. Detta ger dig en trygghet och hjälper dig att i lugn och ro utföra ditt slag. Se gärna till att också ha en rutin inför din runda. Försök vara i god tid och förbered dig alltid på samma sätt. Min rutin inför en tävlingsrunda ser ut så här:
– Jag anländer minst en timme innan start
– Jag byter skor och fyller på vatten
– Sedan går jag till rangen och slår ca 30 bollar. Jag börjar med SW, går uppåt till driven och sedan nedåt och avslutar med SW igen
– Jag spar några bollar och slår upp dem ur bunkern
– Jag chippar sedan ca 10 bollar mot olika mål vid greenen
– Jag avslutar med puttning, några långa och några korta.
– Sist sätter jag 10 puttar i rad från en meter (missar jag gör jag om, 10 i rad ska det vara:-))
– När jag är klar går jag till första tee och känner mig redo

3) Smarta rörelser. Om du gör ovanstående två punkter så kommer du att komma långt. Om du ändå blir nervös på banan så gäller det att snabbt hitta lugnet. Det kan vara svårt, men det som fungerat bäst för mig är följande:
– När nervositeten kommer, ta några djupa andetag
– Påminn dig om målfokuseringen. Vad är det exakt du ska göra
– Gör några smarta rörelser som aktiverar din vänstra och högra hjärnhalva. Tex korsande rörelser. Allt om detta kan ni läsa i boken ”Smarta rörelser” av Susanne Wolmesjö. Kort och gott handlar det om att komma ned i varv och kunna fokusera när det verkligen gäller.

Lycka till och hör av er om ni har några frågor eller vill ha fler tips!

20140218-183524.jpg

Detta inlägg har 4 kommentarer

 1. Maria

  Hej Jenny!
  Har läst de flesta av dina inlägg och kollat alla avsnitt av Röhnisch golf scholl, har tack vare det och övning övning övning sänkt mig till 30,5 efter att ha börjat förra sommaren. Potentiellt kan jag massa mer, men psyket sätter stopp när jag blir FÖR besviken, FÖR ur fas, FÖR obalanserad när jag gör ett dåligt slag – detta leder alltid till att jag har SÅ svårt att komma tillbaka till ”mitt spel”. Har du haft problem kring detta och hur jobbar du själv på det? Några tips?

  1. Jenny

   Hej! Vad roligt att höra att du har kommit ned så mycket i hcp på bara ett år! Verkligen bra jobbat! Det är också roligt att läsa att du känner att du potentiellt kan mycket mer, det stämmer säkerligen, men ibland hinner inte hjärnan med riktigt. Jag har jobbat en hel del med mental träning och när det blir stopp på det sätt du beskriver så finns det lite olika tips man kan ta till. Tyvärr är det så att när man vill för mycket så kan det bli tvärtom, man kan låsa sig och det kan då bli såsom du beskriver. Här är några tips du kan börja med: 1) Gå igenom en rutin som du använder inför varje slag. Att ha en rutin ger trygghet och du får något specifikt att tänka på. Du kan tex starta rutin med att du tar ut den klubba du ska använda ur bagen, gör din rutin (tex kan du ta ut siktet, provslinga och sedan slå bollen). Sedan avslutar du rutinen med att sätta tillbaka klubban i bagen. Oavsett hur slaget har gått så lämnar du både slaget och dina känslor kring slaget bakom dig när du sätter tillbaka klubban i bagen:-). 2) Lägg gärna in några djupandningar då och då under din runda. Tex, när du väntar på att någon annan ska slå, eller möjligen i din rutin. Att andas djupt då och då ger extra syre till hjärnan som då blir lugnare och mer koncentrerad. Du kan väl börja med att testa detta och hör gärna av dig om du har några frågor eller funderingar. Jag funderar nu på att lägga in ett längre inlägg om just detta på bloggen, men som sagt, hör av dig innan om du behöver mer tips. Lycka till! Hälsningar Jenny

  2. Maria

   Tack snälla för att du tog dig tid att svara. Testade att dra in djupandning i min nya rutin -37 poäng 🙂
   Anmäler mig till ditt nyhetsbrev direkt och ser fram emot ett eventuellt framtida inlägg med mer kring detta!

   1. Jenny

    Hej igen!
    Bra jobbat!!! Lycka till fortsatt och kul att du anmält dig till nyhetsbreven! Glad sommar!

Lämna ett svar