Utslag

Nu är det dags att träna utslag!
Ett bra mål med dina utslag kan vara att få bollen i spel eller att få fler fairwayträffar. Vad gäller fairwayträffar så har proffsen ca 72 % fairwayträffar i genomsnitt. För att få bollen i spel och träffa fairway hittar du här några tips och råd, både i filmerna och i text. Jag vill lägga till att jag själv inte började använda min driver förrän jag hade 4 i hcp utan använde min Fairwaywood nr 3 istället. Jag slog tillräckligt lång och bra med den. Men såklart, när jag väl lärde mig driven så blev den faktiskt min allra bästa vän och 2006 vann jag SM i long-driving med en carry på 263 meter:-). Hör av dig om du har några frågor eller funderingar kring utslag så svarar jag med glädje!

Utslag

Att träffa fairway är otroligt skönt och viktigt för att hålla igång spelet. Som jag nämnde ovan kan du lika gärna slå ut med en spoon eller en trä 4 eller trä 5 om din driver känns osäker. Men här kommer mina bästa tips vad gäller utslag med din driver. Tipsen är både strategiska och handlar om grunderna i din teknik.

Några strategiska råd:

1. Tänk på vart du peggar upp bollen på tee. Om du tex har hinder på din vänstra sida på fairway så är det bra att pegga upp på den vänstra sidan av tee. Det hjälper dig att så att säga ”öppna upp” den högra sidan av fairway. Gör tvärtom om du har hinder på den högra sidan och pegga då alltså upp på den högra sidan av tee.

2. Sikta på en liten punkt på fairway. Det är viktigt att du är mycket specifik och tydlig när du bestämmer vart du vill att bollen ska landa. Sikta på en liten punkt i den förlängda mållinjen såsom tex en trädtopp, en sten, högersidan av en bunker eller kanske flaggan om den nu står i den riktning du vill slå. Kroppen och hjärnan fungerar mycket bättre ihop om du tydligt berättar vart du vill slå bollen.

Några tips för din uppställning:

1. Pegga upp bollen så att du har halva bollen över klubbhuvudet som en riktlinje.

2. Placera bollen åt vänster fot och ha en något bredare stans än vad du brukar så att du har en stadig grund att svinga utifrån.

3. Tempo – Starta långsamt. Det är lätt att börja svinga snabbare när du har en driver i handen så var extra noga med ditt tempo. Starta långsamt så att du kan känna gräset under klubban när du startar svingen. Det kan vara en bra checkpunkt för att veta att du startar tillräckligt lugnt med klubban. Då får du större chans till en bra vändning och därmed ett bra tempo där du kan accellerera framåt. 

Driver sving i slowmotion

Det kan vara kul att se hur en sving ser ut i slowmotion och här har jag spelat in min sving på det sättet. Filmen är inspelad i Portugal på Ocean Course på Royal. Här är några saker jag brukar tänka på i min egen sving:

1. Jag fokuserar på en stadig och stabil uppställning. Jag tänker att jag är stadig som en klippa och ingen kan rubba mig om de skulle putta på mig framifrån eller från sidan. 

2. Jag står ganska bredbent då jag lätt blir ”ranglig” i min sving annars. Bredden på din sving är beroende av din rörlighet så om du saknar en normal/god rörlighet mellan över och under kropp så kan du ställa dig något smalare, men inte smalare än axelbrett. Om du upplever det svårt att rotera upp i baksvingen kan du gärna jobba med de rörlighetsövningar jag har under kapitlet för din fysträning. Alla kan öka sin rörlighet med rätt träning:-).

3. Jag aktiverar mina bålmuskler och är noga  med att fokusera på en punkt jag vill slå mot.

4. När jag sedan startar svingen så tänker jag att jag ska ”känna” eller höra att klubban rör gräset längs marken ca 2-3 dem. Då brukar tempot sitta. 

Testa dig gärna fram och hör av dig om du har några frågor eller funderingar.