Det här är en stor bred rubrik.

Välkommen till ditt närspel

Här hittar du några filmer med tillhörande instruktioner om hur du kan jobba med ditt närspel.

Jag brukar dela in närspelet i korta och långa inspel, samt höga och låga. När du har lärt dig hantera längden av din sving och när du vet om du ska använda dina handleder (release) eller inte så kommer du att vara mycket säker på ditt närspel. Nedanför varje film finns en förklaring över hur du kan träna och sedan rekommenderar jag dig att hänga med på någon av mina kurser för att få en fördjupning. Du hittar dem här.

Närspel 50-100 m

Här ser du en film jag gjort med en bra övning och några tips vad gäller de viktiga slagen mellan 50-100 meter. Vad gäller de här slagen så är det först och främst viktigt att du vet vilket typ av slag du vill slå och vilken klubba du ska använda. Om du inte har några hinder framför dig kan du tex jobba mer med ett lägre slag om du önskar. Och har du en bunker emellan så behöver du slå ett högre slag och välja en klubba därefter.

Gå igenom och lyssna på filmen, prova själv och hör sedan av dig om du har några frågor. Denna övning ingår som ett utav de pass jag har lagt in i en av de kurser jag gjort för Röhnisch och du hittar hela kursen under Mina Kurser!

Korta Inspel (engelska)

 Här visar jag dig hur du på enklast och bästa möjliga sätt får bollen nära hål när du har missat green. Jag jobbar med ett avstånd på 10 meter. 

Du får lära dig de grunder jag tycker är viktigast vad gäller just korta inspel som i det här fallet också är låga slag. 

  1. Välj den klubba som gör jobbet på bästa sätt. Om du inte behöver slå ett högt slag, så välj en lägre klubba istället. Då behöver du inte använda en  lika lång sving som med en mer vinklad klubba, vilket gör slaget lättare.
  2. Greppa ned på klubban
  3. Ha vikten mot målet. Jag säger att du ska ha ca 80 % på din främre fot, men det är ok med ca 60-70 % också. Min erfarenhet är dock att många har för lite vikt på den främre foten och därför kan du testa att överdriva lite.
  4. Använd inga handleder här. Ställ upp dig så att dina armar tillsammans med klubban bildar bokstaven lilla y. Behåll positionen även när du slagit iväg bollen. Du behöver inte använda handleder här då det är ett kort slag. Det är alltid lättare att undvika handlederna när du inte behöver dem då ditt klubblad då kan hålla sig rakt mot målet under en längre tid än när du använder handlederna. 

Puttning inkl. övningar (engelska)

Här ger jag dig några bra tips och en övning vad gäller puttning från 1 meter. 

Tänk på följande:

  1. Ditt sikte. Det är lika viktigt att träna på ditt sikte när du puttar som när du slår långa slag. Det ger dig de bästa förutsättningarna till att kunna slå bollen på ett bra sätt och dit du vill. 
  2. Ha ögonen över bollen. Det hjälper dig få en bra pendelrörelse. 
  3. Ha huvudet stilla tills bollen är i hål. Det hjälper dig att slå bollen dit du vill.

Övningen gäller korta puttar och du får träna lite under press:-).

Närspel - höga slag från 30 m

En kort film över ett närspels slag på 35 meter. Observera hur jag går igenom och behåller accelerationen igenom hela framsvingen, men utan att jobba med mina handleder. Jag fokuserar alltid på att jobba mest med kroppen och då mina stora muskelgrupper med fokus på bålmuskulaturen när det gäller närspel. Oavsett om det är lite högra slag (som i videon) eller lägre slag. Jag utför samma rörelse, men byter klubba och längd på svingen utefter vilket slag jag behöver. 

Olika lägen runt green

Här visar jag hur du kan träna på olika lägen runt greeenen. Det är alltid både kul och bra att träna från olika lägen då det blir mer likt hur du spelar på banan. 

Välj tre klubbor, en som är lite mindre vinklad, tex en J7, J8 el J9, en mer vinklad klubba (din Sandwedge) och sedan kan du testa en buffler eller en träklubba som jag visar i filmen. Ta även med din putter då övningen handlar om att du ska få i bollen i hål.

Välj olika lägen och ta med dig ca 3 bollar. Försök göra ”up-and-downs”, vilket betyder att du slår upp bollen på ett slag och sedan puttar i den. Det kanske låter svårt om du har ett högre hcp, men testa. Det kan vara bra att ha lite djärva mål ibland:-). 

Korta inspel

Här ser du en kort film av ett lågt kort inspel, eller en chip som det också kallas.  Här är det precis som i alla dina inspel viktigt att tänka på din acceleration. Tänk att din framsving alltid ska vara längre än din baksving. Då kan du använda längden på din baksving för att avgöra hur långt du vill slå bollen. Här är några fler tips vad gäller låga korta inspel.

1. Välj en klubba som gör jobbet. Om du vill ha ett lågt slag som rullar mycket ska du välja en klubba som ger dig det resultatet. Det kan varan Järn 7, Järn 8 eller Järn 9 tex. En sandwedge är en mycket vinklad klubba och ger lätt  höga slag, liksom din pitchingwedge. Prova dig fram och observera hur bollen beter sig. Det är ofta svårare att slå ett kort slag med en vinklad klubba så jag kan i de flesta fall rekommendera att du använder någon av dina mellan järn och möjligen din pitchingwedge för ett kort inspel där höjden inte är viktig. Men som sagt, prova dig fram.

2. Ställ upp dig med en smal stans och placera bollen i mitten eller möjligen  något mot din högra fot. Bollbanan blir lägre ju längre mot din bakre fot du för bollen i din stans. Prova dig fram även här.

3. Luta dig något mot målet så att du blir som lutande tornet i Pisa:-). Ha ca 60-70 % av vikten på din främre fot och häng med med skaftet på din klubba så att skaftet tillsammans med dina armar bildar bokstaven lilla y. Då får du en bra vinkel för att träffa bollen på nedvägen och du undviker att använda händerna i träffen. Det vill du inte när det gäller inspel där längden inte är viktig, utan istället rakheten.

4. Tänk att det är dina magmuskler och då framförallt de nedre inre magmusklerna som är motorn i din svingrörelse. När du fokuserar på dina stora muskelgrupper såsom dina bålmuskler och då framförallt magen så blir det lättare att koncentrera sig. De stora muskelgrupperna är mindre känsliga för stressande tankar och kommer att jobba såsom du önskar, oavsett om du är nervös eller inte. Din finmotorik som framförallt finns i dina händer och dina mindre muskler störs lätt av stress och nervositet och bör undvikas så ofta det går.

Övning
Ställ dig på ett avstånd ifrån green, ca 2 meter utanför greenkanten. Välj nu 3 flaggor på olika avstånd och börja slå en boll till varje längd. Gör din rutin inför varje slag och jobba med ditt sikte. Byt klubba om du behöver, annars behåller du samma klubba och justerar längden på din sving för att justera längden på slaget. Detta är en mycket bra övning för att lära dig vilka klubbor du behöver och även vilken längd på svingen du behöver för olika avstånd.

Bunkerslag

En kort film av ett bunkerslag i slowmotion. Fokus när du är i bunkern bör vara att träffa sanden först och se till att du slår upp sanden på greenen. Vad gäller bunkerslag så är det lätt att du redan innan du kliver ned i bunkern har ”fel” målbild så att säga. Speciellt om du under en längre tid har missat dina bunkerslag och därmed lätt ser hur du missar ditt slag istället för att du ser hur bollen lätt flyger ur bunkern och landar på green. Du kan gärna gå in i den del av denna hemsida som handlar om mental träning och ditt inre lugn där du får tips över hur du kan förändra en målbild till att bli såsom du önskar och hur du behåller lugnet även vid svåra slag.

Här är några tips vad gäller bunkerslag vad gäller din uppställning och teknik:

1. Tänk alltså att det är sanden du ska träffa och som ska upp på greenen, inte bollen. Sikta ca 2 cm bakom bollen och träna på att slå upp sanden på greenen.

2. Din uppställning. Ha alltid bollen mer mot vänster fot och ställ dig något bredare i din stans. Borra ned fötterna lite i sanden och stärk benen genom att böja dem lite extra så att du känner att du har kontakt med dina stora muskelgrupper i benen.

3. Sikta med fötterna parallellt med ditt mål eller ha en något öppen stans (fötterna pekar då lite mer vänster om din mållinje). Då blir det lättare att svinga igenom.

4. Ta hellre en kortare baksving och accellera igenom slaget än tvärtom. Ofta ser jag mina elever svinga långt bak och då är det lätt att stanna vid bollen då du omedvetet tror att slaget blir för långt. Det är bättre att göra tvärtom. Tänk tex 30 % bak och 70 % fram vad gäller svingländ. Det är kanske lite överdrivet, men testa och se vilken effekt det kan ge vad gäller den viktiga accelerationen.

Header

Här ser du en kort film av en lång chip, eller ett långt lågt inspel som det också kan kallas. Här är det precis som i alla dina inspel viktigt att tänka på din acceleration. Tänk att din framsving alltid ska vara längre än din baksving. Då kan du använda längden på din baksving för att avgöra hur långt du vill slå bollen. Här är några fler tips vad gäller låga långa inspel.

1. Välj en klubba som gör jobbet. Om du vill ha ett lågt slag som rullar mycket ska du välja en klubba som ger dig det resultatet. Det kan varan Järn 7, Järn 8 eller Järn 9 tex. En sandwedge är en mycket vinklad klubba och ger lätt  höga slag, liksom din pitchingwedge. Prova dig fram och observera hur bollen beter sig.

2. Ställ upp dig precis som vid de korta låga inspelen med en smalare stans än du normalt har och placera bollen i mitten eller möjligen  något mot din högra fot. Bollbanan blir lägre ju längre mot din bakre fot du för bollen i din stans. Prova dig fram även här.

3. Luta dig något mot målet så att du blir som lutande tornet i Pisa:-). Ha ca 55-60 % av vikten på din främre fot och häng med med skaftet på din klubba så att skaftet tillsammans med dina armar bildar bokstaven lilla y. Då får du en bra vinkel för att träffa bollen på nedvägen och du undviker att använda händerna i träffen. Det vill du inte när det gäller inspel där längden inte är viktig, utan istället rakheten.

4. Tänk att det är dina magmuskler och då framförallt de nedre inre magmusklerna som är motorn i din svingrörelse. När du fokuserar på dina stora musklergrupper såsom dina bålmuskler och då framförallt magen så blir det lättare att koncentrera sig. De stora muskelgrupperna är mindre känsliga för stressande tankar och kommer att jobba såsom du önskar, oavsett om du är nervös eller inte. Din finmotorik som framförallt finns i dina händer och dina mindre muskler störs lätt av stress och nervositet och bör undvikas så ofta det går.