Du visar för närvarande 10 av mina viktigaste lärdomar, tips och råd från min tid som VD!

10 av mina viktigaste lärdomar, tips och råd från min tid som VD!

Jenny redo för business

Nu är det drygt två år sedan jag slutade som VD för en resebyrå i Stockholm (Birdie Golf Tours) som hade ca 25 miljoner i omsättning och 4 anställda. Drygt sju år blev det och under dessa år blev jag också mamma till två underbara pojkar:-). Innan min roll som VD var jag marknadschef för den svenska marknaden på ett finskt bolag (QPR Software) och hade också därefter jobbat som tränare i flera år. Men det var nog i min roll som VD som jag lärde mig allra mest, både om mig själv, om vad det betyder att vara en ledare/chef, och om hur det är att vara en nybliven mamma och ha ett ansvarsfullt heltidsjobb på samma gång. Hur man gör för att nå sina mål, och må bra på vägen oavsett om det är privat, på ditt jobb, på golfbanan eller i en annan idrott. Jag lärde mig både av misstag och framgångar och efter ett par år av reflektion tänkte jag så här i början av år 2018 dela med mig av de tips, råd och lärdomar jag fick med mig under dessa år. De kommer både ifrån mig själv, men också från de kloka fantastiska människor jag har haft förmånen av att stöta på genom åren. Tänk vad mycket de betyder, sådana människor som tar sig tid att lyssna, som delar med sig av egna erfarenheter, har mod att berätta när man inte är på rätt spår, och som med värme kan ge den där viktiga feedbacken som behövs för utveckling.

Jag hoppas att följande 10 råd kan ge dig några inspirerande, motiverande och givande ord på vägen. Kanske är du en person som idag kombinerar ett ansvarsfullt jobb med familj, eller planerar att ta ett steg framåt i din karriär och samtidigt vill du vara en närvarande mamma eller pappa. Kanske känner du dig vilse i din roll på ditt jobb och då hoppas jag att du här får lite inspiration och motivation till förändring, antingen där du är just nu, eller för att ta nästa steg på din resa.

Innan jag börjar vill jag flagga för min kurs i mental träning som startar den 23/1. Det finns några platser kvar. Där kommer jag att gå igenom flera nyttiga saker såsom avspänningsträning, självbildsträning och målbildsträning och du kan använda dessa tekniker både i ditt jobb, privat eller till din golf! Du kommer att lära dig få starka nerver och ett lugnt sinne och hur du gör för att prestera på topp och må bra på vägen! Hör av dig på info@hagmangolf.se om du är intresserad!

Mina 10 bästa tips, råd och lärdomar från mina dryga 7 år som VD:

 1. Lösningen är lugnet! Håll din grundspänning låg genom minst 10 minuters avspänningsträning per dag!

  När jag började som VD hade jag inga direkta förväntningar på mig själv. Jag gick in i rollen med full fart och med full energi och såg sällan några hinder eller motgångar. Den här fasen kallas omedvetet inkompetent om vi pratar utbildningskurvan;-). Ju mer jag  satte mig in i företaget, personalen, alla samarbetspartners osv, desto tuffare blev det. Men jag hade en grym personal och en fantastisk chef och tillsammans gjorde vi ett fantastiskt jobb. Trots en i princip helt ny personalstyrka, en finanskris (2008 var samma år jag började) och nya system i företaget, ett askmoln som störde hela resebranschen 2010 och sedan en smärre personalkris där en av mina bästa medarbetare visade sig ha förskingrat pengar under en längre period (!!!) så tog vi oss alltså igenom det hela riktigt bra. Bolaget gjorde ett par sämre år, men sedan gick vi med vinst mer och mer för varje år som gick.Hur kommer mitt första råd att ”Lösningen är lugnet” in i denna berättelse? Jo, det tog på krafterna, erfarenheterna ovan, samtidigt som jag också blev mamma till två pojkar och var mammaledig under ett par perioder och det som kom i kläm och som jag glömde bort under flera år var just lugnet, återhämtningen. Nu när jag är mental tränare och coach så vet jag att det handlar om flera saker, men framförallt var det min grundspänning som blev högre och högre, vilket leder till sämre och sämre möjligheter att hantera en hög arbetsbelastning. Jag sprang visserligen en del och gick på bikram yoga (ännu en form av prestationsidrott, även om det är en mycket bra träningsform), men jag andades nog uppe i bröstet i stort sett hela tiden och jag var alltid 10 steg framför mig själv (inte i nuet utan i framtiden) och när min absolut närmsta medarbetare slutade pga flytt ca 1 år innan jag själv slutade så blev mitt engagemang och arbetsbelastning alldeles för stor (jag valde tyvärr fel i rekryteringen och missade vikten av en erfaren medarbetare och valde istället en yngre, oerfaren person..också en konsekvens av stressen som minskar dina möjligheter att fatta bra beslut…). Stressen ökade alltså och jag missade hela tiden att stanna upp och hitta lugnet. I mitt råd nummer 5 kan du läsa om vikten av att lyssna på din kropps signaler och här vill jag poängtera vikten av att lägga in minst 10 minuters återhämtning varje dag för att kunna bibehålla din grundspänning på en låg nivå (använd djupandning, mjuka lugna rörelser för att få igång cirkulationen i spända muskler från tex MediyYogan, avspänningsträning, kroppscanning eller liknande). Då kommer du att bli ditt bästa jag och hantera stressen mycket bättre! Din hjärna får det syre den behöver för att ha kontakt med frontal loben där du fattar dina kloka beslut och stressystemet håller sig i schack (läs gärna mer om hur hjärnan fungerar i boken ”Hjärnstark” av Anders Hansen).

 2. Det är ok att ha stora planer och att vara en visionär, men gör en tydlig plan

  Det är alltid ok att ha stora planer, att vara en visionär och att ha höga mål. MEN, gör en tydlig plan. Ett mål utan en plan är bara en dröm! Nu så här i början av året är en perfekt tid att göra en plan. Ta hjälp om du behöver, men se till att få det gjort. När din plan är gjord är det svåra gjort. Då är det bara att följa din plan. Dela in året i 12 månader. Ställ dig sedan frågan: Vad är årets mål?  Ditt, eller företagets önskade läge?  Har du fått ett resultatmål  av din styrelse/chef? Ta med det såklart, men fyll den med något som motiverar dig, det gör sällan siffror. Vad betyder det att du eller ditt företag når det önskade läget? Varför ska ni nå det? Varför ska ni ge av era styrkor och er kraft till företaget? Har du inte svaret så se till att skaffa dig det. Se till att de önskade läget/lägena är djärva, men rimliga, specifika och konkreta, motiverande och attraktiva, samt tidsbestämda  När du har dina önskade lägen klara kan du bryta ned dem till vilka aktiviteter du/ni behöver göra varje månad. Vad behövs för att ni/du ska nå de önskade lägena? Vad saknas? Hur ska du få dina anställda att ge dig av sina styrkor, sin motivation för att företaget ska nå sina mål? Vad behöver du av dem? Vilka delmål ska finnas? Kanske behövs några delmål? Var noga med att ha med återhämtning och självbildsträning i aktiviteterna. Stärk både dig och dina medarbetare inifrån och ut på bästa möjliga sätt.

 3. Lyssna på andra, men lita på din magkänsla

  Det är viktigt att lyssna på personer du har runt omkring dig och be om råd när du behöver. MEN, när det kommer till beslut som ska fattas så lyssna också på din magkänsla, din inre kompass. Den är en samling av alla erfarenheter du har tagit med dig genom livet och kan hjälpa dig förstå vad som är rätt och vad som är fel. Om du inte hör din ”inre röst” så lägg ned lite extra tid på att stanna upp och bara vara en stund. Använd någon av de andningsmeditationer du hittar här på min blogg (Linda Björk som skrivit boken Inner Business har tex delat med sig av en guidad meditation i ett tidigare blogginlägg jag gjort. Du hittar det HÄR!) När du blir lugn och låter hjärnan vila en stund så kan svaret på din fråga komma till dig. Ett annat tips är att sticka ut och springa eller gå en snabb promenad. Pulshöjande träning aktiverar hjärnan och efter träningen sjunker stresshormonet kortisol i din kropp och du blir lugnare. Lugn betyder också att du får större tillgång till hela din hjärna och du kan då hitta svar på viktiga frågor du har.Anteckningsbok

 4. Låt rekrytering ALLTID få ta sin tid

  Om du gör en felrekrytering så kommer det i alla lägen att stå dig dyrt, både i pengar och i onödigt huvudbry. Det är så lätt att göra rekryteringsprocessen för snabb. Du behöver få in en ny person snabbt då företaget behöver  få in någon som tar över kunderna som står och stampar och väntar. Det är då lätt att missa viktiga signaler såsom din magkänsla, att ringa referenser som den rekryterade inte har skrivit upp, att göra den research som behövs för att på bästa möjliga sätt se om det är rätt person för jobbet. Man kan aldrig vara helt säker såklart, men om du är stressad i processen kommer du med all säkerhet att missa viktiga signaler som står dig dyrt. Jag gjorde tom två felrekryteringar (ibland tar det tid att lära sig av sina misstag:-)) som stod mig dyrt och i båda fallen var jag under tidspress för att få in ny personal. Så, låt rekrytering ALLTID få ta sin tid och gör din research!

 5. Lär dig lyssna på din kropps signaler

  Är du lättretad, ilsken, säger saker du inte menar? Det är signaler på att din grundspänning börjar bli hög och att stressen börjar ta över. Amygdalan i din hjärna är aktiv och ditt ”fly-och fäkta system” är det som styr dig (enkelt uttryckt). Det betyder att du inte har tillgång till alla egenskaper din hjärna besitter utan bara just de du behöver för att kunna fly eller fäkta. Det här är vårt gamla stressystem som såklart är mycket viktigt om en verklig fara är inom synhåll, men inte om det gäller saker som att du inte hunnit med att skicka iväg de där offerterna du hade tänkt, eller pga att du är rädd för vad din chef ska tycka om ditt jobb, eller  över vad dina medarbetare tycker om dig som ledare osv.  Då är det dags att höja varningsklockorna och lyssna på din kropps signaler OCH göra något åt det. Och det du ska göra är att sakta ned. Se till att hitta de verktyg du behöver för att hålla din grundspänning låg och gör dem varje dag en liten stund. Om du känner igen dig här och har svårt att komma ned i varv så sök dig till någon som kan hjälpa dig. Jag har sedan ett par år gått till en mycket bra coach som också är psykoterapeut och det i kombination med mediyoga, mental träning och mindfulness har hjälpt mig förstå vad mitt recept är. Hitta ditt recept och låt det inte vänta:-)!

 6. Be om förlåtelse om du gör ett övertramp

  Om du nu har gjort ett misstag och kanske sagt något du ångrar till en medarbetare, din chef eller någon annan. Be om förlåtelse. Alla har vi varit där och om inte personen är ett rötägg (de finns såklart) så kommer hen att förstå och tacksamt ta emot din förlåtelse och förklaring.  Oavsett om den andre accepterar din ursäkt eller ej så låt det sedan vara och se till att lära utav det så att du försöker undvika samma misstag igen. Skriv ned några saker du ska göra nästa gång du tex känner att du utmanas i ditt humör, får kritik eller vad det nu var som utlöste ditt övertramp. Du kan inte göra mer än att gå vidare och lära dig av ditt misstag.

 7. Blanda kvinnor och män i din personal  

  Kvinnor och män kompletterar varandra fantastiskt bra. Det är liksom meningen tror jag och därför tror jag på en balans vad gäller män och kvinnor på en arbetsplats. Oavsett personligheter så tror jag alltså på denna balans. Jag jobbade med en bra balans vad gäller detta med både män och kvinnor tills mitt sista år som VD då vi bara var kvinnor. Det visade sig inte fungera lika bra. Det finns säkert olika anledningar till det, men en av anledningarna var absolut att det saknades en balans i företaget. En balans tror jag alltså är nyckeln till framgång.

 8. Våga använda det som kan kallas ”mjuka faktorer” i ditt ledarskap. Var en god förebild och välj kärlek före rädsla!

  Jan Carlzon kallar detta ”Det kärleksfulla ledarskapet” (gå gärna in på min podcast Idrott-och ledarskapspodden och lyssna på min intervju med Jan. Du hittar den HÄR!) . Att använda kärlek när du leder ett företag är skillnaden på framgång och motgång tror jag. När du inte känner värme/kärlek i tex ett möte så brukar istället rädsla infinna sig. Rädsla är motsatsen till kärlek och där rädsla finns saknas kreativitet, motivation, inspiration, klarhet, ja allt som behövs för att kunna driva ett företag på ett hälsosamt sätt framåt. Välj alltid kärlek före rädsla och se till att du inte är rädd själv, vare sig för din chef, att förlora ditt jobb, att företaget ska gå med förlust eller liknande. Om du märker att rädsla börjar infinna sig, ta tag i det direkt och ta hjälp utifrån om du behöver. Jag fick ofta rådet av min koncernchef som jag hade de sista två åren, att vara kall i huvudet, varm i hjärtat och ett fast handslag. Fina råd, men svårt att följa när tex bekräftelse aldrig gavs med hjärtat…Tänk alltid på att ledarskap sipprar nedåt, som din chef är blir även du, och såsom du är blir också dina anställda osv. Var en god förebild!

 9. Ge beröm, ofta!

  Forskningen visar gång på gång hur du fungerar allra bäst när du får positiv feedback, när du blir uppmuntrad och när du känner inspiration och motivation. Ge därför beröm ofta! Till dina medarbetare, till chefen, till dig själv! Det kan vara svårt att hitta något att säga ibland, men den som söker finner! Och glöm aldrig att söka!

 10. Be om hjälp och råd

  Till sist vill jag uppmuntra dig om att våga be om råd och hjälp när du behöver det. Om du är en ledare så kan det vara så att du känner dig ensam och gärna vill lösa dina problem själv. Men starkast och modigast är den som vågar be om hjälp. Det finns många människor därute som gärna hjälper till och det kan vara dina medarbetare, din chef, en coach, en mental tränare (du vet var jag finns;-)), en vän. Ibland kan det räcka med att säga det du funderar på högt till någon så löser sig resten.

Det här var de 10 tips och råd som jag valt att ta med denna gång. Det finns säkerligen en hel del fler saker jag skulle kunna ha med här, men jag hoppas dessa ger dig lite motivation och inspiration i ditt ledarskap till att börja med, oavsett om det är i ditt personliga ledarskap, eller i ditt företag.

Gå gärna in och lyssna på de kloka personer jag intervjuar i min podcast Idrott-och ledarskapspodden. De ger dig sin syn på nycklar till framgång, lärdomar av misstag och hur du lär dig prestera på topp och må bra på vägen. Du hittar alla säsonger HÄR!

Hör av dig om du har några frågor eller funderingar och om du som sagt vill hänga med i min kurs i mental träning som jag startar den 23/1 så finns det några platser kvar. Där kommer jag att gå igenom avspänningsträning, självbildsträning och målbildsträning och du kan använda dessa tekniker både i ditt jobb, privat eller till din golf! Hör av dig på info@hagmangolf.se om du är intresserad!

Jag önskar dig en fantastiskt bra start på det nya året! Kör hårt, med styrka och lugn!

 

 

 

 

Lämna ett svar