Du visar för närvarande Mirakelfrågan!

Mirakelfrågan!

Mirakelfrågan
Den viktigaste frågan som jag tror att jag någonsin fått var under min första coaching utbildning. Den kallas mirakelfrågan och lyder i princip så här: Om du hade haft alla pengar i världen och all tid i världen, vad skulle du vilja göra då? Det kanske inte låter möjligt, men om det vore så, vad skulle du skriva ned? Svaret på den frågan säger mycket om ditt hjärtas önskemål och även om du kanske nu tycker att alla inte kan göra exakt det de vill pga olika anledningar, så kan det vara värt att sätta dig ned och se vad som kommer ur dig. Ge det 20 minuter, sätt på lite bra musik du gillar i bakgrunden och så kör du.

Denna övning kan vara bra att göra om du känner att du tex saknar motivationen på jobbet, känner dig lite låg, kanske saknar bekräftelse från din chef, eller känner dig likgiltig inför det du håller på med för tillfället. Detta brukar handla om att du saknar en tydlig målbild/önskat läge för tillfället. Du har inget direkt syfte med det du håller på med helt enkelt. Övningen hjälper dig att få tag på din innersta önskan och därmed starten till att skapa ett syfte med din tillvaro, en tydlig målbild helt enkelt.

Man brukar ju säga ”If you can dream it, you can do it” och det stämmer så väl. Jag lovar dig att det du skriver ned i övningen kommer att vara sådant du verkligen vill och när du väl fått ner det är en del av det svåraste redan gjort. Du börjar veta vad du egentligen vill och din motivation börjar komma tillbaka.

När du väl fått ned ditt önskade läge fyller du i ditt nuläge, vilka aktiviteter du behöver göra för att nå målet, och sedan identifierar du möjliga hinder som kan stoppa dig på din resa, efterföljt av vilka lösningar du behöver ta till för att ta dig över hindren.

OBS! Om du känner igen dig i att du börjat tappa motivationen på jobbet, saknar bekräftelse från din chef eller kanske din partner, känner dig likgiltig och kanske lite låg, så har du förmodligen börjat tära på din självbild (din självkänsla, självförtroende, självtillit och självinsikt). Då behöver du stärka din självbild innan du på riktigt börjar tro på att du kan nå dina önskemål och dina drömmar som du skrev ned i övningen om mirakelfrågan.

Gör då följande två övningar varje dag:

1. Djupandas 10 minuter/dag
Börja djupandas ca 10 minuter någon gång under dagen. Gärna liggandes så att du känner att luften går ned djupt ned i magen. Lägg ena handen på magen och den andra på bröstet. Ha armbågarna i marken. Andas in genom näsan och känn hur magen lyfter sig först, efterföljt av bröstet och sedan nyckelbenet. Stanna till lite och andas sedan ut tills alla luft är ute. Stanna en stund igen och börja nu andas in igen när kroppen själv säger att den behöver det. Fortsätt sedan i din egen takt i 10 minuter och känn hur andetagen blir lugnare och långsammare hela tiden. Om du inte har jobbat med djupandning tidigare så kan en bra sak att tänka på vara att du andas in på 5, andas ut på 8, håller i 3 och sedan fortsätter du. Det är väldigt bra att andas ut mer än du andas in då utandningen aktiverar ditt parasympatiska nervsystem (det lugna systemet i kroppen enkelt uttryckt).  Lyssna på någon lugn musik om du vill, blunda och fokusera på andetagen. Djupandningen leder till en god andning vilket bland annat ökar produktionen av endorfiner,  lugnar ned din puls, ökar din syreupptagningsförmåga, förbättrar koncentrationsförmågan, minskar ångest, förbättrar blodcirkulationen, sänker blodtrycket och många fler positiva, lugna effekter såsom att det lugnar ned dina tankar.

2. Gör denna självbildsträning varje kväll innan du somnar

  1. Skriv ned 3 saker du har gjort bra under dagen
  2. Skriv ned 3 saker du känner dig tacksam för
  3. Skriv ned 3 saker du behöver hjälp med.

Denna självbildsträning som främst syftar till att stärka din självkänsla hjälper dig att stärka din inre dialog och gör den lugnare och mer positiv. Du börjar tro på dig själv, och du börjar sätta saker i ett större perspektiv och blir då lite lugnare.

Vill du ha hjälp på vägen så är det bara att du hör av dig. Målbildsträning och självbildsträning är några av de vikigaste områdena både inom min coachning och mentala träning med mina elever och jag hjälper dig gärna en bit på vägen. Dessa övningar jobbar jag med oavsett om du är en ledare, en framtida ledare, en person som vill känna dig mer tillfreds på jobbet och till vardags, en idrottare som vill lyckas bättre med din sport eller kanske är du en förälder som vill bli tryggare, lugnare och starkare hemmavid.

Som sagt, hör av dig om du har frågor eller funderingar. Önskar dig en fortsatt skön vecka!

Vi ses!

Lämna ett svar