Du visar för närvarande Att göra en podcast!

Att göra en podcast!

Podcast utrustning

Äntligen är min nya podcast Idrotts – och ledarskapspodden klar att lyssna på:-)! Läs mer HÄR!

Jag har alltså under hösten jobbat med att göra denna nya podcast! Det har varit en resa med otroligt mycket utmaningar, fantastiska nya lärdomar och insikter, upp- och nedgångar, fascination och frustration över tekniken och så en överväldigande tacksamhet både till de profiler som jag intervjuat och de som har hjälpt mig under denna resa.

För dig som är intresserad av att göra en egen podcast så säger jag bara: KÖR! Det kommer att krävas mycket tid och kanske en del pengar (men inte mycket), men i slutändan är det helt klart värt det. Här kommer mina tips efter vad jag har lärt mig. Observera att jag dock endast gjort 5 avsnitt och att jag är i början av denna resa. Ljudet är inte perfekt, men jag tror det duger och jag är säker på att det blir bättre och bättre:-).

 1. Bestäm temat på podden. Om du vill göra en podcast kan du tex börja med att göra den övning som jag brukar ge mina coachning elever när de vill göra något de tänkt på:-). Ge dig själv 30 min och ställ dig följande frågor: Varför vill du göra en podcast? Vad vill du att den ska handla om? Varför ska just du göra den?  Vad ska den ha för syfte? Hur kan den hjälpa andra? Vad vill du att den som lyssnar ska få ut av den? Osv. Skriv ned allt du kommer på. Gör detta ett par gånger eller tills innehållet och syftet klarnar. Då kan du börja fundera på ett namn. När du sedan börjar spela in några avsnitt så kanske namnet ändrar sig, och kanske även syftet, men då har du kommit igång och det går alltid att ändra sig på vägen!
 2. Gör ett upplägg. Bestäm hur ditt upplägg för podden ska vara. Ska du själv prata om olika ämnen du är intresserad av, eller ska du intervjua andra? Gör ett kort informationsblad om podden som du kan skicka till tex de du ska intervjua, eller till en möjlig sponsor om du vill ha en. Ta med syfte, innehåll, upplägg mm. Om du ska intervjua någon så förbered frågor och skicka till personen innan ni ses. Då kan hen förbereda sig. Sedan är det kul om samtalet blir spontant, men det är skönt att ha frågorna att luta sig tillbaka på.
 3. Du behöver ett ljudprogram att jobba i och spela in ljudet i. Hitta ett program som du känner dig bekväm att jobba i. Jag sökte på Google och till slut valde jag Garageband som redan fanns som program i min dator (en Macbook). Programmet är inte helt enkelt, men jag är inget teknikgeni och om jag fixar det så kan du. Det som är bra är att du kan ringa Apple Support om du behöver hjälp då detta program ingår i deras produkter. TACK Apple Support! Ni är nog den bästa och snabbaste support jag någonsin kontaktat!
 4. Du behöver ett par mikrofoner. Jag gjorde lite research kring detta och valde till slut mikrofonen som ni ser på bilden ovan. De heter Yoga och kostar ca 900 kr/st. De är inte de billigaste och inte de dyraste och jag tyckte det kändes proffsigt att ha ett par mickar med stödben. Jag kände inte att jag hade råd att hyra en studio som de främsta poddarna använder och det kan vara ett mål framöver, men dessa mikrofoner duger absolut. Jag köpte 3 då jag ibland intervjuar 2 personer.
 5. Lägg ned tid på att prova och spela in hemma. Jag fick några överraskningar när jag spelade in avsnitten som hade kunnat undvikas om jag hade tränat lite mer hemma. Jag testade ett par gånger hemma, men då jag var helt ny när jag började hade jag behövt träna lite mer:-). Prova med en eller ett par kompisar och spela in några korta avsnitt. Ju mer du testar desto bekvämare blir du med både ljudprogrammet och hur du ställer in mikrofonerna och ljudet.
 6. Be om hjälp! Jag började helt från scratch och det var verkligen intressant och spännande, men om jag inte hade vågat be om hjälp så hade det aldrig gått. Jag köpte mikrofonerna på Kjell & Company och där fanns Daniel som kunde en hel del om både Garageband och inställningarna. En av mikrofonerna fungerade inte tyckte jag och jag gick därför tillbaka till affären precis efter at jag hade köpt dem. Daniel visade då att det hade med inställningarna att göra och efter det var jag tillbaka ca 4 ggr och fick fantastisk hjälp! TACK bästa Kjell & Company på Fridhemsplan:-).
 7. Hitta en lokal eller ett rum att spela in i. Det är bra att spela in dina avsnitt i ett rum som är relativt ljudisolerat. Detta blir svårt om du inte har en studio, men jag fick bland annat låna ett litet konferensrum på United Influensers som jag jobbar med. Det gick utmärkt (TUSEN TACK UI för att jag fick låna rummet).  De övriga avsnitten spelades in i olika typer av rum och några var lite sämre ljudisolerade, men jag tyckte inte att det påverkade ljudet för mycket. Jag tror också du kan testa att spela in hemma i tex köket (det ska jag göra nästa gång) då risken för störande moment är mindre och så kan det vara lite trevligt med en hemmamiljö.
 8. Hitta en redigerare! Det går säkert att lära sig redigera ljuden bra när man väl har spelat in det, men då det förmodligen skulle ta längre tid för mig att redigera ett avsnitt som en redigerare spenderar 10 avsnitt så valde jag att kontakta Underton. Jag fick denna kontakt via en kompis och Ola där har varit kanon! Tusen tack för att ni varit så bra och snabba och proffsiga!
 9. Att publicera din podcast. När avsnittet är klart är det dags att publicera det. Den behöver då ha en fungerande RSS länk som det heter. Det jag gjorde var att jag började med att starta ett konto på Sound Cloud och laddade upp min mp3 fil där. Då blir det ”automatiskt” en RSS länk som du sedan kan skicka till Acast eller Itunes, eller de ställen du vill publicera podden på. Vad gäller publicering på Itunes kan du läsa om hur du gör via denna länk, enkel och bra och tydlig! De visar också hur du kan göra en podcast från början så kolla in den länken! Om du har en hemsida med wordpress kan du också ladda upp din fil där.

Detta var det jag kan komma på just nu, men om du har några frågor eller funderingar så är du varmt välkommen att höra av dig till mig. Här kommer nu några bilder från inspelningarna med Anette, Helen, Sabina, Emma och Camilla och Cecilia! Tack igen för att ni ville vara med.

Du hittar det första avsnittet med Anette Norberg på Itunes, Acast och Soundcloud! Ett avsnitt kommer sedan ut varje fredag from denna vecka.

Varmt välkommen till Idrotts – och Ledarskapspodden! 

Emma Green, Camilla Kallin, Jenny Hagman
Avsnittet med Emma Green och Camilla Kallin spelades in i Göteborg på Change the Agency, en pr/reklambyrå. Vi började i detta rum och jag var där ca 1 timme innan för att förbereda. Precis ca 15 min innan vi skulle spela in fick jag dock info om att jag skulle byta rum! Jag som var lite nervös för inställningarna till ljudet blev nu väldigt nervös. Snabbt gick det dock och till slut hamnade vi i detta rum, lite för nära receptionen så vi hörde mycket ljud då och då, men jag tror inte det hörs i avsnittet:-). Puh! Det gick alltså bra och jag är väldigt tacksam att jag fick låna ett av rummen hos change the agency, mitt i centrala Göteborg!
IMG_9990
Här var lugnet före infon att jag skulle byta rum:-), men som sagt, det gick ju bra!
Jenny och Helen Alfredsson
Helen är alltid en härlig person att träffa och prata med och denna intervju fungerade smidigt och ljudet blev bra tycker jag! Denna spelades också in på United Influensers kontor i Stockholm.
Jenny och Sabina Dufberg
Intervjun med Sabina Dufberg fungerade också smidigt och även denna spelades in på UI’s kontor i Stockholm.
IMG_4284
Anette Norberg var den första jag träffade och intervjuade för denna podd. Då det var första gången så fungerade dock tyvärr inte ljudet så bra och vi fick spela in det en gång till:-). Tack för tålamodet Anette:-).
Cecilia Flatum och Jenny Hagman
Intervjun med norska Cecilia Flatum gjordes i Oslo på United Influensers kontor där, precis invid Aker Brygge. Tack för att vi fick komma bästa UI Oslo!

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Madeleine Mofjärd

  Wow säger jag bara! Vilket magiskt inlägg du har sammanställt för oss som är sugna på att starta upp! Jag googlar runt och gör research i skrivande stund och måste säga att detta inlägg har all värdefull info jag behöver! Tack! Och kör hårt!

  1. Jenny Hagman

   Åh vad kul att du gillar det! Hoppas du kommit igång och lycka till!/Jenny:-)

Lämna ett svar