Du visar för närvarande Ett enkelt sätt att stärka din självbild!

Ett enkelt sätt att stärka din självbild!

Anteckningsbok

När jag håller i föreläsningar och kurser inom området mental träning så handlar det om tre saker i första hand: Att skapa en god självbild, att ha en tydlig målbild och att ha en positiv attityd (detta gäller både individer och företag). Vad gäller självbilden så handlar det bl a om att ha en god självinsikt (att tex veta vad man är bra på och vad man behöver bli bättre på), en god självkänsla (tron på sig själv, att man duger som man är oavsett vad man gör osv) och ett gott självförtroende (att du vet vad du kan prestera och vad du är kapabel till). När du har en god självbild blir det lättare att sätta upp tydliga mål då du har en god tro på dig själv, bättre förståelse över vad du kan och inte kan osv.  Det finns en övning för att förbättra din självbild som bland annat Mia Törnblom (mental tränare, ledare, coach, författare mm) har som första tips vad gäller att stärka sin självkänsla och självbild och här kommer den:

Börja göra ett så kallat bokslut för dagen genom att skriva ned följande saker i en bok (du kan kalla den din egen reflektionsbok, eller  ”Braboken” som Mia Törnblom har dömt den till, eller något annat som känns bra). Ha gärna boken vid ditt nattduksbord och skriv i den precis innan du går och lägger dig. Börja göra detta varje kväll i några dagar och se hur det känns:

  1. Skriv först ned tre saker som du har gjort bra under dagen som gått. Du kanske öppnade dörren för någon, sade hej till en främling, du följde planen du hade för dagen, du var lugn när du skulle lämna barnen eller något annat du kan komma på. Tre saker ska det vara, stora som små.
  2. Skriv nu ned tre saker du är tacksam för. Det kan vara att du är tacksam att du har ett jobb, att du har en familj, att du har ett hem att bo i, att du har en vän att ringa till osv.
  3. Till sist skriver du ned tre saker du behöver hjälp med. Detta kan ge en väldigt skön känsla då det kan finnas något som du inte har hunnit med under dagen, där du känner dig otillräcklig eller om det finns något du inte har hunnit med, klarat av eller liknande. Skriv då ned det du funderar över och som du alltså behöver hjälp med. Jag kan tex skriva ned att jag behöver hjälp med att lyssna på min mamma bättre, och att jag behöver hjälp med och vill vara en närvarande och lugn mamma. Skriv ned tre saker.

Gör detta i några dagar som sagt och se hur det känns. Att göra ett bokslut för dagen där du får skriva ned dessa saker kan göra dig mindre orolig och gör att du stressar ned. Du kan också märka att du sover bättre.

 

Lämna ett svar