Du visar för närvarande Framgångsfaktorer

Framgångsfaktorer

Foto självbild
De flesta av oss har säkerligen dagar som är fulla med jobb, aktiviteter, familj,  mm. Att då och då reflektera över dina svagheter och styrkor, vem du egentligen vill vara, vart du vill vara om några år och hur du spenderar din tid är viktigt för att du ska fungera och må bra och behålla en balans i tillvaron:-). Nedan följer några reflektioner och tips över framgång och hur du kan göra för att må och fungera ännu bättre.

Under 80- talet skrev Lars-Eric Uneståhl en bok om mål och motivation. Han hade sedan 60-talet forskat mycket om mental träning och det blev en hel del böcker skrivna inom området som resultat av detta. Den mentala träningen utvecklades alltså redan under 60-70 talet och tanken var att träningen skulle hjälpa de som använde den att må och fungera bättre och få ett mer framgångsrikt och bättre liv.

Det var därför viktigt att definiera och undersöka begreppet ”framgång” och Uneståhl tittade därför på s.k framgångsrika människor inom idrotten (ett antal landslag bla) och utanför idrotten (yrkesframgång). Han kom fram till fyra faktorer som dessa människor hade gemensamt:

  1. Hur man såg på sig själv – Självbild, självförtroende och självkänsla veta sina styrkor och svagheter, självinsikt mm.
  2. Hur man såg på framtiden (målbilder och motivation)
  3. Hur man tolkade livet (attityden)
  4. Förmågan att kunna koncentrera sig och kunna styra sina känslor, det inre klimatet

Att börja jobba med din självbild är alltså en bra start för att må och fungera bättre OCH för att nå dit du vill. Om du känner att du har försökt att nå något mål, men inte lyckats, eller om du har ett mål som du tänker på ofta, men som du inte tror att du kommer att klara av så kan det vara bra att börja jobba med din självbild. Dina mål ska gärna vara djärva, attraktiva och höga för att du ska vara motiverad att nå dem, men för att klara det måste du själv först tro på att du kan och tro på dig själv!

Hur gör du för att jobba med din självbild och din självkänsla?

Det första som är bra att veta är att din självbild och din självkänsla alltid går att jobba med, de är en färskvara och du föds inte med eller utan detta, utan alla kan få en god och medveten självbild och självkänsla med lite träning. Oavsett vart du befinner dig just nu, kan du alltså öka din självkänsla och bli medveten om din självbild och förändra den om du önskar. Ju bättre självbild och självkänsla du har desto lugnare och tryggare blir du och detta i sin tur påverkar din omgivning som också blir både lugnare och tryggare.

Börja med att få ned din grundspänning i kroppen

  1. Detta kan du göra genom att tex få in djupandning i din vardag (meditation). 10 minuter per dag är en bra start. Välj en lugn plats och sätt dig eller lägg dig ned så att det blir lätt och skönt att andas. Börja andas in på 4, håll andan något och andas sedan ut på 5. Det viktiga är att utandningen sker genom näsan och att den är lugn. Vill du lyssna till en bra förklaring till varför meditation är så viktig och enkel att få in i din vardag kan du lyssna på detta TED talk med Andy Puddicombe!
  2. Lyssna till en app som jag själv använt mycket som heter Lugn och Lycklig. Där kan du börja med att lyssna på det program som heter Kärleksfull vänlighet till mig. Det är också ett kort program som du tex kan lyssna på när du går på promenad, eller är på väg till jobbet.
  3. Om du vill göra detta ännu lite mer grundligt så finns det en programserie på 4 program som Lars-Eric Uneståhl skapade för flera år sedan, men som fortfarande är lika effektivt. Programmen är 15 minuter långa och du lyssnar på varje program i några veckor. De innehåller både muskelavspänning, mental grundträning och självbildsträning.  Detta jobbar jag också med i mina mentala träningskurser, så du kan gärna höra av dig om du har frågor eller vill veta mer.
  4. När du har gjort några avspänningsövningar enligt ovan kan du sätta dig ned och skriva ned det du tycker att dina styrkor och svagheter (utvecklingsområden:-)) är. Ge dig 20-30 minuter. Dessa styrkor och svagheter är dina inre kvaliteter som du har och när du skriver ned dem blir de mer tydliga. Detta är en bra start till en god självbild.

Att bli medveten om sin självbild (dina styrkor och svagheter, självinsikt mm) är en mycket viktig start för att nå dit du önskar och må bra på vägen! Hoppas detta gav dig några råd på vägen och som sagt, hör av dig om du undrar något!

Jag önskar dig en skön helg!

Lämna ett svar