Du visar för närvarande Rutiner ger lugn och trygghet

Rutiner ger lugn och trygghet

Jenny boxas
Nu kör vi igång denna vecka med bra rutiner!

Nu är det måndag igen och om du har vaknat i Stockholm som jag så är det en regnig dag. Dagar som denna kommer och går och nu inför hösten kommer de med mindre och mindre mellanrum. På ett sätt saknar jag redan sommaren, men samtidigt inbjuder hösten till att köra igång med välbehövliga rutiner igen. Både barn och vuxna mår väldigt bra av rutiner och därför vill jag denna vecka ge dig en övning som rör just dina rutiner.  Det är precis som inför ett golfslag, en rutin ger dig trygghet och lugn och det blir då lättare att utföra det du vill och få det resultat du önskar.

Så, nu är det dags att fundera över hur din eller dina rutiner ska se ut i din vardag. En rutin betyder att du gör något likadant varje gång, det är alltså inte så viktigt vad du gör, bara du gör likadant varje gång. För att hitta din eller dina rutiner kan du börja med att göra så här:

 1. Bestäm dig för var du skulle må bra av att ha en rutin. I vilken situation blir du ofta stressad? När blir det ofta såsom du inte tänkt dig? Kanske är det en tydlig morgonrutin du ska börja med? Eller kanske en rutin inför ett viktigt möte på jobbet? Eller är det hur du avslutar dagen på jobbet? Eller rör det dina kvällsrutiner?
 2. När du har valt en eller ett par områden där du vill skapa en rutin så bestämmer du hur rutinen ska se ut. Om det är din morgonrutin så kan den tex se ut så här (OBS!  Detta är ett exempel. Du väljer hur din rutin ska se ut):
  -Du bestämmer dig för att gå upp så att du har minst 1 timme- 1.5 timme innan det är dags för avfärd
  – Du går upp och sätter på lite lugn musik (tex en av Spotify’s spellistor som ”Wake up and Smell the Coffee”)
  –  Du tar fram den frukost som ger dig den bästa starten på dagen. Fyll gärna på med minst ett glas vatten då kroppen ofta är lite uttorkad på morgonen (försök verkligen att äta en bra frukost som hjärnan och kroppen så väl behöver, det är en enkel metod för att börja dagen bra utan humörsvängningar:-))
  – Du klär på dig, borstar tänderna och så går du iväg.

  Rutin för en tydlig gräns mellan jobb och fritid:

  Om du har problem med att stänga av jobbet när du är ledig så kan en rutin hjälpa dig. Testa tex följande:
  – Hitta en tydlig start när du får börja tänka på jobbet och ett tydligt avslut när du ska sluta tänka på jobbet. En tydlig start kan tex vara när du stänger dörren efter dig på morgonen,  eller när du öppnar dörren när du går in på ditt kontor. Sedan gör du tvärtom när du ska avsluta dagen. Du stänger dörren på jobbet och då är det lika med att stänga av tankarna på jobbet. Om du behöver lite tid för att låta jobbet sjunka bort så kan du avsluta din rutin när du öppnar dörren när du kommer hem igen. Testa och se vad som fungerar bäst.
 3. Prova nu denna rutin i en vecka och se hur det fungerar. Efter en vecka gör du en liten analys och en finjustering och så testar du i en vecka till.
 4. Hör gärna av dig till mig över hur det går eller om du behöver några tips och råd!

Ha en riktigt bra vecka!

Lämna ett svar