Du visar för närvarande Träningstips! Träna dina avstånd

Träningstips! Träna dina avstånd

Jenny med olika putters

Ska du ut och träna idag? Mitt träningstips idag handlar om att ta reda på hur långt du slår med dina klubbor. Genom att veta mer exakt hur långt du slår med dem så kan du tjäna många slag på banan. Det krävs lite extra engegamang, men det är väl värt det när du är klar.  Gör så här:

  1. Välj en range som har bra mål till olika avstånd, eller ställ dig på ett övningsområde som har ett bra avstånd från utslag till green (minst 100-130 meter i alla fall).
  2. Låna en avståndskikare från någon om du inte har en själv (OBS, se nedan en lösning om du inte har en avståndskikare)
  3. Välj ut ett mål som ligger på ungefär det avstånd du tror att du slår med din sandwedge (eller den klubba du har som har högst grader. En sandwedge har ca 56 grader) och slå 5 bollar dit. Mät avståndet till målet med din kikare och skriv ned i ett anteckningsblock hur långt det var. Om du är på ett övningsområde kan du lägga ut en handduk som mål ungefär det avstånd du tror du slår med din SW. Slå 5 bollar dit. Mät avståndet där de flesta bollar landade med kikaren, eller stega själv. Handduken är mest till för att sikta på något.
  4. Fortsätt med din gapwedge eller pitchingwedge och slå 5 bollar. Notera vart de landar och mät avståndet. Gå vidare till din Järn 9 och slå fem bollar och så fortsätter du så upp till din sista järnklubba. Skriv ned alla avstånd i din anteckningsbok som du sedan har kvar i bagen.
  5. När du sedan går ut och spelar nästa gång så tar du fram din anteckningsbok då och då för att lära dig hur långt du slår med varje klubba.

Har du ingen avståndskikare? Antingen åker du till en range som du vet har bra mått till olika avstånd och tränar där. Alternativt hittar du ett bra övningsområde och stegar upp avstånd från Sandwedge och uppåt. Det tar lite längre tid, men det är otroligt bra träning. Ett steg är ungefär en meter. Stega upp ca 50 meter eller där du tror  att din SW landar och lägg en handduk där. Slå 5 bollar dit. Landar de längre fram eller kortare så kommer du märka det. Mät då avståndet dit. Notera avståndet i din anteckningsbok. Flytta handduken 10 meter fram och välj nästa klubba i bagen osv.

OBS! Det skiljer oftast ca 10 meter mellan varje klubba så se till att du har en klubba för varje längd. Det brukar tex skilja ganska många grader mellan en sandwedge (ca 56 grader) och en pitchingwedge (ca 48 grader) och därför brukar många lägga till en sk Gapwedge mellan dessa klubbor. Då håller man ca 10 meter mellan varje klubba.

Hör av dig om du har frågor! Lycka till!

Lämna ett svar