Du visar för närvarande Weekend Intervju – Henrik ”Hempa” Lundqvist

Weekend Intervju – Henrik ”Hempa” Lundqvist

Henrik Lundqvist

Helgens intervju presenteras och det med den välkända tränaren och coachen Henrik ” Hempa” Lundqvist. Senast jag pratade med Hempa var när jag själv var på gång att ordna en studio på Arninge GK 2006. Jag ringde honom då för att be om lite råd, expert som han är inom bland annat detta område. En hel del har hänt sedan dess och Hempa är bland annat en av tränarna i Svensk Golf, men vad håller han på med mer? Jag blev nyfiken och här kommer en intervju som jag hade med honom denna vecka! Enjoy!

Hej Hempa, kul att du vill ställa upp på en intervju! Vad håller du på med just nu?
Just nu är jag i Ljubljana i Slovenien och tränar närspel med en av mina spelare, Tim Gornik. Tim spelar på Challenge Tour och är en av de 6 spelare jag kör med just nu. Utöver detta är jag även engagerad och coachar det Slovenska Landslaget i närspelsträning. Jag höll en närspelskurs i Schweiz och fick kontakt med dem där.

Vilka fler uppdrag jobbar du med just nu?
Schweiz och Belgiens landslag. I Belgien jobbar jag även med AFG (Association Francophone Belge de Golf). Sedan är jag en av tränarna i Svensk Golf och i år upprepar vi serien ”Gör om Mig” som ni kommer att kunna följa from i maj. Min bas har jag på Arlandastad GK och där jobbar jag både med amatörer och proffs.

Hur lägger du upp din träning med dina professionella spelare?
Jag träffar dem lite varsom. På söndagar ska alla spelare skicka in veckans statistik, kommentarer över hur det har gått med tävlingar, träningen, slagen och jag kan då också få en inspelad sving, samt trackman värden mm. Måndagar är sedan en helig tid då jag går igenom allt jag fått in ifrån dem. Då ser jag hur statistiken sett ut, vad har hänt, fysiskt, tekniskt och så går jag igenom hur kommande vecka ska läggas upp. Jag jobbar med spelarna på årsbasis.

Hur ser du på din roll som coach till dina spelare?
Jag älskar att jobba med människor och med coaching. Jag tar spelare dit de önskar och om de väljer mig som coach så är jag tydlig med vad som gäller. Det är ett gemensamt förtroende och om både jag och mina spelare gör det som vi kommit överens om så brukar utvecklingen gå framåt och målen nås.

Du var ju den som myntade begreppet GUBBS i Sverigen (Grepp, Uppställning, Bollplacering, Balans och Sikte). Hur jobbar du med grunderna hos dina spelare idag? Är det någon skillnad mellan amatörer och proffs när du jobbar med grunderna?
Det är precis lika viktigt för båda. Jag har en checklista som jag vill att mina spelare ska gå igenom över hur de ska stå över bollen. Den listan kan se olika ut från person till person, men grunderna är A och O. Jag lägger upp mina pass 10-30-10. Det betyder att jag går igenom de tekniska grunderna (enligt en checklista) i 10 minuter, sedan kör vi olika slag 30 min, jag kollar hur de slår bollen, kan de skruva den eller inte osv. De sista 10 min går vi igenom hur bra eleven blivit på det han/hon har tränat på. Mina pass är ca 40-50 min långa totalt.

Vad tycker du är allra viktigast för att bli en bättre golfare?
Först är det viktigt att ha en plan och en målsättning. Jag tycker att alla bör ha en tränare som de träffar regelbundet. Man behöver inte köra så länge varje gång, men det är otroligt bra att göra en check då och då. Det är viktigt att spelaren hittar en tränare som de verkligen gillar och att man inte byter för ofta. Kör ett tag och se hur det går först.

Idag finns många hjälpmedel för golfare, bra utrustning, Trackman mm. Vad behöver eleven veta om sin sving för att kunna utvecklas. Amatörer kontra proffs?
Amatören behöver inte gå in och veta alla detaljer, speciellt inte i Trackman. Trackman är bra, men det är viktigt att inte krångla till det för eleven. Vissa spelare vill ha all information, men det är mycket viktigt att även knyta kunskapen till informationen så att eleven verkligen förstår. Jag försöker göra detta och förmedla detta på ett enkelt och tydligt sätt.

Vad är det roligaste med ditt jobb tycker du?
Mötet med människorna och glädjen. Jag tycker om att jobba med människor, känna att de blir sedda och hörda på och att någon bryr sig om dem. Om jag känner att jag kan bidra med detta så är det fantastiskt.

Henrik Lundqvist

Vad var det som gjorde att du började jobba som tränare?
Passionen till golfen. Jag spelade som proffs mellan 87-91 på Challenge Tour, Asian Tour och Svenska Touren, men fick ont i ryggen vid tourkvalet ’91. Det bidrog till att jag slutade spela som proffs helt ’96. Jag har alltid varit intresserad av att utveckla andra och jag började därefter att jobba som tränare hos Bill Youngman på Saltis och sedan blev det Belgien i 12 år där jag jobbade på heltid som tränare och coach. Nu när jag är hemma i Svedala igen håller jag till på Arlandastad GC.

Vad har du för framtidsplaner jobbmässigt? Några drömmar?
Jag vill fortsätta att ta spelare från att vara amatörer till touren och vidare mot att bli bäst i världen. Jag vill fortsätta att jobba med dessa spelare från grunden och jag tar aldrig över en spelare som redan befinner sig på touren.

Jag vill också vara med och skapa den första spelaren från Elfenbenskusten.

Vad gäller Elfenbenskusten så vill jag också fortsätta jobba med välgörenhet via golfen. Via golfen kan jag hjälpa människor att få en möjlighet att komma in i skolan och få en mening med livet. Via golfen kan man lära sig att respektera livet. Man får kratta efter sig, lära sig regler, oskrivna och skrivna över hur man beter sig på golfbanan och detta är en otroligt bra skola för de som inte har någonting.

Ja, jag har sett att du har ett välgörenhetsprojekt på gång i Elfenbenskusten. Berätta!
Det började med att en bekant fick en förfrågan från golfförbundet i Elfenbenskusten om han kände någon som kunde hjälpa till att utvärdera och komma igång med deras OS satsning.  Jag sade ja och  åkte dit och insåg att här inte fanns någonting att bygga ifrån. Inga utbildade instruktörer, inga spelare som höll någon nivå alls. Här fanns dock ungdomar som hade glädjen och jag bestämde mig för att göra något. Jag lovade att jag skulle hjälpa dem att få utrustning och bollar och under förra året jobbade jag med att samla in allt detta och nu har det kommit på plats både skor, bagar och över 10 000 golfbollar. Jag har samlat in allt själv via hjälp ifrån olika håll.

Jag vill nu också skapa ett PGA Väst Afrika med sju länder; Togo, Benin, Elfenbenskusten, Senegal, Liberia, Bukina Faso och Ghana. Jag håller på med detta projekt nu.

Jättekul att höra vad du håller på med Hempa och tack för att du tog dig tid! En sista fråga; Hur hittar du själv lugnet och balansen i din tillvaro? 
Jag tycker om all idrott. Det får mig att slappna av. Jag tycker också mycket om att gå i naturen.

Tusen tack Hempa!

Vill du kontakta Hempa och läsa mer om honom kan du göra det här: www.hlgc.se eller maila på Llcgolf@mac.com

 

 

 

 

Lämna ett svar