Du visar för närvarande Weekend Intervju – Ola Lauritzon

Weekend Intervju – Ola Lauritzon

 

Ola Lauritzon
Ola Lauritzon och Sture ser fram emot framtiden! (bild från mynewsdesk/ola lauritzon)

Då och då kommer ni att få läsa om en spännande person som jag intervjuat på denna blogg. Denna helg är det dags för Ola Lauritzon som jag lärt känna lite mer under det senaste året. Ola Lauritzon är entreprenör och författare och har skrivit 20 böcker varav 18 av dem handlar om kost och hälsa och då framförallt med inriktning på GI – metoden. Ola är också golfare och har märkt hur kosten påverkar hans prestation positivt på golfbanan:-).  Här kommer några frågor till Ola:

Ola, du har ju blivit ett med GI- metoden för svenska folket. Hur började denna resa egentligen?

Det började när jag bodde i London och drev mitt egna it-företag och levde väldigt osunt. Jag reste massor, åt mycket osund mat och vandrade upp och ned i blodsockernivån. Detta resulterade i att jag gick upp väldigt mycket i vikt. År 2000 sålde jag företaget i samband med it krisen och då bestämde jag mig också för att gå ned i vikt igen. Det man trodde var lösningen för att gå ned i vikt då var att undvika fett och minska kalori innehavet och jag gick in för detta helt. Det resulterade i att jag åt mycket ”light” produkter, sockerfritt godis och annan fettfri mat. Jag gick dock inte ned ett dugg i vikt och  och jag hade mycket sötsug. I samma veva träffade jag en vän som precis varit i USA och kommit i kontakt med den sk Atkins metoden. Hon sade till mig att göra tvärtom mot vad jag gjorde; Ät fett, lägg till mycket grönt och minska sockret, var hennes råd. I princip handlade det om att undvika kolhydrater. Inom bara några dagar kände jag skillnad och började rasa i vikt. Mitt sötsug försvann också. När jag förstod hur bra detta fungerade på mig så kände jag mig nästan lurad eftersom jag inte hade fått information om detta någonstans tidigare. Jag bestämde mig därför för att skriva ned allt i en bok och när den publicerades 2004 exploderade det och bara efter några veckor efter publiceringen var jag GI-Gurun med hela svenska folket.

Det här var ju nu några år sedan…Följer du samma kostråd idag, eller finns det något annat som är viktigt vad gäller dina kostråd?

När min första bok kom 2004 så blev jag väldigt ifrågasatt och experter i Sverige var skeptiska vad gäller denna typ av kostråd. Sockerdebatten fanns inte heller då, men det gör den i allra högsta grad idag och idag har dessutom Livsmedelsverket ändrat sina råd till samma saker som jag skrev om redan för över 10 år sedan och det är kul att se. Kunskapsnivån idag är också bättre hos de allra flesta, vilket är mycket positivt. Det finns dock fortfarande mycket att göra och vad gäller mina kostråd idag så är de i princip desamma som tidigare; Undvik snabba kolhydrater och ät mycket grönt och undvik raffinerat socker i form av läsk och godis mm.

Hur kan kosten påverka din prestation på golfbanan?

Golfen är ju en sport där koncentrationen spelar stor roll och genom att hålla en jämn blodsockernivå under tiden du spelar golf så kommer du att kunna koncentrera dig bättre och därmed prestera bättre. En jämn blodsockernivå får du om du undviker snabba kolhydrater och satsar på långsamma sådana samtidigt som du äter lite då och då under rundan. Var tredje/fjärde hål är en bra regel.

Vilka är dina tre viktigaste tips för att hålla vikten eller gå ned i vikt om det behövs?

Här är mina tre bästa vikttips:

  1. Minimiera sockret! Undvik (så långt det är möjligt) mat o dryck där man smugit in en massa onödigt socker. Raffinerat socker innehåller ingen näring, lockar oss att äta mer och ökar kroppens produktion av insulin
  2. Dra generellt ned på mängden kolhydrater och ät hellre lite mer proteinrika livsmedel. Det hjälper dig att hålla förbränningen på en hög nivå.
  3. Vänd på matklockan. Ät en rejäl frukost, lagom till lunch (gärna 1-2 timmar senare än vad du brukar göra) och lite mindre på kvällen. det finns ingen mening att ladda kroppen med energi när du ska sova.
Copyright Fotograf Peter Knutson 070-734 60 02 Fotografens namn ska anges vid ALL publicering! Bilden skyddas av upphovsrättslagen!
Ola driver idag ett flertal företag, bland annat GI viktkoll och GI boxen. Bild: Copyright Fotograf Peter Knutson 070-734 60 02

Du och jag kom ju i kontakt bla pga att du nyligen startat ett reseföretag tillsammans med Gabriel Forss, som heter Joyride Travel. Berätta!

Jag och Gabriel Forss (kör guru som du kan läsa mer om HÄR!) är goda vänner och när vi var på en resa tillsammans för ett par år sedan föddes idén om att skapa ett eget reseföretag. Vi har båda varit på många resor med våra vänner och fans och vi kände att vi ville göra något själva och ta med även andra profiler och deras vänner/fans. JoyRide Travel föddes och idag har vi funnits i 1 år och vi har arrangerat ca 6 stora gruppresor. Vi jobbar med olika typer av profiler inom olika branscher och de väljer sitt favoritresmål och så arrangerar vi resan dit. Vi tycker att det är en rolig och kul affärsidé där profilen är med i arrangemanget lika mycket som vi är. Din resa är en typisk sådan resa där vi gör mycket tillsammans och det blir kul att åka till Portugal i oktober! (Jag åker med Joyride travel till Royal Obidos 6-10 oktober och HÄR kan du läsa mer:-)).

Vad har du för framtidsplaner?

Först och främst ska jag vara pappa ledig from 1 april och det ser jag såklart fram emot. Vad gäller jobbet så är jag en entreprenör uti fingerspetsarna och jag brinner för att bygga upp företag och idéer. Hälsobranschen ligger mig varmast om hjärtat och jag vill också fortsätta med de resor vi börjat bygga upp. Vad gäller hälsobranschen så brinner jag just nu framförallt för att hjälpa Sveriges befolkning att minska sin sockerproduktion. Visste du att vi dricker 450 miljoner liter läsk per år i Sverige? Det är 50 liter läsk/person och per år! Detta är otroligt skadligt för kroppen och om jag kan öka informationen kring detta ämne så är jag väldigt glad.

Kanske en ny bok snart igen?

Ingenting planerat, men vi får väl se!

Till slut undrar jag vilka tre tips du har att ge för att lyckas som entreprenör eller företagare?

Ok, här kommer mina tre framgångsrecept:

  1. Skriv en personlig ”affärsplan” med tydlig målformulering: vart vill du komma och vilka är stegen för att nå dit?
  2. Var inte rädd för att be om hjälp!
  3. Träna på din förmåga att ”sälja”. Framgång tror jag handlar mycket om att lyckas övertyga andra om att tro på din idé och följa med på resan mot Ditt mål!

Tack Ola för denna pratstund och jag önskar dig all lycka till med både pappaledigheten och entreprenörskapet!

Lämna ett svar