Veckans träningstips – Balans!

För att utvecklas som golfare och bli den där ”bättre” golfaren som man läser om överallt så finns det såklart mycket att göra. Här ger jag er tips, råd och inspiration med förhoppningen att det hjälper dig framåt på DIN resa för att nå dit du vill med din golf, MEN glöm inte att njuta av själva resan och att ha kul och känna glädje på vägen. Rom byggdes inte på en dag:-).

Här kommer nu veckans träningstips!

Förra veckan började jag min första kurs i fysträning för golfare på Stadionkliniken och en sak som jag talade om var vikten av en god balans för att kunna bygga och starta svingen från en bra grund.  En bra balans betyder bland annat att man har starka och rörliga muskler kring fotleden och att mentalt kunna hitta balansen när det behövs.

Här är ett bra test för att se hur din balans är idag.

  1. Ställ dig på ett ben och håll benet du lyfter relativt högt upp från marken.
  2. Fäst blicken på en punkt rakt framför dig och fokusera
  3. Ta hjälp av armarna om du vill när du nu ska försöka hålla balansen.
  4. Blunda nu och se hur länge du kan stå kvar på foten utan att tappa balansen. Målet är att stå kvar i 30 sek och du har då en god balans och bra förutsättningar för att svinga utan att tappa balansen. Om du inte klarar 30 sek (vilket är mycket vanligt första gången du gör testet), så börja öva lite då och då, tex när du borstar tänderna:-).
  5. Byt fot och gör samma sak med den.

Jag brukar lägga in träning med balansbräda i många övningar som jag jobbar med, tex bicepscurls eller enarmsrodd (se bilden nedan) då detta utmanar och utvecklar balansen, samtidigt som du tränar en specifik muskel.

Lycka till!

Jenny tränar balansen
Här gör jag testet på en balansbräda, men gör det utan till att börja med. Lycka till!
Bättre bild enarmsrodd
Enarmsrodd på balansbräda. En övning som tränar din balans, koordination, hållning, och fokus!

 

Lämna ett svar