Bota slicen, slå längre!

Brottas du med en slice så är du inte ensam. En slice har du om bollen skruvar sig åt höger när du slår ( högerspelare). Bollen kan starta rakt och sedan skruva sig åt höger, eller så startar den höger och skruvar sig sedan ännu mer åt höger (push-slice på golfspråk).

Hur ska du nu bota detta? Ja, som med allt annat så kan detta bero på olika saker, men min erfarenhet ( efter att ha mött många slicare under mina 14 år som tränare), är att det ofta beror på greppet med din övre hand och grepptrycket med din nedre hand. Jag vet, du vill förmodligen inte ändra ditt grepp då det känns väldigt konstigt, MEN, jag lovar att det kan vara värt att testa om du känner igen dig nedan. Be din tränare om hjälp om du tycker något känns okart.

1. Du bör se 2-3 knogar på din övre hand
När du har ställt upp dig till bollen och tagit ditt grepp så bör du kunna se 2-3 knogar på din övre hand utan att du vrider huvudet. När du håller klubban på detta sätt blir du starkare, utan att du behöver hålla hårt i klubban. Du får alltså ett stabilare och starkare grepp med din övre hand som också frigör kraft pga att din handled blir rörligare. Detta gör att du kan få mer fart i klubban och du slår då längre.

2. Ditt grepptryck
Om du har ett ”svagt” grepp med din övre hand, vilket betyder att du förmodligen endast ser 1-2 knogar istället för 2-3 enligt ovan, har du förmodligen hållit klubban väldigt hårt, framförallt med din nedre hand. Testa att hålla lite lösare med just din nedre hand. Tänk dig en skala från 1-5 där 1 är så svagt så du tappar klubban och 5 är så starkt så att du blir vit på knogarna. Håll då en 1-2 med din nedre hand och en 3-4 med din övre hand. Då får du också mer fart i din klubba och kan slå längre.

Testa detta nästa gång du är på rangen och blir du osäker på hur du ska göra så är det bara att höra av dig. Du kan också se en film med mig på www.golf.se under Golfskolan där jag pratar om detta. Sök på ” Bota slicen” så hittar du filmen.

Lycka till!

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Thord Granqvist

  Hej Jenny! Bra skrivet om ett återkommande problem, men jag blir tveksam vad du menar med den övre och undre hand. Är den övre handen den högra? (jag är högerspelare)

  mvh Thord hcp 18

  1. Jenny

   Hej Thord,
   Ursäkta om det varit otydligt. Den övre handen är den som du håller högst upp på greppet. För dig den vänstra om du är högerspelare. Jag skriver övre och undre för att försöka vara tydlig för både vänster- och högerspelare.
   Hoppas det blev tydligare nu och hör av dig om du undrar något mer!
   Hälsningar Jenny

Lämna ett svar