Uppställning!

Uppställningen är en av de viktigaste delarna i golfens grunder. Om du har en bra uppställning är det mycket lättare att svinga likadant varje gång och då får du större förutsättningar att slå både rakare och längre. Vad är då en bra uppställning? Ja, precis som mycket annat är en bra uppställning olika för olika personer pga individuella förutsättningar såsom tex längd, men några saker gäller för alla:

1. Din stans (placeringen av dina fötter). Den bör i princip vara axelbred. Har du väldigt smala axlar behöver du förmodligen ha en stans som är något bredare än dina axlar för att behålla en god balans genom svingen, men annars brukar det vara bra att tänka axelbredd. Använd gärna en spegel på rangen där du tränar för att checka av bredden på din stans.

2. Balansen. För att få en så stark och stabil sving som är lätt att repetera är det bra att utgå från en bra balans. När du ställer upp dig till bollen bör du därför ha vikten på trampdynan på dina fötter. Då står du stadigt. Att någon ska kunna putta på dig framifrån utan att du trillar kan vara bra att tänka.

3. Din hållning. Just hållningen skiljer sig mycket från person till person bla beroende av vilken rörlighet och styrka man har. Generellt gäller ändå följande när du ställer upp dig till bollen:

– Ha benen något böjda så att du aktiverar dina benmuskler.
– Fäll ryggen ifrån höften. Det ska kännas som om du skjuter in en byrålåda med rumpan:-).
– Försök att ha din rygg så rak som möjligt utan att du känner dig stel. Tips! Om du känner att din bröstrygg (övre delen av ryggen) är lite krökt i din uppställning så bör du träna upp styrkan i just din bröstrygg genom tex rodd övningar. Stretcha också dina bröstmuskler då de gärna drar ihop sig.

4. Avståndet till bollen. När du ställt upp dig till bollen enligt ovanstående tips så borde du automatiskt hamna på ett bra avstånd till bollen. Men om du vill kan du själv kontrollera ditt avstånd till bollen genom att, när du är redo att slå iväg bollen, släppa din din nedre hand. Den ska i ett avslappnat läge hänga i höjd med klubbans grepp. Om du står för nära hamnar handen framför greppet (närmre bollen). Om du står för långt ifrån bollen hamnar din hand närmre dina ben.

Hör gärna av er om ni vill ha mer tips om just er uppställning. Nedan är en bild på en bra roddövning samt en bild på min uppställning när jag tränade och spelade på heltid och hade en god uppställning. Lycka till!

20120331-221657.jpg

20120331-222542.jpg

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Nalle

  Har haft lite problem med svingen. Har slajsat hela sommaren. Bollen gick åt höger – varje gång. Vred högerhanden grepp något åt vänster. Då gick bollarna rakt. Nästa problem var stansen och avståndet till bollen. Osäkerhet rådde men här ger du bra tips som jag ska absolut prova när det är lite mindre snö. 🙂
  På bilden är dina armar lodrätt nedåt. Värt att notera. Är det lika med en drive åxå? När jag studerar andra kan jag se att armarna då går i linje med klubbskaftet…
  Jag är dock inte mogen än för drive. Jag kör med en hybrid. Bra i ruff också. Rensar bort gräs och kottar. Hi hi

  1. Jenny

   Hej!
   Ursäkta att jag inte har svarat dig. Hoppas att det har gått bra under golfsäsongen och att det fungerade även med utslagen. Som svar på din fråga så ska armarna inte hänga rakt nedåt med driven då du då behöver stå lite längre från bollen (pga hur driven är byggd). Det bästa är att du tar en lektion ifrån en duktig tränare för att förstå skillnaden. Jag har precis lagt upp en ny film om detta på min blogg på denna sida också.

   Trevlig helg! Hälsningar Jenny

Lämna ett svar